Tunnevaje on yleisin tunnelukko.

avaamoterapia
Tunnevajeen lukko on kaikkein yleisin tunnelukko ja hylkäämisen skeeman ohella yksi vaikeimmista, ensinnäkin tunnistaa mutta myös hoitaa.

 

Tunnevajeen tunnelukko sekoittuu usein hylkäämisen tunnelukkoon.

Tunnevajetta ei yleensä itsekään tiedosta, koska on kyse huomatuksi tulemisesta tunnetasolla, jota ei ole koskaan kokenut, joten on vaikea ymmärtää tai tunnistaa mitä vaille on jäänyt.

Tunnevajeen tunnelukon värittämää elämää leimaa usein tapasi toimia parisuhteissa niin, että suhteesi päättyvät usein omasta tahdostasi mitä moninaisimmista syistä.

Voit olla voimakkaasi ihastunut mutta koet nopeasti myös suhteen huuman loppuvan kohdallasi.

Tunnet, että kumppani ei ole tarpeeksi kiinnostava tai innostuva, hän ei osaa antaa sinulle sitä mitä koet tarvivasi. Koet, että toinen on liian kiltti, liian tarkka, liian lepsu, liian vaativa, liian jotain…tai liian vähän jotain.

Tai olet usein etäsuhteissa tai suhteissa varattuihin tai narsistityyppisesti käyttäytyvään henkilöön.

 

Kerrot todennäköisesti sinulla olleen hyvän lapsuuden. Emotionaalista vajetta ei tunnista kun ei ole oppinut kokemaan emotionaalista lämpöä.

 

Jos sinulta kysytään suhteesta vanhempiisi niin kuvaat sitä todennäköisesti jonkin konkretian kautta. Voit kuvata äitisi olleen työteliään ja opettaneen sinut arvostamaan työntekoa. Kuvaat ehkä, että sinulla oli kaikkea mitä tarvitsit, ruokaa, vaatteita jne.

Riippuen vanhempiesi tunnemaailmasta voit myös tavoittaa, että äidillesi oli tärkeää miltä näytät tai mitä muut ajattelevat sinusta.

Mutta et luultavasti tavoita muistoja yhteisistä lämpimistä hetkistä vanhempien kanssa. Et muista kertoneesi äidillesi murheitasi, etkä muista saaneesi lohtua ja lämpöä. Et tavoita tunnetta, että olit erityisen rakastettu ja tärkeä.

Voitko tavoittaa tunteen yhteenkuuluvuudesta ja perheen sisäisestä lämmöstä, jota tunsit lapsena. Jos sinulla on tunnevajeen tunnelukko, niin todennäköisesti et ole tullut koskaan edes huomioineeksi tällaista puutetta.

 Lue lisää tunnevajeen tunnelukosta täältä.

Kun aikuisena hakeudut parisuhteeseen, toistat tätä tyhjää tunnemaailmaa, etkä osaa kertoa tarpeistasi koska et itsekään niitä oikein ole tiedostanut.

Ajat takaa jotain kokemusta ja täyttymystä mutta sitä ei voi toinen täyttää koska aina tuntuu jotain puuttuvan. Pyörit ikäänkuin tyhjiössä, jossa hetkelliset voimakkaat tunteet uuden ihmisen kohdalla antavat sinulle aavistuksen jostain, mutta se taas nopeasti lakastuu mielessäsi.

Jotta ymmärtäisit tämän kierteen ja saisit sen poikki, sinun olisi ensin saatava yhteys omiin tunteisiisi ja ymmärrys siitä mitä vaille olet jäänyt.

Tunnevajetta on erityisen vaikea tunnistaa. Se ei tule välttämättä näkyväksi edes skeematestissä. Sen tunnistaminen edellyttää syvää pohtimista millaisia tunnekokemuksia voi muistaa suhteessa vanhempiinsa.

Sekä tunnevajeen-, että hylkäämisen tunnelukon hallitsemassa parisuhteessa on paljon samankaltaista käyttäytymistä. Olet itse suhteen suurin sabotoija, vaikka sinusta tuntuu, että toinen ei täytä tarpeitasi.

Voit myös kuunnella esittelyn täältä.

 

Jälleen kerran on skeeman tunnistaminen avain muutokseen! Sisäisen lapsen lohduttaminen ja hänen hoivaaminen ja tunnevajeen tiedostaminen ja täyttäminen on alku sille, että opit nyt aikuisena ilmaisemaan omia tunteitasi ja ennenkaikkea ottamaan vastaan lämpöä ja rakkautta. Rakkauden vastaanottamisen kestäminen on yllättävän vaikeaa ja haastavaa, vaikka siihen me kaikki pyrimme.
-Anneli

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *