Tunnevajeen tunnelukko – emotionaalinen vaillejääminen.

Kysyttäessä lapsuudesta, tunnevajeen tunnelukosta kärsivä, kertoo lähes poikkeuksetta hänellä olleen ihan hyvän lapsuuden.

Kun kysytään kuka häntä lapsena lohdutti jos oli jotain murheita, hän ei muista mutta voi olettaa esimerkiksi, että luultavasti äiti.

Kun kysytään saitko kannustusta, saitko kuulla, että olet rakas, saitko olla sylissä, saitko kehuja, lohtua ym. Hän vastaa, kyllä sain.

Kun kysytään millaista, miten ja kuka, hän ei muista.

Tunnevajeessa ihminen siis tietää, mitä lapsen kuuluisi saada ja olettaa näin olleen ja puhuu siitä oletuksesta käsin. Mutta kun asiaa tutkitaan, tälle oletukselle ei tunnu löytyvät oikein todistusaineistoa.

Tunnevaje on ennen kaikkea emotionaalista vaille jäämistä. Usein perustarpeet, kuten ravinto, puhtaus, huolenpito voivat olla täysin vaille moitteen sijaa. Mutta kohtaaminen tunteen tasolla, huomatuksi tuleminen sellaisena kuin on, se katse joka kertoo rakkaudesta, on jäänyt saamatta. Tällöin voi olla vaikea muodostaa tunnepitoisia ja/tai pysyviä ihmissuhteita kun ei omasta kokemuksesta tiedä, mitä se tarkoittaa olla niin lähellä ja tulla kohdatuksi tunnetasolla.  

Tunnevajeessa sinun on vaikea luoda tunneyhteyttä ja tiedostaa tunnetasolla tapahtuvaa välittämistä.

Sinulle merkitsee se mitä toinen tekee ja miten hän tekee ja miten osoittaa välittävänsä sinusta. Kuitenkin tämäkin yhteys saattaa kadota heti kun konkreettinen kontakti hetkeksikin katoaa. Ja vain tekemisen kautta näkyvä välittäminen on tuntuu kuitenkin usein jotenkin väärältä tai liian mitättömältä. Huonosti tehdyltä. 

Tällöin myös aikuisuuden ihmissuhteet perustuvat johonkin ideaan siitä, mitä ihmissuhteiden kuuluisi olla. Kun ihmissuhteet kuitenkin joka tapauksessa ovat haasteellisia, niin tunnevajeesta kärsivä ei osaa käsitellä niitä haasteita eikä hän tiedä mikä on aitoa ja hänen on vaikea ottaa vastaan välittämistä vaikka hän sitä janoaa.

Sinulle voikin olla lähes mahdotonta osoittaa rakkautta niin, että se tuntuisi sinusta oikealta. Saatatkin erota nopeasti ja yhtä nopeasti hakeudut seuraavaan suhteeseen etsiessäsi sitä jotain tunnekokemusta, joka on sinulle niin vieras…

Tunnevajeen tunnelukko saa sinut herkästi kuulemaan esimerkiksi puolison puheet vähättelevinä ja kokemaan, että et saa myötätuntoa. Räjähdät varoittamatta tunteesta, että olotilaasi mitätöidään jotenkin. Koet helposti, että sinua vähätellään.

Tunnevajeen tunnelukon vallassa olet taipuvainen mitätöimään usein omia lämmön, myötätunnon, ymmärryksen ym. emotionaalisia tarpeitasi. Et pidä niitä tärkeinä, sinulla on ehkä käsitys, että vahvoilla ihmisillä ei ole tarvetta kokea ja saada myötätuntoa ja ymmärrystä.

Voit olla väärinkäsityksessä, että on jotenkin väärin ja osoittaa heikkoutta, jos pyytää muilta ihmisiltä näihin tarpeisiin vastaamista.

Sinun on luultavasti ollut vaikea ymmärtää, että sisälläsi on pieni lapsi, joka kaipaa yhteyttä ja rakkautta. Näiden tunteiden puute lapsuudessasi on merkittävä syy tämän päivän masennuksen, yksinäisyyden, turvattomuuden ja  toivottomuuden tunteisiin. Myös erilaisia fyysisiä ongelmia voi olla.

Sinulla on luultavasti uskomus, että läheiset ihmiset jotenkin tietäisivät mitä sinä tarvitset ja kaipaat ja, että sinun ei tarvitse pyytää mitään toisilta. Tämä uskomus, estää sinua pyytämästä ja näin ollen saamasta tarvitsemaasi.

Tunnevajeessa koet olevasi yksin ja irrallinen. Koet että ei ole ketään kuka oikeasti olisi kiinnostunut sinusta. Et osaa olla myöskään olla vailla itsellesi rakkautta ja lämpöä. Sinun voi olla vaikea tunnistaa mitä vaille olet jäänyt lapsuudessa. 

Tunnevajeen tunnelukko on kaikkein yleisin tunnelukko. Yleistä on myös se, että et itse tunnista kovinkaan helposti tunnevajeen skeemaa.

Tunnevajeen perustunnusmerkkejä ovat yksinäisyys, katkeruus ja masennusoireet, joille ei löydy selkeää selittävää tekijää.

Syvää tunteiden ja kokemusten välttelyä, sekä ”katoamisen” tunnetta, että ketään ei kiinnosta voi oppia hallitsemaan. Kun opit ymmärtämään sinussa vaikuttavaa tunnevajeen skeemaa, voit oppia vastustamaan sen imua.

Alat kyseenalaistaa vähitellen tunnetta ja sisäistä kokemusta, että et ole olemassa kenellekään. Voit alkaa nähdä kaavan, jota toteuttamalla olet ajautunut tilanteeseen, jossa olet vahvistanut tunnevajeen ohjaamaa uskomusta.

On totta, että tunnevaje on syntynyt sinuun jostain syystä mihin itse et ole voinut vaikuttaa. Totta on myöskin se, että tunnevajeen skeema on ohjannut sinua vetäytymään tunteita ja kokemuksia tarjoavista tilanteista.

Tunnevajeen tunnelukon tunnusmerkkejä aikuisena on kuvattu kolmella eri tavalla.

 skeemalle antautumista:

Valitset kumppaneita, jotka ovat dominoivia. Et kerro kumppanille omista tarpeistasi.

skeeman välttämistä

Vältät ylipäätään intiimejä ihmissuhteita.

skeeman ylikompensointia:

Kiinnostuitko tunnevajeen tunnelukon avaamisesta, lue lisää täältä >>>>>>>

Olet tunnetasolla vaativa sekä kumppania, että ystäviäsi kohtaan.

-Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *