Epäonnistuminen

Oletko kiinnostunut myös:

Verkkokurssit

Epäonnistumisen skeemalle antautuja voi olla töiden suhteen huolimaton.

Skeeman välttelijä ei ota vastaan haasteita, eikä esim. innostu ylennyksistä. Hän vetkuttelee tehtävien suorittamista tai muuten alisuoriutuu.

Ylikompensoija taas puolestaan suorastaan piiskaa itseään eteenpäin, epäonnistuminen ei voi tulla kyseeseen.

Epäonnistumisen tunnelukko aiheuttaa tunteen, että sinussa on jotain ihan perusteellista vikaa, eikä sinulla ole kykyä eikä keinoja saavuttaa elämässä samanlaisia asioita kuin muut ikäisesi ihmiset. Oletkin ehkä alisuoriutuja ja näin ollen vahvistat lukkoasi jättämällä vahvuutesi ja lahjakkuutesi käyttämättä.

Toisaalta voit olla myös erittäinen menestynyt työelämässä ja opinnoissa mutta sisimmässäsi koet, että se on jonkinlaista huijaamista etkä ole oikeasti niin hyvä kuin muut väittävät.

Epäonnistumisen tunnelukossa on nimenomaan kyse opinnoista, työelämästä, taitavuudesta, osaamisesta, asemasta ja taloudellisesta menestyksestä. Kokemuksesi mukaan sinulla ei ole mahdollisuuksia menestymiseen.

Jätät ehkä opinnot kesken tai et hakeudu opiskelemaan. Työelämässä välttelet etenemistä urallasi. Näin sinun ei tarvitse ottaa epäonnistumisen riskiä vaan voit pysytellä turvassa vaatimattomuuden viitan alla. Kuitenkin valitettavasti tunnelukkosi vahvistuu kokoajan tällä välttelykäyttäytymisellä. Koet jatkuvasti huonommuutta ja kateutta ja surua siitä, että sinä et ”pysty” saavuttamaan samaa kuin muut.

Tunnelukkosi on voinut syntyä vanhempien tai vanhemman kriittisyydestä koulumenestystäsi kohtaan. Tai isäsi kertoi suorin sanoin kuinka tyhmä oletkaan. Tai ehkäpä äitisi oli erinomainen kokki tai leipuri ja hän jaksoi ihmetellä miten tytär voi olla niin erilainen ja taitamaton? Jossain vaiheessa lakkasit yrittämästä ja hyväksyit, että olet huono.

Epäonnistumisen tunnelukon rinnalla on usein monta muuta lukkoa, kuten vajavaisuus ja häpeä. Nämä vaikeuttavat entisestään lukon avaamista mutta todistusaineistoa keräämällä esim. terapiassa, lukko on mahdollista avata ja silloin aukeaa myös aivan uusi ja mahdollisuuksia täynnä oleva maailma.

 

-Anneli