Valtaavatko erilaiset huolet mielesi.

Huolet

Tässä viestissäni haluan antaa sinulle työkaluja huoliajatusten kanssa pärjäämiseen ja miten niitä voisi ehkä alkaa suunnata toisin.Kaikkien ihmisten elämässä tulee ajanjaksoja, että tunteet käyvät niin kierroksilla, että voi olla vaikeaa päästä uneen tai keskittyä kunnolla töihinsä.
Tällainen tilanne voi viritä positiivisesta jännityksestä taikka uuden asian kohtaamisesta, kuten esimerkiksi omat häät tai uuteen työpaikkaan meneminen seuraavana aamuna, uuden ihmisen kohtaaminen jne.

Tuskallista tunteiden ylivallan kanssa on silloin kun se liittyy vaikkapa menettämisen pelkoon taikka pelkoon, että et tule hyväksytyksi siellä uudessa työpaikassa.

Haitalliseksi nuo tunteet muuttuvat jos pelko ja jännitys ovat toistuvia tai jatkuvia ja aiheuttavat ahdistusta.


1. Tehtävä:

”Vanha tapa-> jos minulla on edessä jokin uusi tilanne, tehtävä tai asia yritän lopettaa ajattelun mahdollisista uhkista kuten epäonnistuminen, jännittäminen jne.”

”Uusi tapa-> jos minulla on edessä jokin uusi tilanne, tehtävä tai asia sallin ajatusteni tulla ja mennä kuin loputon virta, joka jatkuvasti virtaa eteenpäin eikä paikoilleen juuttumiseen ole tarvetta”

  

Miksi tunteet käyvät ylivoimaisiksi?


Tunteet kuuluvat ihmisyyteen. On normaalia tuntea lievää ohimenevää ahdistusta joskus jännittävän tai erilaisen tilanteen edessä. Ihmissuhteisiin kuten vaikkapa eroon liittyvät tunteet ovat voimakkaita ja usein ristiriitaisia ja tuskallisia. Tuska voi kestää päiviä, viikkoja ja jonkin asteisena jopa kuukausia.

Jos et tuntisi näitä tunteita vastoinkäymisten ja epämukavien yllätysten kohdalla, se olisi outoa.

Kuitenkin se miksi jotkut ihmiset tuntuvat hukkuvan näihin tunteisiin voi johtua esimerkiksi hylkäämisen tai ulkopuolisuuden tunnelukoista.

Kysymys on siis kaikille normaaleista tunteista, mutta toisilla tunteiden valtaan jääminen on ongelmallista.

Ongelmaksi nousee se, että et halua kokea tuota epämukavaa tunnetta. Pelkäät suunnattomasti menettämisen ja hylätyksi tulemisen tunnetta. Pelkäät sitä miltä se tuntuu. Yrität kaikin keinoin vastustella ja päästä eroon tuosta tuskasta.

>>>Tämän vuoden Tunnelukkovalmennuksella kohti elämän iloa ja pysyviä ihmissuhteita-verkkokurssille pääsy on nyt auki. Lue lisää täältä.<<<

Ja olet ansassa.


Mieti vaikka tilannetta, jossa pelkäät suunnattomasti, että kumppanisi jättää taikka pettää.
Olet yksin kotona ja kumppanisi on useamman vuorokauden kestävällä työmatkalla.
Mielesi maalailee kuvia ja tietenkin eniten silloin kun yrität mennä nukkumaan illalla.

Alat pohtia miksi hän ei soittanut tänään kuin yhdesti? Miksi hän ei vastannut viestiisi enää illalla? Alat kehrätä itsellesi ahdistusta ja pelkoja.

Tuntuu, että tulet hulluksi ajatustesi ja tunteidesi vuoksi. Oksettaa kun vatsan pohjasta asti jännitys käy laineina yli mielesi rakennellessa kuvia siitä, mitä kaikkea mahdollisesti on meneillään.

 

Mitä sinussa tapahtuu?

Mustasukkaisuutesi, joka kumpuaa hylätyksi tulemisen pelosta alkaa tuottaa ajatuksia päähäsi ja mielesi nappaa kiinni niistä ja juuttuu niihin oikein kunnolla.

Pyrit ikään kuin poistamaan nuo pelottavat mielikuvat ja epäilyt sillä, että vatvot ja pyörittelet niitä. Et kuitenkaan todella pysähdy kohtaamaan pelkoajatustasi syvästi. Pyrit samalla ikään kuin sivuuttamaan pelon ja kuitenkin vatvot sitä loputtomiin. 

Taikka yrität epätoivoisesti olla ajattelematta pelkoasi. Se ei vain onnistu.

Kuitenkin kaikki tuo, mitä ajatuksissasi on meneillään, on vain sinun mielikuvituksesi tuotetta. Et voi oikeasti tietää onko se totta vai ei, joten sen pohtiminen ei johda mihinkään. Et voi sillä vaikuttaa tilanteeseen, jossa et ole itse paikalla.

2. Tehtävä

”Vanha tapa->jos huolestun, pyydän kumppania rauhoittamaan minua.”

”Uusi tapa-> jos huolestun, vältän rauhoittelun pyytämistä muilta ja puhun itse itselleni lohduttavasti ja rauhoitellen.”

Kaikki ihmiset kokevat jossain elämänsä vaiheessa luultavasti jotain samankaltaista. Tämä on yksi asia mitä voit itsellesi muistuttaa. Et ole yksin tämän tunteen kanssa.

Joka tapauksessa se millä rauhoitat olotilaasi, sanotaan hyvin laulussa näin:  

Pois älä oveltas käännytä koskaan
Suru jos koputtaa milloin
Pyydä se sisälle syötä ja juota
Tarjoa yösija silloin”


Siis olipa se sitten suru tai pelko tai mikä hyvänsä tunne, jota on vaikea sietää, kohtele sitä samalla tavoin kuin muitakin tunteitasi. Ota vastaan ja kuuntele. Keskity kuulemaan mitä kaikkea on tuon tunteen ”alla”, mitä muita tunteita.


Näin löydät ne syvimmät pelot ja ahdistuksen aiheet, jolloin voitkin ehkä huomata, että ne eivät ole tarpeellisia. Voit vastata itsellesi noihin tunteisiin mitä huomaat.

Tunteet ovat kuin pieniä lapsia, ne haluavat tulla kuulluksi ja nähdyksi.

Onko sinulla uskomus, että jos kohtaat tunteesi, romahdat?
Mitä kuitenkin tapahtuu parhaillaan? Oletko romahtamispisteessä, kun yrität välttää katsomasta tunteidesi syvään päähän?

Siis keskity ottamaan vastaan epämukava ja pelottava tunne. Istu tunteesi kanssa. Pidä sitä kädestä. Rauhoittele ja anna huomiota.

Kun annat huomiota tunteellesi, pääset pois kiihdyttävästä ja kiduttavasta asioiden kuvittelemisesta. Näin ollen keskityt siihen, mihin sinun on mahdollista vaikuttaa, eli omaan olotilaasi. Et voi vaikuttaa siihen soittaako tai vastaako joku sinun viesteihisi, mutta voit vaikuttaa siihen mitä sinussa tapahtuu.

3.Tehtävä

”Vanha tapa-> jos minulle tulee negatiivisia ajatuksia huolestun siitä, mitä voi tapahtua ja välttelen tilannetta.”

”Uusi tapa -> jos minulle tulee negatiivinen ajatus huomioin sen hyväksyen sen, annan sen sitten vain olla ja katson mitä tapahtuu.”


Näin opit löytämään vähitellen keinot miten rauhoitat itseäsi.

Opit arvokasta tietoa itsestäsi. Opit kuuntelemaan itseäsi.

>>>Lue lisää tämän vuoden tunnelukkovalmennus-verkkokurssista.<<<

 

-Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *