Tunnelukot eivät ole sairautta, mutta ne voivat sairastuttaa.

skeemat ja sairaus

Tunnelukot eivät ole sairautta, mutta ne voivat sairastuttaa.

Syvät tiedostamattomat ja hoitamattomat tunnelukot voivat olla  synnyttämässä vakavampia mielenterveyden ongelmia, kuten masennusta.

Helpoimmin ymmärrettävissä lienee vaativuuden tunnelukon aiheuttama uupuminen jossain vaiheessa. Hyvin usein, työuupumuksen taustalla voitaisiin tunnistaa vaativuuden tunnelukko. Jos esimerkiksi vaativuuden tunnelukko tunnistettaisiin ajoissa ja sitä alettaisiin, hoitaa uskon, että iso osa työuupumisista jäisi toteutumatta.

Lisäksi aina kunkin ihmisen oma tapa reagoida asioihin myös uupumisen merkit voivat näkyä myös fyysisenä sairasteluna.

Tiedetään, että mielen hyvinvointi vaikuttaa ihmisen yleiseen terveyteen.

Tunnelukkojen aiheuttamat mielenterveysongelmat ovat varmasti todella iso ja merkittävä tekijä masennuksen, ahdistuksen ja erilaisten sosiaalisten pelkojen taustalla.

 

Kun tunnelukko syntyy varhain lapsuudessa ja se ylläpitää sinussa jotain haitallista uskomusta itsestäsi, joudut selviytymään tuon uskomuksen kanssa elämän virrassa. Tunnelukon ohjaaman ajaudut ihmissuhteisiin, mitkä vahvistavat entisestään tuota haitallista uskomusta itsestäsi. Joudut yhä ahtaammalle ja selviytyminen käy raskaammaksi, riippuen mistä ja kuinka monista lukoista on kysymys.

Jatkuva sisäinen ristiriita oman tunnemaailman kanssa ja kaiken kokeminen tunnelukon kautta, kuormittaa mielen hyvinvointia ja on otollinen maaperä masennussairauksille.

 

Tunnelukot ylläpitävät usein jäykkää ja negatiivisväritteistä ajattelua, jolloin on helposti jatkuvasti törmäyskurssilla arkisessa elämässä, jossa ihmiset käyttäytyvät eritavoin ja elämä on arvaamatonta.

 

Tunnelukoista riippuen saattaa elämä tuntua turvattomalta ja suojattomalta. Voit kokea kaiken hyvin pelottavana esimerkiksi suojattomuuden tunnelukon kautta. Tällöin huomiosi kiinnittyy erilaisiin vaarojen mahdollisuuksiin ja paniikkioireet saattavat jossain vaiheessa alkaa hallita elämääsi.

 

Voi olla, että tunnelukkojen  vallassa alat eristäytyä ihmisistä ja vältellä sosiaalisia tilanteita. Tunteiden kasvaessa tarpeeksi hankalaksi, voi olla, että alat vähitellen etsiä mahdollisuuksia jäädä pois työtilaisuuksista tai jopa hakeutua sairaslomalle, koska ihmisten kanssa oleminen käy niin sietämättömäksi. Voit kokea niin suurta huonommuuden ja häpeän tunnetta, että et kykene liittymään työyhteisöön.

 

Tunnelukot saavat sinut myös hakemaan mielihyvää ja helpotusta itsellesi haitallisin keinoin. Voit hakea helpotusta alkoholista tai muista päihteistä tai voit yrittää hallita syömisen kautta omia pahoja olojasi.

Haitalliset tunnelukot ovat meissä oleva ”virheellinen ohje”, siihen miten koet itsesi suhteessa maailmaan ja muihin ihmisiin ja sen ohjeen oikaiseminen  on terveytesi ja hyvinvointisi kannalta kannattavaa.

 

Tunnelukkoverkkokurssit löydät täältä.

-Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *