TUNNEVAJEEN TUNNELUKKO, RAKASTETUKSI TULEMISEN ESTE.

Tunnevajeen skeema

Haitalliset tunnelukot alkavat kehittyä lapsuutemme aikana haavoittavista kokemuksista.   Kehitämme erilaisia selviytymiskeinoja pärjätäksemme tunnelukkojemme kanssa. Nämä lapsuudenaikaiset selviytymiskeinot muodostuvat aikuisen elämässä häiritseviksi toimintatavoiksi ja vääristyneiksi ajatusmalleiksi itsestämme ja varsinkin läheisyyden, kiintymyksen ja välittämisen tunteet aktivoivat tunnelukon suojakäyttäytymisen.

TUNNEVAJEEN TUNNELUKKO estää sinua kiinnittymästä suhteeseen.

Meille läheiset tai tärkeät ihmissuhteet aktivoivat tunnelukkomme ja selviytymiskeinot loksahtavat päälle, jos emme ole tietoisia tunnelukon olemassaolosta.

 

Tällöin aiheutamme itsellemme hankaluuksia ihmissuhteissa taikka vältämme ylipäätään läheisiä suhteita.

 

Tunnevajeen tunnelukko on kaikkein yleisin tunnelukko. Yleistä on myös se, että et itse tunnista kovinkaan helposti tunnevajeen skeemaa.

Tunnevajeen perustunnusmerkkejä ovat yksinäisyys, katkeruus ja masennusoireet, joille ei löydy selkeää selittävää tekijää.

Tunnevajeessa sinulla on tunne, että et saa ikinä tarpeeksi rakkautta. Mahdollisen kumppanin kiintymyksen osoitukset tuntuvat olevan aina jotenkin vääränlaisia.

 

Tunnevajeen tunnelukko voi ohjata sinua aina uusiin suhteisiin. Suhteen alussa voit kokea suurta intohimoa ja olet varma, että tässä on se oikea sinulle. Pian kuitenkin tunteesi laantuu ja alat kyllästyä ja pitkästyä, et koe kumppanisia enää viehättävänä.
Alat kyseenalaistaa vähitellen tunnetta ja sisäistä kokemusta, että et ole olemassa kenellekään. Voit alkaa nähdä kaavan, jota toteuttamalla olet ajautunut tilanteeseen, jossa olet vahvistanut tunnevajeen ohjaamaa uskomusta.
Kun opit ymmärtämään sinussa vaikuttavaa tunnevajeen skeemaa, voit oppia vastustamaan sen imua

On totta, että tunnevaje on syntynyt sinuun jostain syystä mihin itse et ole voinut vaikuttaa. Totta on myöskin se, että tunnevajeen skeema on ohjannut sinua vetäytymään tunteita ja kokemuksia tarjoavista tilanteista.
Tunnevajeen tunnelukon tunnusmerkkejä aikuisena on kuvattu kolmella eri tavalla.

  1. Esimerkkejä skeemalle antautumisesta:

-Valitset kumppaneita, jotka ovat dominoivia. Et kerro kumppanille omista tarpeistasi.

2. Esimerkkejä skeeman välttämisestä:

-Vältät ylipäätään intiimejä ihmissuhteita.

3. Esimerkkejä skeeman ylikompensoinnista:

-Olet tunnetasolla vaativa sekä kumppania, että ystäviäsi kohtaan.

 

Tunnevajeen tunnelukon avaamisessa opettelet tunnistamaan ja kokemaan tunteita. Opit vastustamaa imua, joka ohjaa sinua tunnekylmien ihmisten pariin. Opit ottamaan vastaan huolenpitoa ja välittämistä.

 

-Anneli

 

Suosituimmat blogikirjoitukset:
Ainon Tarina,
Toistuvasti eroon päätyvät ihmissuhteet….
Hylkäämisen tunnelukko…
Tärkein neuvoni sinulla, joka kärsit hylkäämisen tunnelukosta.
Onko tunnelukko pelkkä uskomus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *