Hylkäämisen tunnelukko

HYLKÄÄMISEN TUNNELUKKO

Voisiko toistuvasti eroon päätyvät ihmissuhteesi johtua hylkäämisen tunnelukosta? Hylkäämisen tunnelukko luetaan ns. ehdottomiin skeemoihin ja se voi  syntyä jo ensimmäisinä ikävuosina,  ennen puheen kehittymistä jos tilanne on otollinen.

Jos sinulla on hylkäämisen tunnelukko, se voi ilmetä mm. loputtomana yksinäisyyden tunteena, jota et osaa muuten kuvailla kuin, että olen aivan yksin. Parisuhteet ovat raastavia koska et voi saada tunnetta, että suhde kestää vaan elät jatkuvassa epävarmuuden tunteessa ja saatat ylireagoida lyhyeenkin eroon kumppanista kohtuuttoman rajusti.

Elämääsi hallitsee jatkuva menetyksen pelko ja varsinkin parisuhteissa se aiheuttaa suunnatonta kärsimystä tätä skeemaa kantavalle ihmiselle. Vaikka suhde olisi kuinka hyvä, eikä todellista syytä kumppanin menettämiseen ole, sinua piinaa jatkuva epäily siitä, että kumppani löytää ”paremman”.

Siitä aiheutuu, että työnnät kumppania loitommaksi jatkuvalla epäluulolla ja syyttelyllä. Lopulta henkilö usein itse katkaisee suhteen koska on varma, että se jokatapauksessa loppuisi ja on parempi jättää kuin tulla jätetyksi.

Kun hylkäämisen skeema aktivoituu esim. lyhyestäkin erosta kumppaniin, hylätty pieni lapsi sisällämme ottaa vallan ja käytös on kirjaimellisesti lapsen käytöstä. Saatat kiukutella ja syytellä, huutaa ja itkeä että et selviä yksin ja miksi jätät minut taas. Hylkäämisen tunnelukossa tyypillistä onkin ns. hylkäämisen kehä: ensin tulee paniikki, sitten suru ja kun kumppani palaa kotiin tulee viha. Ja taas mennään…

Hylkäämisen tunnelukko voi syntyä lapselle erilaisista syistä ja myös alttius lukon syntymiseen on riippuvainen henkilön temperamentista. Tunnelukon voi synnyttää jo pienikin ero äidistä esim. vanhemmalla ikäpolvella lapsena sairaalaan joutuminen on voinut olla erittäin traumatisoiva kokemus, silloin ei osastoilla juuri ollut perheelle varattuja tapaamisia ja lapset saattoivat joutua toiselle paikkakunnalle hoitoon jne.

Lukko voi syntyä myös jos vanhempi / vanhemmat eivät ole läsnä lapselleen, kuten alkoholismin, sairauden tai tunnekylmyyden vuoksi. Tai konkreettisesti vanhempansa menettäessä lapsuusiässä, hylkäämisen tunnelukon syntyminen mahdollistuu.

Aina ei suinkaan syyn tarvitse olla edellämainitun konkreettinen hylkääminen, vaan se voi olla joku kokemus lapsena, jolloin äiti ei huomannut lapsen tarvitsevuutta tai hätää jollain hetkellä ja se jää lapsen mieleen voimakkaana hylkäämisen kokemuksena.

Tunnelukkojen aiheuttamia selviytymiskeinoja on todennettu kolme erilaista: antautuminen, välttäminen ja ylikompensointi.

Hylkäämisen tunnelukolle antautujan selviytymiskeinoja voi olla :  kumppanit ovat usein jo varattuja tai arvaamattomia tai eivät ole halukkaita sitoutumaan, muihinkin läheisiin ihmissuhteisiin saattaa liittyä arvaamattomuutta.

Hylkäämisen tunnelukkoa välttelevän selviytymiskeinot voivat olla: valitsee elää yksin, hylkäämisen pelosta ihminen ei yritäkään hakeutua läheisiin suhteisiin, jolloin  hylkäämisen skeema ei pääse aktivoitumaan, eikä pelonsekaisia tunteita tarvi kestää.

Hylkäämisen tunnelukkoa ylikompensoivan selviytymiskeinot: henkilö ylireagoi jatkuvasti pieneenkin eroon, hän on hyökkäävä, epäilevä ja toisaalta ripustautuu kumppaniinsa ja näillä keinoilla työntää itse toista kauemmas kontrolloimalla kaikkea tekemistä.

 

Kukin meistä valitsee sen tavan selvitä tunnelukon aiheuttamasta ahdistuksesta mikä on itselle ollut jotenkin paras selviytymiskeino lapsena hylätyksi tulemisen tilanteessa tai mikä on omalle persoonalle sopivin ratkaisu.

 

 

Kuitenkin ainoa keino päästä irti tästä skeemasta on tiedostaa, että itsellä on tämä skeema ja tutkia sen syntymiseen johtaneita syitä ja tapahtumia, sekä alkaa aktiivisesti hoitaa sitä pientä  hylättyä lasta sisällään.

Tämän jälkeen aikuinen sinussa voi ottaa tilanteen haltuun ja ymmärtää, että ei ole kyse samasta asiasta kuin lapsena ja että nyt aikuisena voit valita luotettavia ja välittäviä ihmisiä ympärillesi.

 

Hylätyksi tulemisen pelko vaikeuttaa elämää monintavoin ja ennenkaikkea parisuhteessa se on ongelmallinen. Voi olla, että et hakeudu ollenkaan läheisiin suhteisiin tai toimit itse ”hylkäät ennenkuin sinut hylätään” periaatteella. Lue lisää hylkäämisen tunnelukosta>.

 

AJANVARAUS

 .

-Anneli