Hylkäämisen tunnelukosta voi vapautua

hylkaamisen-tunnelukko

Hylätyksi tulemisen pelko on ihan perustavaa laatua oleva tunne, ja  jos se iskeytyy meihin jo varhaisessa vaiheessa lapsena, se häiriköi elämässä myöhemmin monella tavalla.

Hylätyksi tuleminen ei tarkoita, että sinut olisi kirjaimellisesti hylätty lapsena. Hylkäämisen kokemus voi syntyä esimerkiksi vanhemman masennuksen tai alkoholismin seurauksena. Tai voi olla, että olet itse joutunut jonkin sairauden takia olemaan pitkiä aikoja poissa kotoa.

Hylkäämisen tunnelukosta voi vapautua

Lapselle hylätyksi tulemisen kokemus voi syntyä kasvuympäristössä, jossa lasta vain ei ole kohdattu ja hän on saanut kasvaa ikään kuin ”siinä sivussa”.

Joskus voi myös sisaruksen vaativa sairaus tai harrastus viedä huomion pois toisesta lapsesta, joka jää paitsioon. Tai ns. kiltti ja helppo lapsi vaativan sisaruksen rinnalla jää vahingossa ilman tarvittavaa huomiota koska hän pärjää.

Aikuisena kuitenkin kärsimme loputtomiin tuosta hylkäämisen kokemuksesta ja se aiheuttaa meille harmia ja kärsimystä ihmissuhteissamme. Olemme sisimmässämme vakuuttuneita, että tulemme aina hylätyksi, että emme ole kenenkään pysyvän rakkauden arvoisia.

Useinkaan itse ei välttämättä edes ymmärrä, että vaikeus ihmissuhteissa voisi johtua hylkäämisen pelosta.

Harvoin tulemme kohdanneeksi tunteitamme niin avoimesti, että tekisimme havaintoja siitä mitä itsessä tapahtuu. Vasta kun alamme pysähtymään ja tietoisesti tutkimaan tunnetilojamme voimme päästä käsitykseen, että oma tunnelukko aktivoituu ja koemme ja reagoimme tarpeettoman voimakkaasti tilanteeseen nähden.

Esimerkiksi jos kumppani lähtee matkalle, voit kokea suunnatonta raivoa hänen ollessa lähdössä ja voi olla, että olet hänelle avoimesti vihainen tai ärsyyntynyt. Kun kumppanin matka on toteutunut vihaisuus alkaa muuttua surumielisyydeksi ja lopulta koet olevasti yksin ja täysin hylätty.

Kun alat tunnistaa ja oivaltaa miten hylätyksi tulemisen pelko vaikuttaa juuri sinun elämässäsi, alat pikkuhiljaa tunnistaa tunteesi ja ymmärtää, että skeema aktivoituu ja sen myötä uskaltautua käyttäytymään toisin.

Ehdit ajatuksen tasolla huomioida mitä sinussa tapahtuu ja silloin voitkin tietoisesti päättää reagoida ja toimia toisin kuin vanhan kaavan mukaisella tavalla.

Voit huomata kuinka vapauttavaa onkaan kun ei tarvitse raivota tai käyttäytyä hysteerisesti edellä mainituissa tilanteissa. Huomaat, että voit kokea itsesi vahvaksi ja itsenäiseksi ja sinussa on tilaa iloita vaikkapa kumppanisi työtilaisuuksista

 

Hylkäämisen tunnelukkoa voi opetella tunnistamaan ja tutkimaan, jolloin alkaa mahdollistua se, että et ole kokoajan jonkinlaisen tunnemyrskyn kourissa.

Kun hylkäämisen tunnelukko alkaa irrottaa otettaan sinusta olotilasi alkaa rauhoittua kaikin puolin. Alat nähdä ja kuulla elämää uusin silmin ja korvin.

Voit keskittyä tekemään rauhassa sinua kiinnostavia asioita, eikä toimiasi määritä jatkuva epävarmuus ja pelko. Hylkäämisen pelon välillä aktivoituessa, osaat rauhoittaa itseäsi etkä pura pelkoasi ja ahdistustasi enää läheisiisi.

Jos elämääsi on kuulunut tuskalliset ihmissuhteet ja olet valinnut hylkääviä ja kaltoin kohtelevia kumppaneita, niin skeeman hellittäessä otettaan alat vähitellen hakeutua toisen tyyppisten ihmisten pariin.

Asiakaskokemuksia tunnelukko työskentelyn seurauksena:

”En tiedä mitä olisi tapahtunut ellen olisi löytänyt tätä tunnelukko työskentelyä, olet pelastanut elämäni.” Janne 23 v.

”En mene enää pois tolaltani kun mieheni lähtee työmatkalle. Olen pystynyt rauhoittelemaan itseäni oppiesi avulla ja ymmärtänyt, että omia ajatuksiaan ei tarvi aina uskoa eikä toimia pelkojensa mukaan ” Jaana 44 v.

”Uusien näkökulmien tuominen ongelmiin sekä itsetuntemuksen ja omien reagoimisien analysointi on lisännyt itsetuntemusta” Timo 45 v.

”Olen löytänyt pienen minäni ja oppinut puhumaan hänelle.” Laura 35 v.

”Olen ymmärtänyt, että hylätyksi tulemisen pelko on hallinnut elämääni ja sen ymmärryksen myötä olen toiveikas tulevaisuuden suhteen” Pirjo 65 v.

”Tehtävien avulla olen pakosta joutunut toteamaan, että pelkoni määrittää tekemisiäni” Janne 33 v.

Tässä vain pieni osa siitä miten ihmiset ovat kokeneet oivalluksia, helpotusta ja ymmärrystä siitä mitä tapahtuu kun ottaa vastuun omista tunteistaan. Vastuun ottamalla omista tunteistasi et ole enää riippuvainen muiden ihmisten tekemisistä tai mielialoista.

Voitko sinä huomata,  että et kenties ota vastuuta aina omista tunteistasi vaan odotat, että toisen ihmisen pitäisi olla jotenkin tietyllä tavalla jotta sinulla olisi helpompaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *