Kesytä mielesi pedot.

Pelko

”Ennen aivojen ilmaantumista, maailmankaikkeudessa ei ollut värejä eikä ääniä, ei myöskään makuja tai tuoksuja, ja todennäköisesti varsin vähän mieltä eikä lainkaan tunteita. Ennen aivoja maailmankaikkeudessa ei myöskään ollut tuskaa eikä ahdistusta.”

 Roger Sperry (Roger Wolcott Sperry oli yhdysvaltalainen Nobel-palkittu neuropsykologi.)

 

 

Ihmisen aivot ovat rakentuneet havainnoimaan uhkia ja vaaroja.  Vaarojen havainnoiminen ajoissa on ollut joskus aikojen alussa ihmisen henkiin jäämisen edellytys.

Useimmilla ihmisillä uhkien havainnointi pysyy kohtuullisissa rajoissa eikä luo elämään ylimääräistä stressiä tai rajoita elämää haitallisesti.

Mutta esimerkiksi tunnelukot voivat ylläpitää ja vahvistaa uhkien havaintaa ja saada aikaan jatkuvan ylivirittyneisyyden tilan. Tästä tilasta seuraa stressiä ja uupumusta, kireyttä ja pelkoja.  Mutta ennen kaikkea se voi luoda suunnatonta pelkoa läheisten ihmisten menettämisestä tai hylätyksi tulemisesta.

Jos sinulle on lapsuudessasi kehittynyt hylkäämisen tunnelukko se luo elämääsi varjon, joka estää sinua kokemasta turvallisuutta ihmissuhteissa. 

Voit etsiä jatkuvasti merkkejä, että sinut aiotaan hylätä ja myös löydät näitä merkkejä koko ajan. Merkki voi olla vaikkapa puolison kiinnostuksen keskittyminen hetkeksi toisaalle tai keskusteleminen toisen ihmisen kanssa.

Mitä ovat tämän päivän pedot.

Mitä sitten pelkäät kun pelkäät hylkäämistä. Henkesi ei todennäköisesti ole kiinni siitä tuletko hylätyksi parisuhteessa. Henkesi ei myöskään ole vaarassa jos läheisesi eivät ole jatkuvasti näköpiirissäsi. Silti voit kokea niin suurta pelkoa, että pyrit kaikin keinoin varmistamaan, että et joudu näihin pelkäämiisi tilanteisiin.

Ja sitten siitä seuraa usein, että joudut kokemaan juuri sen mitä eniten pelkäsit.

Jos olet antautunut hylkäämisen tunnelukkosi ohjailtavaksi niin valitset kumppaneita, jotka eivät sitoudu vaan toistuvasti hylkäävät tai pettävät sinut. Pysyttelet silti suhteessa vaikka kärsit.

Jos pyrit välttelemään tunnelukon aiheuttamaa pelkotilaa, välttelet läheisiä suhteita kokonaan.

Jos taas ylikompensoit pelkoasi, silloin olet suhteessa riippuvainen ja tukahduttava. Lopulta voi olla, että työnnät kumppanin pois tai jatkat  hyökkäillen häntä vastaan pienistäkin syistä.  Usein kumppani väsyy tähän ja lähtee itse suhteesta.

Ja koska siis ei ole kysymys henkeä uhkaavasta tilasta niin mikä olikaan se peto mitä pelkäät. Vaikka ihmissuhteissa hylätyksi tuleminen tekee kipeää niin totta on, että pelkäät siis sitä tunnetta.

Pelkäät sitä tunnetta, miltä tuntuu jos jää yksin. Sitä tunnetta kun kokee olevansa epäonnistunut ja mitätön.

 

Kuitenkin jos pysähdyt välillä pohtimaan, että onko toimintasi ylimitoitettua epämiellyttävän tunteen pelkäämisen takia, niin se voi auttaa sinua rauhoittumaan ja miettimään mikä ruokkii sitä petoa sisälläsi, joka aiheuttaa pelkosi.

Tunnelukkojen tutkiminen ja ymmärtäminen on askel siihen suuntaan, että voit alkaa muuttaa ajatus- ja toimintamalliasi.

-Anneli

AVAAMON PALVELUT

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *