Vaativuuden tunnelukon ohjaama ihminen pyrkii perfektionismiin

vaativuuden_tunnelukko_perfektionismi

Vaativuuden tunnelukon tunnistaa jatkuvasta paineen tunteesta, tekemättömät työt ja ”pitäisi asiat” ovat usein jo aamulla ensimmäisenä mielessä. Tunne pilaa tehokkaasti vaikkapa rauhallisen vapaapäivän aamun. Pitäisi kiirehtiä johonkin ja pitäisi kuitenkin myös nauttia vapaapäivästä. Myös muiden perheenjäsenten pitäisi ripeämmin pistää toimeksi. Pitäisi edes jotain.

Vaativuuden tunnelukon ohjaama ihminen pyrkii perfektionismiin

Vaativuuden tunnelukon vallassa ihmisen on vaikea olla tyytyväinen oikein mihinkään. Esimerkiksi mies voi kuvailla vaimoaan näin: ”Tämä ei ole hyvä. Tuo ei ole hyvä. Mikään ei koskaan riitä.

Syvällä sisimmässäsi asuva vajavuuden tunne pitää piilottaa vaativuuteen

Elämääsi hallitsee tiedostamaton uskomus, että jos kykenen täydellisyyteen, olen rakastamisen arvoinen. Todellisuudessa on kuitenkin kyse syvällä sisällä asuvasta uskomuksesta, että olet huono ja jotenkin vajavainen, et kenenkään rakkauden arvoinen.

Hankalaksi tämän tekee tietysti se, että tuo vajavuuden tunne on piilotettuna syvälle sisimpään ja itsellesi on usein täysin käsittämätöntä, että vaativuudella ja vajavuuden tunteella olisi jokin yhteys toisiinsa.

Vaativuuden tunnelukko aktivoituu

Vaativuuden tunnelukko aktivoituu esimerkiksi puolison tai lasten ottaessa liian rennosti. Sisälläsi asustava pieni lapsi suorastaan kauhistuu siitä vaaran tunteesta mitä seuraa, kun joku on sinun mittarillasi katsottuna liian suurpiirteinen.

Alat raivokkaasti vaatimaan tehokasta toimintaa perheeltäsi taikka temperamentistasi riippuen heittäydyt marttyyriksi ja alat suu supussa itse tehdä esim. siivoustoimia.

Vaativuuden tunnelukon omaavan ihmisen lähellä on usein vaikea olla. Vaativa ihminen on usein ikävä ihminen.

Lue lisää Vaativuuden tunnelukko

Vaativuuden tunnelukon omaavan Raijan perhe-elämä oli Raijan puolelta jatkuvaa niiden asioiden alleviivaamista, minkä joku perheen jäsenistä oli jättänyt tekemättä.

Raijan puoliso ei enää jaksanut juurikaan reagoida Raijan jatkuvaan närkästykseen siitä oliko puoliso ymmärtänyt itse käydä kaupassa taikka siivota aamulla keittiön oikealla tavalla.

Puolisoiden kesken vallitsi kylmä sota, jossa Raijan puoliso oli vetäytynyt poteroonsa ja Raijan vaativuudella kuorrutettu vajavuuden tunne hehkui punaisena raivosta, koska Raijalle kaikki puolison tekemättä jättämiset taikka väärin tehdyt asiat olivat henkilökohtaisen loukkaamisen ilmauksia Raijaa kohtaan.

Raijan sisäinen uskomus ylläpiti ajatusta, että hän ei ole puolison rakkauden arvoinen ja että puoliso tekee asioita ”väärin” vain loukatakseen häntä.

Kun Raija alkoi ymmärtää, että hänellä on luultavasti vaativuuden tunnelukko, se oli vasta alkua tuon tunnelukon työstämiselle ja sen ymmärtämiselle millä kaikilla tavoilla se elämässä näyttäytyy.

Vaativuuden tunnelukon haitat elämälle on usein vaikea ymmärtää ja hyväksyä, koska vaativuuden tunnelukosta on myös paljon hyötyä.

 • Asiat tapahtuvat ja langat pysyvät käsissäsi
 • pystyt tekemään monia asioita yhtä aikaa
 • ja hoitamaan erilaisia projekteja tehokkaasti
 • ikävää on se, että et tunne armoa
 • etkä voi ymmärtää, kun muut ihmiset eivät toimi samoin.

Vaativuuden tunnelukko aiheuttaa ihmiselle uskomuksen, että vain hänen oma tapansa toimia on oikea, ja muut toimivat väärin taikka huonosti.

Vajavuuden tunnelukko vaativuuden alla kokee jatkuvaa henkilökohtaista loukkaantumisen tunnetta toisten ihmisten tavasta toimia. Vajavuuden tunnelukko uskottelee että ihmiset loukkaavat sinua tahallaan koska olet niin huono.

Vaativuuden tunnelukon aukeaminen tapahtuu pikkuhiljaa ja hitaasti houkutellen

Nyt Raija opettelee pikkuhiljaa keräämään muistojen kautta tietoa ja ymmärrystä, miten häntä lapsena kohdeltiin, oliko hän hyväksytty ja arvostettu vai vaatiko arvostuksen saaminen vanhemmilta jotain erityistä onnistumista jossain tekemisessä.

Saiko hän usein kuulla arvostelua ja tuliko sivuutetuksi lapsen tarpeineen, jos vanhempien omat tarpeet menivät edelle?

Hän opettelee tavoittamaan ymmärrystä mihin hän tiedostamattaan pyrkii raivoamisella ja mikä tunne hänessä on voimakkaana, kun hän hermostuu vaikkapa lasten ”leväperäisyydestä” tavaroiden kanssa. Hän myös käyttää kurssilla ja terapiassa oppimiaan keinoja ja tutkii mikä on totta ja mikä on mielen tuottamaa uskomusta.

Itseymmärryksen ja itsearvostuksen löytäminen on kovan työn takana vaativuuden tunnelukon omaavalle henkilölle. Vaikka pinnallisesti näyttää, että olet itseriittoinen ja pidät itseäsi jopa ehkä vähän parempana kuin muita, on kyseessä vain vajavuuden kompensointi.

Voit myös vetäytyä haasteista, epäonnistumisen pelosta. Vaativuus ei voi sietää epäonnistumisen mahdollisuutta.

Vaativuuden tunnelukon vallassa olevan Raijan 39v. mietteitä:

Mä en ymmärrä miksi se ei voi siivota sitä keittiötä aamulla, vaikka se tietää, että, mua ärsyttää kun tiskit jää pöydälle”. Mä en ole edes sen arvoinen tässä perheessä, että viitsittäisiin jälkensä siivota”.

Raija mietteitä kurssin jälkeen:

Olen oppinut pysähtymään ja muistuttamaan itseäni siitä, että useimmiten ei ole ollenkaan kysymys minusta, jos joku on unohtanut jotain taikka tehnyt asiat toisin tai jättänyt jotain tekemättä.

Se, että minä en lähde enää yhtä herkästi syyttelemään enkä takerru jokaiseen toisten tapaan hoitaa asioita on vähentänyt suunnattomasti jatkuvaa stressiäni ja tukalaa oloani. Se on tuonut myös perustavaa laatua olevan muutoksen perhe-elämäämme.  En ole enää koko ajan vihainen.

Muistutan itseäni siitä, että minulla on vaativuuden tunnelukko, joka yrittää ohjailla minua. Ja, että olen hyvä ja riittävä. Ja, että myös muut ovat hyviä sellaisenaan, eikä ole minun tehtäväni muuttaa muita.

Minulle tämä on tuonut rauhaa ja tasapainoa ja on kuin raskas taakka olisi nostettu harteiltani, kun ei tarvitse kokopäivätoimisesti olla loukkaantunut. Välillä huomaan, että tekee mieli arvostella itseään tai muita mutta useimmiten se tuntuu enää tunkkaiselta ja lapselliselta ja annan ajatuksen vain lipua ohitseni arvostelematta siitäkään itseäni.”

Kun olemme tunnelukon vallassa, silloin olemme lapsen tunteiden vallassa

Vaativuuden tunnelukko on ehkä kaikkein hankalin tunnelukko. Vaativuuden tunnelukon syntymisen kuitenkin voi ymmärtää, kun peilaa sitä vajavuuden tunnelukon kautta.

Vaativuuden tunnelukon vallassa oleva tarvitsee paljon myötätuntoa ennen kaikkea itseltään.

Vaativuus hankaloittaa ihmissuhteita jatkuvan arvostelun tai itsen vähättelyn takia.

Vajavuuden tunnelukko vaativuuden taustalla aiheuttaa sen, että koet helposti marttyyrimaisia tunteita. Tunnet tulevasi sivuutetuksi ja sinusta voi usein tuntua, että olet vähempiarvoinen muiden silmissä.

Tai vanhempien mallin sisäistäneenä et ole oppinut muunlaista tapaa toimia ja ajatella. Sinussa elää uskomus, että vain arvostelun kautta asioita tapahtuu. Tai, että vain tietty tapa olla ja elää on oikea tapa.

Huijarisyndrooma

Mikään vakuuttelu ei saa sinua uskomaan, että osaat ja olet riittävän hyvä. Koet epäonnistumisen pelkoa. Koet jatkuvaa paineen tunnetta, että jotain pitäisi tehdä taikka et osaa mielestäsi edes olla vapaalla oikein.

Vaativuuden tunnelukosta kärsivä on joutunut kokemaan vähättelyä ja epäilyä taidoistaan. Tai vaatimukset ovat olleet lapselle ylimitoitettuja, jolloin toistuva epäonnistumisen kokemus on synnyttänyt vajavuuden tunteen.

Lapsi on luultavasti joutunut jossain vaiheessa kokemaan itsensä vähäpätöiseksi ja jotenkin epäonnistuneeksi. Häneltä on puuttunut kannustava ja hyväksyvä ilmapiiri, mitä lapsi tarvitsee kasvaakseen vakaaksi aikuiseksi.

Hankalinta on kuitenkin, että et useinkaan ole tullut ajatelleeksi, että vaativuus johtuu vajavuuden ja ehkä häpeän tunteesta, jotka ovat sinulle todellisia tunteita ja aiheuttavat sinulle jatkuvaa kärsimystä elämässä.

Onneksi tunnelukko voi avautua, jonka jälkeen elämä näyttäytyy valoisampana ja lempeämpänä.

Kuulostiko Raijan tarina tutulta? Oletko kokenut samankaltaisia tunteita ja elämäntilanteita kuin tässä postauksessa?

 

 

14 thoughts on “Vaativuuden tunnelukon ohjaama ihminen pyrkii perfektionismiin

 1. Arja Toivola says:

  Olipa artikkeli!

  Tällaisesta en ole ennen kuullutkaan. 

  Kolahti ja kovaa.Ihan kuin minä!

  Kiitos.

   • Nimetön says:

    Juu kolahti. Minulla on tuo vaativuuden tunnelukko. Olen pohtinut ongelmiani paljon. Miksi en ole tyytyväinen miksi tunnen itseni huonommaksi. Kaikki on hyvin ja olen onnellinen mutta ja miksi aiheutan kotona huonoa ilmapiiriä. Aina pitää tehdä. Suorittaa.

    • Anneli Pohjola says:

     Kiitos kommentistasi. Vaativuus on hankala seuralainen, siitä on vaikea luopua. Vaativalla on useimmiten ajatus ja uskomus, että ilman vaativaa otetta, asiat jäävät tekemättä jne. Pois opettelu edellyttää vaativuuden syiden ja seurausten tunnistamista, sen ymmärtämistä mitä vaativuuden alle pitää peittää.

     -Anneli

 2. Kati Oinonen says:

  Kolahti myös tänne ja kovaa. Minulla on niin tämä. Miten alan työstää/hoitaa tätä? 

  Kati

 3. Anneli Pohjola says:

  Hei Kati, yksi tapa työstää tunnelukkojaan itsenäisesti on esimerkiksi nämä laatimani kurssit esim. 

  https://avaamoterapia.fi/kauppa/vaativuuden-tunnelukko-verkkokurssi/

  Kurssi on itsenäistä työskentelyä, jossa keskityt kysymysten avulla tunnelukkosi tunnistamiseen ja sen kanssa elämään opettelemiseen. Helppoa ei ole vaativuuden skeeman kanssa eläminen, eikä myöskään siitä irti päästäminen mutta suosittelen lämpimästi, on vain voitettavaa 🙂 / Anneli

 4. Ulla says:

  Kiitos Anneli blogistasi.

   Työuupumuksesta tunnelukkoihin on asia jota työstän. Blogisi on auttanut ymmärtämään itseäni paremmin. Kiitos ❤

   

  • Anneli Pohjola says:

   Hei Ulla. Onpa hienoa kuulla, että olet löytänyt jotain auttavaa kirjoituksistani. /Anneli

 5. Saija says:

  Suuri kiitos postauksesta! Nyt tämä vuosikymmeniä vaivannut ongelma sai nimen ja kokonaiskuva selvisi kerta heitolla. Aiemmin nämä palaset ovat olleet irrallaan toisistaan ja olen yrittänyt kuumeisesti ymmärtää itseäni ja käyttäytymistäni. Nyt se valkeni ja mikä helpotus tämän myötä, kun ymmärrys lisääntyy sekä helpompi työstää jatkossa lukkoa.

  • Anneli Pohjola says:

   Kiitos Saija ja hienoa, että sait valaistusta asiaan. /Anneli

 6. Katja says:

  Mitä tehdä kun työstää tunnelukkoa, eikä pääse eteenpäin? Sisäinen lapseni mököttää enkä löydä tarpeeksi aikuisuutta itsestäni sillä hetkellä kun tunnelukko on päällä? Luulen tarvitsevani terapeutin apua, mutta mistä tunnelukkoihin perehtynyt terapeutti?

 7. Sirpa Utunen says:

  Kolahti ja löysin heti itseni tuosta. Näitä asioita pohtinut paljon.

 8. Sirpa Utunen says:

  Näihin tarviin apuja. Vaikka asiat ovat hyvin. Silti tuo tunnelukko vaivaa. Olen hyvä mitätoimään itseni ja tunnen olevani aina huonompi kuin muut. Yritän kovasti kaikkea teen töitä opiskelen hoidan lapset harrasta. Ja kysyn miksi teen enemmän kuin tarvii tai muut eihän minun tarvitse. Sisäinen pakko tulee jostakin. Haen hyväksyntää. Että kelpaisin töissä kotona harrastuksissa jne olisin jossakin hyvä.

 9. Anneli Pohjola says:

  Hei Sirpa ja kiitos kommentistasi. Kuvaat hyvin vaativuuden perimmäistä syytä, eli vajavuuden tunnetta, että en ole riittävän hyvä tai arvokas.

  -Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *