Hylkäämisen tunnelukon parina tunnevaje ja uhrautuminen.

skeematerapia

Hylkäämisen tunnelukon parina tunnevaje ja uhrautuminen.

 

Ei ole ketään joka oikeasti välittäisi ja pitäisi lähellä.

 

Tunnet olevasi vastuussa toisten ihmisten tyytyväisyydestä.

 

 

Varhaisessa lapsuudessa syntyneitä emotionaalisia muistoja ei voi poistaa. Ne ovat kuin syvä haava, joka voi lakata vuotamasta mutta arpikudos ei koskaan häviä. Skeemat eli tunnelukot ovat näitä arpia.

Syvät tunneperäiset kokemukset aktivoituvat myöhemmin aikuisiällä jonkin tiedostamattoman muiston laukaisemina.

Tunnelukkojen perusteella ihminen hakeutuu tunnelukkoa ylläpitäviin ihmissuhteisiin niin kauan kun tunnelukkoaan ei ole käsitellyt ymmärrettävälle tasolla, jonka jälkeen mahdollistuu ymmärryksen kautta tunnelukon mukaisen toiminnan vastustaminen ja tunnereaktioiden tiedostaminen.

Tunnevaje on tila, jossa sinulla ei tunnu olevan ketään ihmistä, joka todella välittäisi, olisi kiinnostunut ja haluaisi olla lähelläsi.

TUNNEVAJEEN VERKKOKURSSI TARJOUSHINTA HEINÄKUUN LOPPUUN!

Tunnevajeessa voit olla erityisen vaativa toisia ihmisiä kohtaan siinä, että he huomioisivat sinua juuri tarvitsemallasi tavalla. Toisaalta et kuitenkaan voi saada ”oikeanlaista” huomioita, vaan kaikki tuntuu riittämättömältä ja väärältä. Tai voi olla, että et ollenkaan yritäkään saada muiden ihmisten huomiota. Et kerro omista murheistasi ja vaikutat erityisen pärjäävältä. Kukaan ei ymmärrä sisäistä yksinäisyyttäsi ja tuskaasi.

Tunnelukkoterapian tavoitteena on löytää sanat noille varhaisille vahingoittaneille tunnekokemuksille, jonka jälkeen mahdollistuu tietoinen ohjautuminen rakastaviin ihmissuhteisiin. Opit, että tuska ja draama eivät ole rakastavan parisuhteen tunnusmerkkejä.

 

 

Uhrautuvuus.

Uhrautuvuuden tunnelukko saa sinut uskomaan, että sivuutat vapaaehtoisesti omat tarpeesi ja toisten tarpeiden täyttäminen saa sinut tuntemaan itsesi merkitykselliseksi.

Uhrautuvuuden tunnelukko on eri asia kuin normaali halukkuus auttaa ihmisiä.

Uhrautuvuuden tunnelukon tunnistaa marttyyriuden tunteista. Uhrautuvuus kerryttää sisällesi vihamielisyyttä ja katkeruutta. Koet, että sinä vain annat, etkä itse saa mitään.

Uhrautujan on vaikea sietää toisten tuskaa ja sen takia hän pyrkii ennakoimalla poistamaan kaikkien muiden ihmisten harmituksen tunteet.

Uhrautujalla on usein psykosomaattisia oireita kuten päänsärkyä, ruuansulatusvaivoja, kroonista kipua ja väsymystä.

Uhrautuvuus ja tunnevaje kulkevat usein käsikädessä.

Sekä uhrautuja, että tunnevajeen tunnelukosta kärsivä ovat kuuntelijoita ja muiden auttajia.

Kuitenkin uhrautuvuuden tunnelukko purskahtelee esiin ns. auttajan kuoren alta. Et voi pyytää mitään suoraan mutta huomautat mielelläsi toisille, että et sitten minulle tuota voinut laittaa tms.

Saatat sanoa kysyttäessä, että et tarvitse mitään mutta koet kuitenkin loukkaantumisen tunteita kun ihmiset toimivat sen mukaan mitä ilmoitat.

Uhrautuvuuden tunnelukkoon liittyy paljon ominaisuuksia, jotka mielletään arvokkaina ja hyvinä.

Uhrautuja usein kokee itsensä hyväntekijänä ja saa siitä sisäistä arvostusta. Voi olla vaikea joskus erottaa missä menee raja uhrautuvuuden ja vapaaehtoisuuden välissä.

Uhrautuvuus kuitenkin tuottaa sisäistä vihamielisyyttä ja katkeruutta. Vapaaehtoinen auttaminen tuottaa mielihyvää ja voimaantumisen tunnetta.

Tunnelukot kietoutuvat mitä moninaisimmiksi verkoiksi ja niiden tunnistaminen ja oikeanlainen ohjaaminen niistä poispäin ei ole aina yksinkertaista.

Kuitenkin se on mahdollista ja palkitsevaa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa tunnelukkotyöskentelyn aloittaa, sitä enemmän jää tilaa elää täyttä ja hyvää elämää.

-Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *