Uhrautumisen tunnelukko ruokkii mielipahaa.

Uhrautuvuuden tunnelukko muistuttaa alistuvuuden tunnelukkoa, mutta toisin kuin alistumisessa uhrautuja kokee tekevänsä vapaaehtoisesti ja omista lähtökohdistaan toisten hyväksi asioita.

Uhrautuvuuden tunnelukolle antautuja antaa loputtomasti muille pyytämättä itselleen mitään.

Tunnelukon välttelijä pyrkii taas välttämään tilanteita joissa on kysymys antamisesta tai ottamisesta.

Ylikompensoija puolestaan vaikuttaa jopa itsekkäältä antaessaan muille mahdollisimman vähän.

Uhrautumisen tunnelukko syntyy erityisesti ihmisille, joilla on oman temperamenttinsa mukaan herkkä vainu toisten ihmisten kärsimykselle. Toisaalta on vaikea sanoa kuinka paljon on kysymys persoonallisuuden piirteistä heillä, joilla uhrautuvuus muodostuu haitalliseksi tunnelukoksi ja kuinka paljon lopulta on kysymys opitusta tavasta sekä pakosta opitusta selviytymiskeinosta.

Usein uhrautuvuuden toimintamallin voi tavoittaa vanhempien käytöksessä ja tavassa toimia ja esittää asioita puheessaan.

 

Uhrautuja on lopulta kuitenkin ennen kaikkea omalla asiallaan.

 

Uhrautuja ei kestä toisen tuskia ja helposti ottaa ylivastuullisen roolin helpottaakseen ja ennaltaehkäistäkseen toisten kärsimystä. 

Pohjimmiltaan uhrautumisessa on kyse siitä, että uhrautuja ei kestä toisten hankalaa oloa ja helpottaakseen omaa tunnettaan hän pyrkii tekemään ja hoitamaan toisten puolesta asioita. Tämä kuitenkin ruokkii uhrautujan sisäistä mielipahaa ja vaille jäämisen tunnetta, koska hän ei koskaan voi saada tarpeeksi kiitosta ulkoapäin toiminnastaan.

Uhrautumisella saa usein myös arvostusta ja henkilön  uhrautuvuutta saatetaan jopa ”ylistellä” ja uhrautuja tuntee olevansa tärkeä ja hyvä ihminen.

Uhrautuja kärsii usein itse erilaisista fyysisistä vaivoista, kuten päänsärky, ruuansulatusoireet, väsymys ym. Nämä ovat hyväksyttäviä syitä, joiden kautta voi saada itselleen myös hiukan huomiota.

Mutta ne voivat syntyä myös yksinkertaisesti siitä, että uhrautuja antaa muille loputtomasti saamatta itse mitään ja kertakaikkiaan väsyttää itsensä.

Uhrautuja vihjailee ystäville yhteydenottojen vähyydestä tai että hän ollut enemmän yhteydessä. Hän kieltäytyy kysyttäessä avusta mutta voi kuitenkin puuskahtaa, että ei kukaan auta.

 

Uhrautumisen skeeman takana on usein muita skeemoja, esim. tunnevaje on yleinen. Mutta myös riippuvuus ja hyväksynnän haku liittyvät monesti uhrautumisen skeemaan.

Uhrautumisen tunnelukon voi synnyttää esimerkiksi heikko, sairas, masentunut tai jotenkin muuten tarvitseva vanhempi. Alkoholistiperheessä kasvaneilla lapsilla on usein uhrautuvuuden tunnelukko varsinkin jos kyseessä on perheen vanhin lapsi, joka joutui usein huolehtimaan pienemmistään.

Uhrautuja on siis usein joutunut jo lapsuudessaan kantamaan vastuuta joko vanhemmistaan tai esim. nuoremmista sisaruksista.

Uhrautumisen skeema voi ylikompensoitua kun mitta tulee ns. täyteen ja ihminen voi räjähtää raivoon ja lopettaa auttamisen aivan tyystin siihen.

Uhrautumisen skeeman hoidossa opetellaan tiedostamaan omia tarpeitaan ja ymmärtämään, että ei ole sinun velvollisuutesi huolehtia kaikkien tarpeista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *