Tunnevajeen tunnelukko ylläpitää katkeruutta ja alakuloisuutta.

mielipaha
Tunnevajeen lukon seurauksena tunnet olosi yksinäiseksi ja väärin ymmärretyksi. Kukaan ei tunnu todella ymmärtävän sinua tai olevan tosissaan kiinnostunut tunteistasi.

 

Tunnevajeen tunnelukko ylläpitää katkeruutta ja mielen alakuloisuutta.

Tunnevajeen tunnelukkoa on usein hankalakin tunnistaa. Siihen liittyy usein tyhjyyden tunnetta, ja tunnetta, että et ikäänkuin ole olemassa kenellekään.

Tunnevajeen tunnelukko ajaa sinua etsimään jotain joka toisi elämään sisältöä ja niin sitä tunnetta. Kuitenkin voit usein työntää pois luotasi ihmisiä mitä erilaisimmista syistä. Kumppanit eivät tunnu oikeilta, eivätkä osaa vastata tarpeisiisi oikein.

Voit olla vaativa seurustelukumppania kohtaa ja säikäyttää ihmisen tiehensä esittämällä jatkuvasti vaatimuksia siitä, miten sinua kuuluisi helliä ja hoivata.

Toisaalta voi myös olla että et ilmaise tarpeitasi mitenkään, etkä kenellekään.


Voit olla voimakkaasi ihastunut mutta koet nopeasti myös suhteen huuman loppuvan kohdallasi.

Tunnet, että kumppani ei ole tarpeeksi kiinnostava tai innostuva, hän ei osaa antaa sinulle sitä mitä koet tarvivasi. Koet, että toinen on liian kiltti, liian tarkka, liian lepsu, liian vaativa, liian jotain…tai liian vähän jotain.

Tai olet usein etäsuhteissa tai suhteissa varattuihin tai narsistityyppisesti käyttäytyvään henkilöön.

Kuuntelet muita mutta et juurikaan kerro omista asioistasi.

Kerrot todennäköisesti sinulla olleen hyvän lapsuuden. Emotionaalista vajetta ei tunnista kun ei ole oppinut kokemaan emotionaalista lämpöä.

 

Jos sinulta kysytään suhteesta vanhempiisi niin kuvaat sitä todennäköisesti jonkin konkretian kautta. Voit kuvata äitisi olleen työteliään ja opettaneen sinut arvostamaan työntekoa. Kuvaat ehkä, että sinulla oli kaikkea mitä tarvitsit, ruokaa, vaatteita jne.  

Riippuen vanhempiesi tunnemaailmasta voit myös tavoittaa, että äidillesi oli tärkeää miltä näytät tai mitä muut ajattelevat sinusta.

Mutta et luultavasti tavoita muistoja yhteisistä lämpimistä hetkistä vanhempien kanssa. Et muista kertoneesi äidillesi murheitasi, etkä muista saaneesi lohtua ja lämpöä. Et tavoita tunnetta, että olit erityisen rakastettu ja tärkeä.

Voitko tavoittaa tunteen yhteenkuuluvuudesta ja perheen sisäisestä lämmöstä, jota tunsit lapsena. Jos sinulla on tunnevajeen tunnelukko, niin todennäköisesti et ole tullut koskaan edes huomioineeksi tällaista puutetta.

 

Kun aikuisena hakeudut parisuhteeseen, toistat tätä tyhjää tunnemaailmaa, etkä osaa kertoa tarpeistasi koska et itsekään niitä oikein ole tiedostanut.

Ajat takaa jotain kokemusta ja täyttymystä mutta sitä ei voi toinen täyttää koska aina tuntuu jotain puuttuvan. Pyörit ikäänkuin tyhjiössä, jossa hetkelliset voimakkaat tunteet uuden ihmisen kohdalla antavat sinulle aavistuksen jostain, mutta se taas nopeasti lakastuu mielessäsi.

Jotta ymmärtäisit tämän kierteen ja saisit sen poikki, sinun olisi ensin saatava yhteys omiin tunteisiisi ja ymmärrys siitä mitä vaille olet jäänyt.

Tunnevajetta on erityisen vaikea tunnistaa. Se ei tule välttämättä näkyväksi edes skeematestissä. Sen tunnistaminen edellyttää syvää pohtimista millaisia tunnekokemuksia voi muistaa suhteessa vanhempiinsa.

Tunnevajeen tunnelukko, rakastetuksi tulemisen este.

 

Sekä tunnevajeen-, että hylkäämisen tunnelukon hallitsemassa parisuhteessa on paljon samankaltaista käyttäytymistä. Olet itse suhteen suurin sabotoija, vaikka sinusta tuntuu, että toinen ei täytä tarpeitasi.

 

Jälleen kerran on skeeman tunnistaminen avain muutokseen! Sisäisen lapsen lohduttaminen ja hänen hoivaaminen ja tunnevajeen tiedostaminen ja täyttäminen on alku sille, että opit nyt aikuisena ilmaisemaan omia tunteitasi ja ennenkaikkea ottamaan vastaan lämpöä ja rakkautta. Rakkauden vastaanottamisen kestäminen on yllättävän vaikeaa ja haastavaa, vaikka siihen me kaikki pyrimme.
-Anneli

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *