Mindfulness – tietoista läsnäoloa

Otetaan näin juhannuksen kunniaksi hiukan keveämpi, mutta niin tervehdyttävä aihe 🙂 eli tietoinen läsnäolo. Me olemme yleensä menossa jonnekin tai tulossa jostakin ja myös ajatuksemme tahtovat herkästi seikkailla huomisessa tai eilisessä ja siitä seurauksena on, että tämä hetki jossa oikeasti elämme ja joka meidän pitäisi tuntea täydesti meneekin ohi, meidän haikaillessa jotain mitä pitäisi olla tai pelätessä jotain, mitä saattaa tapahtua tai märehtiessä ja murehtiessa jotain, mitä on joskus tapahtunut.

Tohtori John Kabat-Zinn on kehittänyt varsinaisen minfulness -menetelmän, joka sopii tämän päivän ihmisen elämän rytmiin ja ajatuksen kulkuun. Hän on opettaja, tutkija ja lääkäri, joka alkoi soveltaa tietoisen läsnäolon periaatteita länsimaiseen lääketieteeseen.  Mindfulness siis ottaa oppia meditaation perinteistä mutta se ei perusta ajatustaan mihinkään uskonnolliseen suuntaukseen. Siinä pyritään meditaation keinoin oppimaan tietoista läsnöoloa kaikissa elämäntilanteissa. Tämän on todettu helpottavan stressiä ja masennusta sekä parantavan myös fyysistä terveydentilaa. Opimme mindfulnessin kautta olemaan arvostelematta mitään tai ketään ja ennenkaikkea itseämme, eli opiskelemme siinä hyväksyvää läsnäoloa.

Harjoituksina ihmisille, jotka eivät ole koskaan harjoittaneet meditointia missään muodossa, se ei suinkaan ole ihan helppoa. Se vaatii heittäytymistä ja uskallusta olla omien tunteidensa kanssa läsnä ja kasvokkain. Toisaalta se on kuitenkin ihan helppoa 🙂 koska et voi tehdä sitä väärin. Mieli vaeltelee aluksi omia polkujaan koska se on mielen tapa, tämän hyväksyminen on ensimmäinen etappi harjoittelussa. Jos Mindfulnessiin heittäytyy mukaan ja antaa sen tehdä tehtävänsä, siitä saa huikeaa elämänvoimaa ja huomaa, että elämä on tässä ja nyt!

Mindfulness harjoitteluasiakkuudesta voi kysellä tarjouksia joko ryhmälle tai yksilöharjoitteina.

-Anneli