Kun tunnevajeen tunnelukko ohjailee elämääsi tunnet vetoa myrskyisiin suhteisiin, joissa toinen osapuoli on usein varattu, vaikeasti tavoitettava tai narsistimaisen tunnekylmä ihminen.

Näin toistat tuota kaavaa, jossa pääset kokemaan yhä uudelleen sen tyhjyyden tunteen, että mikään tai kukaan ei voi rakastaa sinua oikein ja täydesti.

Olet valtavan ihastunut suhteen alussa ja koet, että tämä on elämäsi ihminen.

Kunnes jonkin ajan päästä alat kyllästyä ja koet kumppanisi hiukan mitättömänä, jotenkin vääränlaisena tai liian vähäistä tai mitätöntä huomiota osoittavana.

Kun kumppanisi antaa sinulle vaikkapa syntymäpäivälahjan, mielessäsi käy pettymyksen aalto ja muistelet, että itse annoit hänelle jollain tavoin arvokkaamman lahjan.

Kun välittämistä todistavien tapahtumien keskellä tunnet tyhjyyttä ja puutteen tunnetta, kärsit tunnevajeen tunnelukosta.

Toisaalta olet myös itse suhteen alkuvaiheen jälkeen kylmä ja etäinen. Tunnet ärsyyntymistä ja jopa vihaa kumppaniasi kohtaan, kun hän koittaa osoittaa välittämistään.

Tapa toimia riippuu omasta perustemperamentistasi sekä siitä, millaisissa oloissa tunnelukkosi on syntynyt.

Toistat kuitenkin aina sitä kokemusta, joka on synnyttänyt sinuun tunnevajeen.

Peruskaava on tunnevajeessa on kuitenkin pakeneminen tavalla taikka toisella.

✅Pakenet joko katkaisemalla suhteet lyhyeen siinä vaiheessa kun läheisyyttä alkaa olla sinulle liikaa.

✅Pakenet tunteiden läheisyyttä suojaamalla itseäsi hakeutumalla suhteisiin varattujen ihmisten kanssa.

✅Pakenet tunteita kiinnostumalla toistuvasti tunnekylmistä ja etäisistä ihmisistä, jolloin voit pysytellä vaille jäämisen tilassa sitä kautta.

Tunnevajeesta kärsivänä olet usein kiinnostunut kuuntelemaan muiden ongelmia mutta et kerro juuri mitään itsestäsi ja tunteistasi.

Tunnevajeesta kärsivänä olet usein ammatiltasi esimerkiksi terapeutti🙋‍♀️, sosiaalityöntekjiä tai muu hoiva-alan henkilö.

Tunnevajeesta kärsivänä olet ystävänä kuuntelija mutta koet usein, että sinun tarpeesi jäävät sivuun.

Et kuitenkaan kerro omista tarpeistasi läheisillesi ja samalla koet, että jäät jotain vaille.

Tunnevajeessa on kysymys varhaisesta emotionaalisesta vajeesta. Jonkinlainen syvä yhteys jäi muodostumatta hoivaajasi/vanhemman/vanhempien kanssa.

Tunnevajetta on vaikea ymmärtää ja tunnistaa koska siinä on kysymys niin syvästi jostain sellaisesta, mitä ei ole kokenut ja saanut.

Tunnevajeessa on kysymys siitä kuinka syvästi vanhemmat todella ilmaisivat ymmärrystään, kiinnostustaan. Kuinka paljon he keskustelivat ja halusivat auttaa sinua omien tunteidesi kanssa kun olit lapsi.

Kaikki tämä on helppo sivuuttaa toteamalla, että no ei siihen aikaan kasvatettu lapsia niin tai että ei kai kukaan keskustele pikku lapsen kanssa tai että ei meillä ole ollut tapana että vanhemmat leikkivät lasten kanssa.

On aivan sama mikä aika tai paikka tai tavat ovat olleet kyseessä, ihmisen mieli toimii joka tapauksessa aina samoin ja vaille jääminen on vaille jäämistä olipa syyt mitä tahansa.

1️⃣Ensimmäinen askel tunnelukon otteesta pääsemiseen on oma halu ymmärtää ja oivaltaa jotain omasta itsestään ja siitä, mitä on ollut.

2️⃣Toinen askel on antautua kokemaan niitä hetkiä uudelleen, jotka ovat synnyttäneet tunnelukon ja selviytymiskeinot.

3️⃣Kolmas askel on lopettaa itsen sabotointi.

4️⃣Neljäs askel on alkaa päästää irti ja hyväksyä se mitä on ollut.

5️⃣Viides askel on tehdä tietoisesti toisenlaisia valintoja.

 

Iloa ja Valoa hetkeesi
-Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *