Sinussa on tarina, lue se.

Miksi joku kirja puhuttelee enemmän kuin joku toinen kirja?

Miksi joistakin kirjailijoista tulee niin paljon suositumpia kuin toisista ja heidän tekstinsä elää läpi ajan vuosikymmenistä toiseen?

Hyvä kirjoittaja saa lukijan kokemaan sen mitä hän juuri lukee. Hyvää kirjaa lukiessasi haistat, maistat, kuulet, näet ja kosketat sitä mitä luet.

Hyvä kirjoittaja ei hae helppoa keinoa tai oikotietä. Hän kuvailee tarkasti sitä mitä näkee, kokeaa ja tuntee.

Hyvä kirjoittaja ei kirjoita, että joku on surullinen vaan hän kirjoittaa miltä suru tuosta ihmisestä tuntuu, miten se tuntuu ja miltä se näyttää. Hyvä kirjoittaja kirjoittaa surusta niin, että sinäkin koet sen surun ja liikutut.

Miksi joku sitten osaa laittaa sanoja paperille niin, että lukija saa tuon kokemuksen mistä kirjassa kirjoitetaan?

 

Hyvä kirjailija tarkkailee elämää,  ympäristöä ja ihmisiä. Mutta ennen kaikkea hän tarkkailee itseään, hän on tietoinen siitä mitä hänessä tapahtuu kun hän näkee, kuulee tai aistii jotain. Sen takia hänen kirjoituksensa lähtevät siitä mikä on totta. Hän kirjoittaa totta koska hän kirjoittaa siitä miten koki jotain.

Kun uskaltaa kokea tunteensa niin ei tarvitse toimia tunteiden ohjaamana. Kun alat todella oivaltaa tunnelukkojen vallan, on mahdollista, että jonain päivänä otat sen vallan pois niiltä.

Kun uskaltaa ottaa vastaan kivun, surun ja ilon, kun uskaltaa tunnistaa häpeän, se tuntuu kuin sielua raaputettaisiin esiin veitsellä. Se on kivuliasta ja se on hidasta ja kuitenkin se on myös kiinnostavinta ja tärkeintä luettavaa mitä koskaan on lukenut.

Sen takia se on niin vaikeaa ja sen takia sillä on vaikutusta.

Jos antaudut pohtimaan ja katsomaan itseesi kuin kirjailija niin materiaali on loputonta.

Jos uskaltaudut pohtimaan elämääsi niin, että todella tavoitat sen kaikki vaikutukset sinuun.

Jos uskallat antautua kokemaan ne tunteet, mitkä lapsena koit tai ne tunteet, jotka piti piilottaa, jos uskallat pohtia ja kirjoittaa ne auki niin, että tulet kosketetuksi, silloin jotain sinussa voi muuttua ja tehdä tilaa uudelle ja ehjälle.

Kun uskallat pohtia ja kirjoittaa ei vain elämäsi tapahtumista vaan siitä, miltä ne tuntuivat ja miltä ne tuntuvat tänään, on se alku jollekin uudelle ja vapaalle.

Lue siis sisäistä tarinaasi niin väkevästi ja totuudellisesti, että tulet vereslihalle ja arpesi aukeavat ja pehmenevät uuden ihon tulla.

-Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *