Vaativuuden tunnelukko työuupumuksen taustalla

uupumus

Vaativan vanhemman mallin sisäistäneenä katselet muita ihmisiä virheiden etsintä linssien läpi. Pinnalta katsoen koet olevasi parempi kuin muut ja on hyvin mahdollista, että käytöksessäsi voi olla itsekeskeistä. Ajattelet ehkä, että sinua ei koske kaikki samat säännöt kuin muita, koska olet erityinen.

Toisaalta jos ylikompensointi on enemmän tapasi reagoida, olet äärimmäisen vaativa itseäsi kohtaan, mutta ystävällinen ja kaikin keinoin miellyttämään pyrkivä ulkopuolisia ihmisiä kohtaan, kuten työkaverit, asiakkaat jne. Kuitenkin oma perheesi, lapset ja puoliso saavat kokea, että jos asioita ei tehdä sinun tavallasi, ne ovat oikeastaan huonosti tehty.

Vaativuus uuvuttaa

Vaativuuden tunnelukosta kärsivällä on riski uupua lopulta siihen, että täydellisyyteen ei elämässä pääse koskaan. Et osaa välttämättä rajata töitäsi, etkä osaa ajatella, että työt eivät koskaan tule valmiiksi, aina on uusi tehtävä. Myös se uuvuttaa, että mielessä on usein ajatus, että toiset tekevät vähemmän kuin sinä ja koet sisäistä ärtymystä.

Ylimielisyys ja toisten arvostelu, on merkki kuitenkin sisäisestä epävarmuudesta ja siitä, että tulee näkyväksi jotain mikä kertoo muille, että et olekaan täydellinen. Se miten kohtelemme muita, viestii siitä mitä ajattelemme itsestämme syvällä sisimmässämme.

Lue lisää: vajavuuden tunnelukosta.

Usein et välttämättä itse heti tavoita sitä, mikä lapsuudessa olisi aiheuttanut vaativuuden tai oikeastaan vajavuuden tunnelukon syntymisen. Vanhemmat eivät myöskään tietoisesti aiheuta tätä kokemusta lapsilleen mutta oman ymmärryksensä puitteissa ei aina tiedosta siirtävänsä omaa tunnelukkoaan lapsilleen.

Jos vanhempasi ovat vielä elämässäsi läsnä, voit heidät tavatessasi kuunnella uudella tavalla heidän tapaansa puhua itsestään, sinusta taikka sinulle tai miten he puhuvat muista ihmisistä ja tapahtumista. Mitä kuulet? Onko se arvostelevaa puhetta vai hyväksyvää ja ymmärtävää?

Tuota samaa olet kuullut jo lapsena, miltä se on mahtanut tuntua?

Lue lisää: Maailma lapsen silmin.

Tunnelukko janoaa huomiota ja hoivaa

Vaativuuden tunnelukon vallassa ihminen kohdistaa huomaamattaan vaatimuksia läheisiinsä, työkavereihin ja oikeastaan kaikkeen mahdolliseen. Tämä voi näkyä suurena ärtyisyytenä ja henkilökohtaisen loukkauksen tuntemuksena vaikkapa jos kaupan parkkipaikalle joku on pysäköinyt autonsa sinun mielestäsi väärin.

Eli vaativuus kohdistuu ihan kaikkeen elämässä. Voit olla sydänjuuriasi myöten ärsyyntynyt toisen ihmisen sinun mittapuullasi huolettomasta tavasta vaikkapa vain pysäköidä autonsa.

  • Kuinka paljon tuollaiset tunteet kuormittavat sinua sitten työssä ja kotona?
  • Voit olla hyvin herkkä loukkaantumaan, jos ei toiset toimi sinun mielestäsi oikealla tavalla.
  • Käytät paljon sanoja ei koskaan, aina, kaikki, ei kukaan jne.
  • Tärkeintä olisikin huomata itse tämä negatiivinen ja arvosteleva asenne ja kyseenalaistaa sitä. Onko totta, että aina tai että kaikki jne.

Tunnelukkojen tutkimisessa ja niiden kanssa elämään opettelemisessa onkin kysymys siitä, että voi ymmärtää jääneensä jotain vaille ja että tunnelukko on syntynyt aiheesta. Nyt, kun olet aikuinen, voit alkaa tutkia mikä laukaisee tunnelukon ja miten sitä voi oppia huomioimaan.

Vaativuuteen liittyy usein myös uhrautuvuuden tunnelukko, joka on myös tullut vaativuuden avuksi ja yrittää uskotella, että jos laitan aina toisten tarpeet edelle, niin olen rakastettava. Lapsen kokemus siitä, että on rakastettava jonkin tekemisen kautta eikä sellaisena kuin on, on uhrautuvuuden synnyttävä skeema.

Tavallaan kaikki kietoutuu aina myös hylkäämisen tunteeseen, hylkäämisen kokemus liittyy kaikkeen lapsuuden vaille jäämiseen ja kaltoin kohteluun. Silloin sinut jollain tasolla aina hylätään. Hylkäämistä on, jos joudut kokemaan, että et ole oikeanlainen tai riittävän hyvä.

Aiheesta lisää:  Miksi tunnelukkotyöskentely auttaa.

Huomio kiinnittyy vain negatiivisiin asioihin

Ihmisissä huomiosi kiinnittyy aina johonkin mitä voi arvostella. Olet tullut joksikin, joka keskittää huomionsa vain siihen, että miten asiat olisi voinut tehdä vieläkin paremmin. Olet usein se, jonka mielestä on hyväksi antaa ns. ”Rakentavaa palautetta”.

Pahimmillaan juutut vahtimaan ja vaatimaan, että asiat tehdään sinun vaatimallasi tavalla. Ajattelet, että jos et koko ajan ole vahtimassa, asiat ei tule hoidettua. Elät uskomuksessa, että vain sinun tapasi toimia on oikea.

Valitettavasti tuo saattaa sinut ennen pitkää uupumuksen partaalle. Jos et luota muiden tekemiseen ja hyväksy eri tapoja olla ja elää, elät jatkuvassa vahtivuorossa. Ihmiset eivät viihdy lähelläsi, koska aina on pelättävissä, että tulee arvostelluksi tai tunnelma on muuten kireä.

Vaativuuden tunnelukon vallassa elät uskomuksessa, että puolison ja muiden ihmisten kuuluisi tietää aina mitä sinä tarvitset ja miten haluat asioiden olevan.  Kun näin ei kuitenkaan ole, koet jatkuvasti loukatuksi tulemisen tunnetta ja syytät ihmisiä milloin mistäkin.

Vaativuuden tunnelukko ilmenee kuten muutkin tunnelukot, ennen kaikkea läheisissä ihmissuhteissa. Se voi pysyä hyvin piilossa satunnaisten kohtaamisten taikka esim. työpaikan kokoustilanteissa. Vaativuuden tunnelukko purkautuu usein kotona esimerkiksi työpaikan kokousten jälkeen. Kotona päästelet tulemaan kuinka typeriä ja osaamattomia työkaverisi ovat.

Vaativuuden tunnelukon tunnistaa jatkuvasta paineen tunteesta

Vaativuus on aina läsnä. Jopa vapaa päivä tai loma värittyy vaativuuden tunnelukon mukaan. Sinulla on tunne, että et ole saanut kaikkea irti lomastasi ja alat kokea tyytymättömyyttä ja ärtyneisyyttä.

Tämän takia olisikin äärimmäisen tärkeää tunnistaa itsessään mahdollinen vaativuuden tunnelukko, jotta sen työstäminen voisi käynnistyä eikä siitä tulisi koko elämää hallitseva kaava.

Tunnelukon avautumisen jälkeen elämässäsi mahdollistuu rentoutuminen ja elämän todelliset arvot pääsevät näkyviin. Ihmissuhteet helpottuvat.

Uuvutatko sinä itsesi loputtomalla vaatimisella itseltäsi ja muilta?

Oletko valmis parantamaan elämäsi laatua luopumalla vaativuuden tunnelukosta?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *