Rakkaudessa huijattu ja tyhjä olo


Tunnevajeen lukon seurauksena tunnet, että olet tullut rakkaudessa huijatuksi ja olosi on tyhjä ja tarpeeton

.Tunnevajeen tunnelukko saa sinut näennäisesti pärjäämään yksin ja itsenäisesti. Et edes odota kenenkään hoivaavan, suojaavan tai ymmärtävän sinua. 

 

 

Kuitenkin samalla jollakin tavalla janoat ja kaipaat juuri sitä, että tulisit huomioiduksi, nähdyksi ja kuulluksi.

 

 

Nämä ristiriitaiset odotukset ja ei-odotukset aiheuttavat sinulle surua ja masennusta. Tunnet katkeruuttakin siitä, että kukaan ei tunnu välittävän todella. 

 

 

Koet, että sinua ikään kuin on huijattu, että mikään rakkaus ei ole aitoa eikä sitä tunnu koskaan olevan riittävästi.

 

 

Tunnevajeen tunnelukon parina on hyvin usein  uhrautuvuuden lukko,  joka vain lisää kokemustasi siitä, että olet vain antaja, etkä koskaan saaja.

 

 

Tunnevajeen tunnelukossa et pyydä läheisiltäsi mitään, et juurikaan kerro omia kuulumisiasi mutta olet kyllä aina kiinnostunut siitä, miten muut voivat ja mitä heille kuuluu.

 

 

Näin jatkuvasti vahvistat sitä vajetta mitä vaille olet jäänyt. Näyttäydyt vahvana ulospäin, etkä missään nimessä näytä, että ei voi hyvin.

 

 

Tunnevajeessa valikoit myös läheisiksesi ihmisiä, jotka eivät halua juurikaan osoittaa lämpimiä tunteitaan. Nämä kylmät, itsekeskeiset ja tarvitsevat ihmiset lisäävät jatkuvasti sinun omaa emotionaalista vajettasi.

 

 

Voi olla, että välttyäksesi tästä jatkuvasta pettymyksen tunteesta kun et koe saavasi tai et saa välittävää kohtaamista, vetäydyt ihmissuhteista suojataksesi itseäsi. Näin et joudu pettymään ja toisaalta koska et edes odota muilta mitään niin on sama olla itsekseen.

 

 

Toinen tapa voi olla, että kompensoit vajettasi olemalla hyvin vaativa muita ihmisiä kohtaan. Suuttumuksesi tulee hyvin näkyväksi jos koet, että tarpeisiisi ei vastata.

 

 

Jos tunnevaje on syntynyt hemmottelun seurauksena, käytöksessäsi ilmenee narsistinen piirre, jonka mukaan tarpeesi ovat keskeisiä maailmassa.

 

 

Tunnevaje voi siis näyttäytyä myös ylikorostuneena tarvitsevuutena. Voit ripustautua muihin tai ainakin johonkin läheiseesi. Tarvitsevuutesi voi olla jopa teatraalista, tuntuu, että et saa pienintäkään asiaa tehtyä jos paikalla on joku, johon voit turvautua. Sinulla saattaa olla myös paljon somaattisia vaivoja, joiden kautta saat hoivaa ja huomiota. Tämä on myös uhrautuvuuden tunnelukossa keskeinen ominaisuus.

 

Tunnevajeessa on siis kysymys siitä, että varhain lapsuudessasi et ole tullut huomioiduksi ja kuulluksi nimenomaan emotionaalisten tarpeiden ja tunteiden kohdalla ja kautta.

 

 

Lapsuutesi on voinut olla hyvinkin yltäkylläistä ulkoisesti mutta kukaan ei ole koskaan todella laskeutunut silmiesi tasolle ja osoittanut kiinnostusta sinuun sinuna. Kukaan ei ole kuunnellut, pitänyt sylissä tai hoivannut ihan vain siksi, että niin lapselle kuuluu tehdä.

Olet voinut saada hyvää taikka huonoa huomiota jonkin tekemisesi kautta mutta et ole tullut nähdyksi sinä pikkuisena ihmisen taimena, joka todella olit.
-Anneli

One thought on “Rakkaudessa huijattu ja tyhjä olo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *