Paljastumisen pelko.

skeema

HÄPEÄN KAHLEET.

 

Vajavuuden tunnelukko on yhteydessä syvään häpeän tunteeseen. Häpeää tuntuu olevan vaikea tunnistaa ja myös vaikea myöntää?

Tuntuuko sinusta, että jos ihmiset oikeasti tietäisivät millainen olet, he eivät haluaisi olla kanssasi?

Häpeän voi huomata lonkeroituvan monin tavoin arkiseen elämääsi ja sen huomaaminen voi olla yllättävää ja valaisevaa jos vain rohkenet tunnistaa sen.

Häpeään liittyvä vaikeus on, että ihminen kokee olevansa häpeällinen ja että sitä ei ikään kuin voi muuttaa kun on jonkinlainen. Mutta kun alkaa ymmärtää vähitellen, että kokemus tai teko voi olla häpeällinen mutta se ei ole yhtä kuin, että ihminen itse on häpeällinen.

Häpeä vaimenee mitä enemmän siitä puhuu ja kuuntelee miten ihmiset vastaavat myötätuntoisesti.

Häpeä estää sinua olemasta avoin ja rohkeita tunteille ja ihmissuhteille. Ja rohkeutta on juurikin alttius olla haavoittuvainen rehellinen.

Kun häpeä tai itsensä jotenkin vajavaiseksi tunteminen on vallitseva tunnelukko, sille antautuvana valikoit arvostelevia kumppaneita ja ystäviä ja aliarvioit ja arvostelet itseäsi.

Arvostelet itsesi huonoksi ennen kuin muut ehtivät. Tai jos välttelet tätä skeemaa, voit vältellä kokonaan ilmaisemasta ajatuksiasi ja tunteitasi, etkä päästä ketään lähellesi.

Skeeman ylikompensoijana taas olet itse muiden kärkäs arvostelija ja sinusta saa kuvan, että olet omasta mielestäsi kuta kuinkin täydellinen.

Sisäinen ja ulkoinen olemuksesi saattavat olla täydellisessä ristiriidassa. Ulkoisesti olet itsevarma ja voit olla johtavassa asemassa työpaikallasi. Sisimmässäsi tunnet jatkuvaa huonommuutta ja häpeää.

Olet ristipaineessa koska joudut kompensoimaan mitättömyyden tunnetta olemalla ns. pomottaja pahimmasta päästä, jotta kukaan ei huomaisi kuinka oletkin todellisuudessa herkkä ja haavoittuva.

Tosin et todennäköisesti itsekään välttämättä tunnista sisälläsi olevaa häpeän tunnetta jos et ole sitä pysähtynyt koskaan miettimään. Mutta elät jatkuvassa tunteessa, että et ole riittävän hyvä ja koet herkästi toisten sanomiset arvosteluna ja otat henkilökohtaisena kaiken, josta seuraa jatkuva ärtymys ja vihan tunne.

Voit kokea olevasi erilainen kuin muut ja, että kukaan ei oikeasti välitä sinusta. Sinun on vaikea ottaa vastaan positiivista palautetta koska et voi uskoa, että se on todellista.

Sen takia vaikka kuinka saisit kehuja ja kannustusta et ”huomaa” niitä, ne eivät tavoita sisintä tunnettasi. Näin ollen sinulla on aina käsitys, että kukaan ei arvosta sinua todella.

Asettumalla muiden yläpuolelle voit kompensoida huonommuuden tunnettasi. Toisaalta voi olla, että hakeudut tunnelukon ohjaamana kriittisten ihmisten seuraan, jolloin häpeän ja huonommuuden tunteesi kokoajan vahvistuu.

Välttelijänä vetäydyt yksinäisyyteen ja eristäydyt, että et joutuisi kokemaan häpeän tunnetta, on helpompi olla yksin. Et voi paljastaa sisintäsi, etkä todellisia tunteista tai tarpeitasi kenellekään, jotta et joutuisi arvostelun ja vähättelyn kohteeksi.

Voimakkaasti ylikompensoivana sinun voi olla vaikea asettautua terapiaan. Ei ole helppoa tunnustaa/tunnistaa itsessään olevaa häpeän tunnetta. Mutta jos aloitat myöntämällä itsellesi, että ei ole hyvä olla ja, että jatkuva vihan tunne ei pitäisi kuulua jokapäiväiseen elämään, voit alkaa vähitellen tutustumaan omaan skeemaasi.

Kun alat avaamaan vajavuuden tunnelukkoa ja tiedostat mistä häpeän tunne kenties on saanut alkunsa, alat hyväksyä itseäsi vähitellen ja huomaat olevasi yhtä arvokas ihminen kuin muutkin.

Huomaat, että häpeän tunne on todellakin vain tunne, jonka lapsi sisälläsi on joskus joutunut kokemaan ilman omaa syytään ja, että sinulla ei ole todellista aihetta häpeämiseen.

Kun vajavuuden tunnelukko alkaa hellittää, et koe enää välttämättömäksi arvostella itseäsi tai muiden tekemisiä tai tekemättä jättämisiä. Voit olla omissa nahkoissasi muiden seurassa ja antaa asioiden soljua hyväksyvän tunteen saattelemana.

 

-Anneli

 

Vajavuuden tunnelukkokurssi.

4 thoughts on “Paljastumisen pelko.

 1. Siru says:

  Tämän lukeminen sai minut ymmärtämään nuoruuteni käytöstä. Nyt keski-ikäisenä olen joutunut kohtaamaan nämä asiat. Valitsin arvostelevan puolison. Pakenin ihmistä, joka oli kiltti ja rakastava. Kaikin puolin valitsin tälläisen elämän koska en uskonut kenenkään hyvän välittävän minusta. Nyt olen oppinut arvostamaan itseäni mutta huonot nuoruuden valinnat kaduttavat lopun ikää.

  • Anneli Pohjola says:

   Toivottavasti Siru voit kuitenkin kohdistaa yhä enemmän huomiosi siihen, että nyt on hyvä ja olet oppinut arvostamaan itseäsi ja voit hyväksyä sen, että tapahtunutta ei voi muuttaa. Voi vain päästää irti, että ei myrkytä tätä hetkeä.

   -Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *