Mistä hylkäämisen tunnelukko syntyy?

Tunnelukot

Kasvoitko epävakaisessa perheessä?

Silloin sinun on helppo tietää mistä hylkäämisen tunnelukkosi on syntynyt. Vanhemmat vain eivät pystyneet olemaan henkisesti läsnä. Taustalla saattoi olla riippuvuuksia, päihteiden käyttöä tai vaikka narsismia.

Mutta jos mitään tällaista ei koskaan ollut? Miksi silti ajattelet, että sinulla on tunnelukko.

Muistat varmaan vanhat suomalaiset sanonnat: ”Suomalainen mies ei puhu eikä pussaa” tai ”se joka vitsaa säästää, se lastaan vihaa”

Suomalaisessa kulttuurissa ei ole ollut tapana ilmaista tunteita. Harvemmassa perheessä äiti ja isä näyttivät tunteitaan julkisesti. Halaaminen ja koskettaminen on vielä pikkulapsivaiheessa ehkä kuulunut perheesi kulttuuriin, mutta kun kasvoit isoksi, sitä vähemmän sinua enää kosketettiin.

Jos tunteita ei ole osoitettu ympärilläsi, on niitä vaikea tulkita ja tietää. Varsinkin jos perheessäsi oli tapana tukahduttaa voimakkaat tunteet.

Lapsia kasvatetaan Suomessa yleisesti rankaisemalla: pettymyksen osoittaminen ja kiukku ovat huonoa käytöstä, joihin ei reagoida mitenkään, tai niistä rankaistaan. Silloin tunteiden hallitseminen vaikeutuu: vaikeat tunteet pitää lakaista maton alle. Niistä ei puhuta, ei kerrota.

Näin viimeksi eilen matkalla kauppaan perheen, jossa pieni taaperoikäinen väsyneenä ja nälkäisenä sai kiukkukohtauksen. Hän lysähti maahan makaamaan. Potki ja huusi. Räkä ja kyyneleet sekoittuivat noroksi lapsen kasvoille. Äiti totesi kivikasvoisena päälle: ”Miksi et voi olla reipas” ja lähti kävelemään pois päin lapsesta. Lapsi keräsi itsensä ja juoksi nyyhkyttäen perään. Toisaalta ymmärrän väsyneen äidin tunnetilaa. Toisaalta, jos lapsi kokee tätä tarpeeksi, hylkäämisen tunnelukko on valmis.

Sinulla voi siis todella olla hylkäämisen tunnelukko, vaikka perheesi olisi ollut ihan ns. normaali suomalainen perhe. Mutta miten siitä päästään eteenpäin?  ”Hylkäämisen tunnelukko” -verkkokurssi antaa sinulle eväitä ja opastusta, miten opit selättämään tunnelukon vallan elämässäsi.

Kurssilla:

*   Etsit tuellani hylkäämisen tunnelukkoja, jolloin opit myös pysäyttämään tunnelukon aktivoitumisen.
*   Opettelet pysyvää ja vankkumatonta rakkautta itseäsi kohtaan. Opit hyväksymään itsesi ja näet miksi sinä olet tärkeä ja hyvä. Omanarvon tunteesi nousee ja onnellisuus kasvaa.
*   Oman itsen rakastamisen myötä voit löytää myös turvallista ja riippumatonta rakkautta myös toisia ihmisiä kohtaan, oli sinulla puoliso tai ei.
*   Uskallat jatkossa rakastaa ehdoitta, sillä tiedät, kuka olet ja mitkä ovat sinun rajasi. Avioliittosi onnellisuus pääsee kasvuun tai uskallat aloittaa ihmissuhteen ilman pelkoa hylätyksi tulemisesta.
*   Voit olla toisen kainalossa turvallisesti. Oma mieli rauhoittuu, kun pystyt luottamaan toisiin ihmisiin.
*   Ei enää draamaa: hallitset tunteitasi, et käyttäydy enää pelkkien tunnereaktioiden perusteella, ja voit keskustella asioista rauhallisesti.
*   Vahvistut ihmisenä. Työssäsi osaat vetää rajat kollegoillesi: et tee toisten työtehtäviä ja työtaakkasi kevenee. Sinua ei enää kohdella epäoikeudenmukaisesti.
*   Voit unohtaa elämän ilman jatkuvaa menettämisen pelkoa. Opit luottamaan ihmisiin ympärilläsi, jolloin sinun ei tarvitse enää tuntea kuristavaa tunnetta siitä, että jäisit yksin.
*   Tunne siitä, että sinua ei rakasteta laimenee ja vähitellen häviää pois. Sinun ei tarvitse elää loppuelämääsi yksin.

Tervetuloa mukaan tunnistamaan hylkäämisen tunnelukkoa, oveni on avoinna sinulle!

Anneli Pohjola
Tunnelukkoterapeutti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *