Onko sinulla tunnevajeen tunnelukko.

tunnelukot


Tunnevajeen tunnelukko

 

Tunnevajeen tunnelukko on kaikkein yleisin tunnelukko, mitä ihmisillä on. Yleistä on myös se, että et itse tunnista kovinkaan helposti tunnevajeen  tunnelukkoa.

Tunnevajeen perustunnusmerkkejä ovat yksinäisyys, katkeruus ja masennusoireet, joille ei löydy selkeää selittävää tekijää.

Syvää tunteiden ja kokemusten välttelyä, sekä ”katoamisen” tunnetta, että ketään ei kiinnosta voi oppia hallitsemaan. Kun opit ymmärtämään sinussa vaikuttavaa tunnevajeen skeemaa, voit oppia vastustamaan sen imua.

Alat kyseenalaistaa vähitellen tunnetta ja sisäistä kokemusta, että et ole olemassa kenellekään. Voit alkaa nähdä kaavan, jota toteuttamalla olet ajautunut tilanteeseen, jossa olet vahvistanut tunnevajeen ohjaamaa uskomusta.

On totta, että tunnevaje on syntynyt sinuun jostain syystä mihin itse et ole voinut vaikuttaa. Totta on myöskin se, että tunnevajeen skeema on ohjannut sinua vetäytymään tunteita ja kokemuksia tarjoavista tilanteista.

 

Tunnevajeen tunnelukon tunnusmerkkejä aikuisena on kuvattu kolmella eri tavalla.


1. Esimerkkejä skeemalle antautumisesta:
Valitset kumppaneita, jotka ovat dominoivia. Et kerro kumppanille omista tarpeistasi.

2. Esimerkkejä skeeman välttämisestä:
Vältät ylipäätään intiimejä ihmissuhteita.

3. Esimerkkejä skeeman ylikompensoinnista:
Olet tunnetasolla vaativa sekä kumppania, että ystäviäsi kohtaan.

 

Tunnevajetta on vaikea tunnistaa itsessään, koska se on jotain mitä vaille on jäänyt lapsuudessa. Fyysisistä perustarpeistasi on voitu huolehtia ja useimmat kuvaavat lapsuuttaan kaikin puolin hyväksi. Mutta jotain on kuitenkin jäänyt puuttumaan ja se on emotionaalinen kohtaaminen. Kohdatuksi ja kuulluksi tuleminen tunnetasolla. Se on erittäin yleistä 50- ja 60- luvulla syntyneiden keskuudessa kun vanhemmilla oli täysi työ selviytä arjen haasteista. Myös suurperheissä, voivat joskus  vanhemmat lapset jäädä ilman aikuisen huomiota. Huolestuttavasti myös nykyvanhemoien huomion vie helposti some, ja älypuhelin ja lapsen jutut jäävät toisarvoiseksi.

-Anneli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tunnevajeen tunnelukkoverkkokurssi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *