HYLÄTYKSI TULEMISEN PELKOON KYTKEYTYY USEITA TUNNELUKKOJA.

avaamoterapia

Jos et alistu toisten tahtoon, tulet hylätyksi.

Uskotko, että lopulta sinusta paljastuu jotain, mikä saa toisen hylkäämään sinut.

 

Oletko kyllästynyt omaan omaan noidankehääsi?  .

Jos sinulla on lapsuudessa syntynyt ehdoton tunnelukko, kuten hylkäämisen tunnelukko, on siihen pariksi ja selviytymiskeinoksi syntynyt myös muita tunnelukkoja.

Kun pysähdyt tutkimaan toimintatapojasi ja ajatuksiasi voit esimerkiksi tunnistaa jonkinlaisen uskomuksen, että jos et toimi aina toisten ihmisten mielipiteen mukaan, sinut hylätään ja jätetään.

Voit kokea, että et kuulu joukkoon jos olet erimieltä asioista. Saatat ajatella, että vain pyrkimällä toteuttamaan muiden näkökantoja, olet hyväksytty ja rakastettu.

Tämä voi johtaa myös tuhoisiin ihmissuhteisiin jos alistuvuutesi saa sinut toimimaan täysin omaa hyvinvointiasi vastaan. Voit ajautua kerta toisensa jälkeen kaltoin kohteleviin ja hylkääviin suhteisiin.

Saatat ihmetellä, miten olet jälleen tässä tilanteessa vaikka vannoit ja lupasit itsellesi, että et enää ikinä suostu olemaan huonon kohtelun tai vähättelevän puheen kohteena.

 

Alistuvuus, riippuvuus, vajavuus-häpeä.

 

Alistuvuuden tunnelukon lisäksi hylkäämisen tunnelukon kaverina ovat usein riippuvuus ja vajavuus.

 

Riippuvuuden tunne saa sinut takertumaan epätoivoisesti ihmisiin. Koet, että et pärjää yksin, et kykene hoitamaan asioitasi ja ylipäätään elämään ilman, että on joku joka huolehtii sinusta.

 

Riippuvuus ylläpitää uskomustasi, että olet jotenkin heikko ja osaamaton.

 

Riippuvaisena koet epätoivoa ja jopa raivoa uusien tehtävien edessä. On paljon asioita joita et voi tehdä, koska aina voi sattua jotain, mitä et osaa ratkaista.

 

Voit kieltäytyä matkoista koska miten osaat toimia jos jotain yllättävää sattuu. Riippuvaisena toivot vain, että joku ratkaisee ongelmasi, et osaa hakea apua varsinaiseen riippuvuuden tunteeseen.

 

Vajavuuden skeema saa sinut kokemaa syvää häpeää itsestäsi. Koet olevasi viallinen ja jopa paha. Tunnet, että pelkkä läsnäolosi saa toisten ihmistenkin olotilan huonoksi.

 

Vajavuuden kokemus voi liittyä mihin tahansa asiaan minkä liität itseesi. Voi kokea olevasi ulkoisesti häpeällinen. Tai voit ajatella, että olet liian tunteellinen, liian vihainen, liian hyvä, liian huono. Sinun on vaikea olla ihmisten kanssa koska pelkäät jatkuvasti paljastuvasi. Pelkäät, että toiset huomaavat kuinka huono olet.

 

Et voi uskoa, että sinussa on mitään mistä joku toinen ihminen voisi aidosti pitää. Aliarvioit jatkuvasti itseäsi ja annat myös muiden herkästi kohdella itseäsi huonosti.

 

Olet yliherkkä kaikelle mahdolliselle arvostelulle ja riippuen tavastasi selviytyä tunnelukon kanssa, reagoit vihaisuudella taikka surumielisyydellä.

 

Yksi selviytymiskeino vajavuudella on välttäminen. Välttäminen saa sinut välttelemään ihmissuhteita ja sosiaalisia kontakteja. Teet usein yksinäistä työtä, voit olla yrittäjä taikka terapeutti. Vältät ammatteja joihin liittyy työtoveruus ja isojen joukkojen edessä esillä olo.

 

Häpeä on ihmistä kaikkein eniten rajoittava ja murhetta aiheuttava tunne. Se on kokemus itsestä jonkinlaisena, häpeällisenä. Häpeä on myös tunne, joka jää hyvin usein esimerkiksi terapioissa aivan liian vähälle huomiolle. Sitä on vaikea tuoda esille ja sitä on vaikea kestää ja katsoa. Se on siis kivulias kokemus sekä itselle, että toiselle ihmiselle kestää.

 

 

Tunnelukkojen moninaisuuden ymmärtäminen ei ole helppoa. ihmisen mieli on monimutkainen ja oma temperamenttisi tuo siihen juuri sinulle ominaiset mausteensa.

 

Tunnelukot ovat kuitenkin selätettävissä sinnikkään tutkimustyön ja itseen tutustumisen avulla.

 

Häpeätutkija Brene´Brown: ”Itsensä tunteminen ja ymmärtäminen on erittäin tärkeää, mutta täydellä sydämellä elämiseen vaaditaan jotain vielä olennaisempaa: itsensä rakastamista.”

 

Häpeästä irti pääsemisen vaati itsensä rakastamisen oppimista. Sitä voi oppia kuitenkin tutkimalla syitä ja seurauksia, tutkimalla sitä mikä on totta tänään ja miten toimit tänään.

 

 

-Anneli

 

 

 

One thought on “HYLÄTYKSI TULEMISEN PELKOON KYTKEYTYY USEITA TUNNELUKKOJA.

  1. matias says:

    Hej Anneli
    Kiitokset mielenkiintoisista pohdiskeluista tuttujen asioden parissa. Onhan totta , että emme voi todellakaan elää toisten elämää. AA:ssa on yksi deviisi , ”Elä ja anna toisten elää”. Kun olen tässä vuosien varrella hakenut vastauksia oman elämäni ongelmakohtiin, niin hylkäämisen tunnelukon käsittely helpotti eläämääni huomattavasti. Tilasin myöskin vaativuuden tunnelukkokurssin jota en ole vielä ehtinyt käydä läpi, ajattelin vaimoani hah,hah,haa.! Syy siihen oli, että olin kyllästynyt hänen jatkuvaan naputukseen ja oikessa olemisen ja neuvosin kuulemiseen.Lopuksi sanoinkin jätä minut rauhaan älä vertaa minua itseesi ja sinun tarpeisiisi. Anna työhuoneeni olla rauhassa!. Siivoan sen kun on sen aika… Yksi asia minua kummastuttaa parisuhteessamme, vaimo haluaa lähesyyttä ja minä en. Onko siinä taustalla
    epäonnistumisen pelko kun ajattelen esim. seksiä. Vaimo sanoo ei ja olen ilmeisesti hylännyt hänet sen takia. Niin en hae tietoisesti läheisyyttä koska se saattaa johtaa kieltämiseen ja näin en aseta itseäni alttiiksi mahdolliselle kieltämiselle. Tämä ei ole mielestäni oikein, mutta olen itse tehnyt päätöksen. Onkohan siellä taustalla käsittelemätön tunnelukko tai jokin muu syy? On ollut mielenkiintoista seurata sitä miten sinä olet kehittynyt näissä asioissa. Asiakkaathan ovat parhaita opettajia.
    Toimin itse sielunhoitojana
    Guds Frid Broder Matias/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *