Oikeutus.

Voisit olla kiinnostunut:

Verkkokurssit

Mulle heti kaikki nyt! Oikeutuksen tunnelukko on sikäli erikoinen lukko, että siitä ”kärsivä” ei välttämättä oivalla sitä, sen takia että EI itse kärsi siitä, oikeutuksen tunnelukossa on aika hyvä olla. On tunne, että minulla on erityisoikeuksia ja samat säännöt eivät koske minua. Mutta ympärillä olevat ihmiset kyllä huomaavat ja joutuvat kärsimään siitä ja se ehkä vähitellen tuo lukon asianomaisen henkilön tietoisuuteen.  Eli siinä vaiheessa kun puoliso jättää, ystävät kaikkoavat, jopa ehkä työpaikka menee, saattaa mieleen tulla, että olisiko omassa käytöksessä jotain pielessä.

Oikeutuksen tunnelukkoon liittyy myös usein tietynlainen grandiositeetti, eli omaa itsestään ja omista kyvyistään hiukan epärealistisen käsityksen.

Oikeutuksen tunnelukko saa ihmisessä aikaan käsityksen, että kun sinä sanot hyppää niin kaikkien muiden on hypättävä ja jos niin ei tapahdu et voi ymmärtää miksi.

Puhut ihmisille tylysti ja määräilevästi ja olet oikeasti sitä mieltä, että se on oikeutesi, siis sinun oikeutesi, ei muiden!

Sinun on vaikea noudattaa sovittuja aikatauluja koska ajattelet, että sinä voit muuttaa ne haluamiksesi ja muiden täytyy sopeutua siihen.

Oikeutuksen tunnelukko syntyy lapsuudessa esim. ylenpalttisen hemmottelun seurauksena, sait kaiken mitä halusit ja kaiken mitä et edes ehtinyt haluta. Tai riippuvuuden perusteena, äitisi ehkä hoiti kaikki asiat puolestasi ja et koskaan oppinut edes, että itsekin voisi ottaa vastuuta. Oikeutus voi näkyä myös impulsiivisuutena, sinun ehkä annettiin lapsena ilmaista tunteitasi täysin kontroilloimatta, etkä aikuisenakaan kykene hallitsemaan reaktioitasi. Kyllästyt ja pitkästyt nopeasti. Tunnet vihamielisyyden tunteita ja ilmaiset niitä räjähtelemällä sopimattomissa tilanteissa.

Rajojen puute ylipäätään on oikeutuksen tunnelukon alkulähde.

Harva oikeutuksen tunnelukosta kärsivä hakee itselleen apua, useimmiten hän vain syyllistää muita ongelmistaan ja vastustaa omaa muuttumisen tarvettaan.

 

-Anneli