Voitko välttää hylkäämisen pelkäämällä etukäteen ”varalta” ?

Yksi ehdottoma lempikirjojani on Anthony de Mellon Havahtuminen, tämä jesuiittaveli kirjoitti ja puhui suoraan ja ymmärrettävästi ihmisenä olemisesta. Myötunnolla mutta ilman sääliä.

Hänen kirjassaan Havahtuminen hän siteeraa muinaista kiinalaista tietäjää Tranxua näin:

”Kun jousiampuja ampuu ilman minkään erityisen palkkion toivoa, hänellä on hallussaan kaikki taitonsa. Kun hän ampuu voittaakseen pronssisoljen, hän on jo hermostunut. Kun hän ampuu kultaisen palkkion tähden, hän tulee sokeaksi, näkee kaksi maalia, ja joutuu pois tolaltaan. Hänen taitonsa ei ole muuttunut mutta palkinnot hajottavat hänet. Hän välittää! Hän ajattelee enemmän voittamista kuin ampumista ja voittamisen tarve sekoittaa hänet.”

Ajattelen, että sama ilmiö tapahtuu meille esim. kun pelkäämme jatkuvasti vaikkapa parisuhteessa, että kumppani pettää tai jättää.

Silloin huomio ei ole ihmissuhteen hyvinvoinnin ylläpitämisessä, eikä se ihminen ja persoona joka oikeasti todella olet pääse esiin. Olet muuttunut joksikin, joka keskittää huomionsa vain siihen, että kumppani toimisi ja olisi sinun haluamallasi tavalla sinulle olemassa. Tämä on tietysti inhimillistä mutta vie fokuksen pois olennaisesta, eli juuri siitä mitä toivoisit olevan siis kestävä ja hyvä parisuhde.

Jos välität kovasti siitä, että et saa tulla petetyksi tai hylätyksi tai että et saa kokea suhteessa tai elämässä vaikeuksia niin silloin keskityt juuri vain näihin asioihin. Keskityt vahtimaan ja vaatimaan, että sinua ei hylätä. Ajattelet, että jos et koko ajan ole varuillasi ja koita estää mahdollista hylkäämistä sinut hylätään.

Sinulla on uskomus, että sinä voit hallita toisen ihmisen tekoja.

Et voi, tulet hylätyksi taikka et tule hylätyksi, sitä ei voi tietää. Mutta jos lakkaat huolehtimasta ja välittämästä sellaisesta mitä et voi hallita, niin silloin keskityt juurikin siihen mitä elämä on nyt ja miten haluaisit toimia suhteessa. Keskityt tekemään parhaasi omalta osaltasi ja vain omalta osaltasi koska muuta et voi.  Silloin olet oma viehättävä itsesi ja keskityt elämässä siihen mikä on hyvää ja mitä haluat vahvistaa.

Siis huomaa, että  jos elät uskomuksessa, että sinun tulee keskittyä ihmissuhteissa ”voittamiseen” eli siihen, että ihmiset toimivat kuten sinä haluaisit kuvitellen, että toisten ihmisten tekemiset tekevät sinut onnelliseksi huomaa, että tämä on väärä tavoite ja pyrkimys.  Ja ala keskittyä siihen miten sinä voisit toimia, jotta sinulla ja läheisilläsi olisi mahdollisimman hyvä olla. Keskity siis siihen miten sinä toimit, älä siihen miten toinen toimii.

Hylkäämisen pelkoa itsessään voi alkaa tutkimaan ja keinuttelemaan esim. skeematerapiasta tuttujen kysymysten avulla.