Voiko tunnelukkotyöskentelyssä epäonnistua.

pettymys



Tunnelukkotyöskentelyn aloittamista saattaa jarruttaa pelko kohdata omia tunteitaan.

Myös uskomus, että tunteidensa ja ajatustensa esiin päästäminen voi voimistaa omaa ahdistusta ja pelkoa on yleinen.

Saatat pelätä omien tunteidesi aiheuttamaa kipua. Mutta voit pelätä myös miten kohtaat enää läheisiäsi jos joudut tunnustamaan itsellesi, että tunnelukkojesi syntymisen syynä on ollut jotkin lapsuutesi aikaan liittyvät tavat tai elämäntilanteet.


Tunnelukko ylläpitää kärsimystä, avaaminen lievittää kärsimystä.


Tunnelukkotyöskentelyn tuomat tunteet ja havainnot, oivallukset ja muistot voivat aiheuttaa kivuliaita tunteita. Silloin on hyvä pysytellä ohjeiden mukaisessa toiminnassa.

Kun pysyttelet tunnelukon avaamiseen tähtäävässä työskentelyssä, et juutu väärän tunteen vahvistamiseen.


Tunnelukkotyöskentelyyn liittyvät tunteet ovat usein voimakkaita ja surullisiakin, enimmäkseen ne ovat kuitenkin eteenpäin vieviä ja oivalluksia synnyttäviä.

Voit sietää surun ja mielipahan tunteista, kun siinä rinnalla menee syvenevä ymmärrys, siitä mitä sinussa on käynnissä.


Alat ymmärtää syvemmin oman elämäsi hankaluuksia ja itseymmärryksen myötä haluat myös edetä eteenpäin tunnemyrskyistä huolimatta.

Kun oivallat, että nimenomaan tunnelukot ylläpitävät kärsimystäsi, halukkuutesi työstää niitä kasvaa.


Tunnelukkotyöskentely voi olla tunteita herättävää, mutta epäonnistumisen mahdollisuus liittyy enemmän siihen, että yrittää työstää asioita väärin.




Jos kärsimys työskentelyn aikana elämässäsi kasvaa, olet juuttunut vääriin asioihin.



Työskentelyn tarkoitus ei ole kärsimyksen lisääntyminen. Opit katselemaan ja hyväksymään erilaisia tunteita niin, että ne tuottavat yhä vähemmän kärsimystä.


Ihminen pyrkii luonnostaan välttämään epämiellyttäviä tunteita ja tilanteita, totta kai.

Mutta mikä lopultakin ylläpitää kärsimystä. Ennen kuin pysähdymme miettimään syvemmin tuota asiaa, toimimme usein juurikin kärsimystä ylläpitävästi.

Mielemme uskottelee meille kaikenlaista, joka johtaa täysin nurinkuriseen toimintaan. Tunnelukon ohjaamana teet juuri sitä, mikä vie sinua kauemmas siitä, mitä toivoisit.


Miten huomata nurinkurinen toiminta.


Mitä siis tarkoittaa, että ihminen pyrkii välttämään mielipahaa, mutta kuitenkin toimii mielipahaa ylläpitävästi.

Voit tutkia toimintasi nurinkurisuutta. Mieti yksi asia, missä valitset toimintasi sen mukaan, että ajattelet sillä välttäväsi jonkin epämukavan.

Esimerkiksi alistut toistuvasti johonkin, vastoin tahtoasi koska pelkäät riitaa.  

Pyrit siis välttämään riitaa, jonka ajattelet olevan epämiellyttävää.

Mitä tästä seuraa. Alistut -> Sisällesi kertyy patoutunutta mielipahaa-> koet olevasi ehkä

mitätön tms. -> mielipaha todennäköisesti purkautuu johonkin toiseen tilanteeseen ->

sisällesi kertyy katkeruutta ja pahaa oloa.

Esimerkiksi välttelet läheisiä ihmissuhteita hylätyksi tulemisen pelossa.

Pyrit siis välttämään hylätyksi tulemisen riskiä.

Seuraukset -> et sitoudu suhteisiin taikka jopa vältät sosiaalisia tilanteita -> vähitellen

ihmissuhteesi näivettyvät ja olet yksin tai olet jatkuvassa parisuhde kierteessä -> kärsit

yksinäisyydestä taikka jatkuvasta hylkäys/hylätyksi tuleminen pelistä, siis juuri siitä mitä

pyrit välttämään.



Esimerkkejä voi olla lukemattomia isoja ja pieniä arkipäivän tilanteita. Mieti mihin pyrit, sillä mitä teet ja miten toimit. Mitä pyrit välttämään taikka saamaan sillä tapahtuvaksi. Mieti sitten mitä siitä todellisuudessa seuraa. Mitkä ovat ne ei-toivotut, tahattomat seuraukset. Kumpia on enemmän. Toivottuja vai ei-toivottuja seurauksia.

Kun alat näin tutkia mitä ovat juuri sinun keinosi pyrkiä välttämään kärsimystä, voit huomata myös, onko niissä paljon nurinkurisuutta. Ylläpitävätkö ja vahvistavatko ne ei-toivottua enemmän kuin toivottua.

Olet rohkeasti lähtenyt perehtymään ja tutustumaan tunnelukkoihin ja tunnelukkotyöskentelyyn ja se vie sinua lähemmäs ymmärrystä omaa itseäsi kohtaan.

Matkalla ei tarvitse pelätä. Tunteitaan voi oppia kestämään ja ne ovat tärkeät oppaat matkallasi. Tunteen ovat tärkeitä ja auttavat, mutta tunteet eivät ole se mikä määrää. Opit, että tunteiden mukaan ei tarvitse toimia.

Tunnelukkotyöskentelyssä tarvitset ohjausta.  Vääriin kohtiin ja ajatuksiin juuttuminen johtuu mielen luonnollista tavasta kohdata asiat. Ilman ohjausta, lähes aina ihminen juuttuu esimerkiksi kysymyksiin miksi, joka ei vie eteenpäin vaan pitää tilanteen paikoillaan.

Tunnelukkotyöskentely antaa sinulle uuden tavan käsitellä tunteitasi, eivätkä tunteesi enää ole pelottavia. Et halua enää vältellä, etkä paeta tunteitasi.


Epäonnistumista ei ole se, että kaikki ei muutu kuin taikaiskusta taikka, että muutos vaatii aikaa jopa loppuelämän. Epäonnistumista voi olla vain se jos ei uskalla kokeilla auttaa itseään.

Pysytteletkö vanhassa roolissasi vai lähdetkö etsimään aikuista sinua. Yksi mahdollisuus muuttaa ehkäpä elämäsi suunta on tarjolla tässä.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *