HYLKÄÄMISEN TUNNELUKKO LUKITSEE SINUT EPÄTOIVOON JA PELKOON.

Tunnelukot ovat kehittyneet lapsuutesi aikana toistuvista myrkyllisistä kokemuksista.  Näiden  tunnelukkojen takia jouduit kehittämään erilaisia selviytymiskeinoja selvitäksesi noista ikävistä kokemuksistasi lapsena.

Nämä lapsuuden selviytymiskeinot tulevat näkyviksi haitallisina aikuisen ihmisen elämässä ja ihmissuhteissa.

HYLKÄÄMISEN TUNNELUKKO LUKITSEE SINUT EPÄTOIVOON JA PELKOON.

 

Tärkeät ja läheiset ihmissuhteet aktivoivat tunnelukkosi ja saavat sinut ottamaan käyttöösi nuo nyt haitalliset selviytymiskeinosi.  Hälytysjärjestelmä, jonka jouduit lapsuudessasi luomaan, menee päälle.  Kuitenkin se,  että et ole enää lapsi mutta toimit lapsen tavoin selviytyäksesi tunteista, jotka aiheuttavat sinulle pelkoa ja epävarmuutta, tuottaa suuria vaikeuksia sopeutua ja luottaa ihmisiin ja ihmissuhteisiin.  Se saa myös aikaan sen, että hakeudut helposti toistuvasti suhteisiin, jotka myös ylläpitävät tuota tarvetta selviytymiskeinojesi käyttämiselle.

Tunnelukkojen vaikutus on monimutkainen ja tunnelukot kietoutuvat toisiinsa ja toiset lukot syntyvät toisten suojaksi ja avuksi.

Niinpä ei ole ollenkaan itsestään selvyys, että voisit jotenkin helposti alkaa lukkoasi hallita vaikka ymmärtäisitkin sen syntyhistorian

Skeematerapian kehittäjän tohtori Young kuvaa tunnelukkokäyttäytymistä niin, että  ihminen ikään kuin  i m e y t y y toistuvasti elämän tilanteisiin, jotka vahvistavat tunnelukkoja entisestään.  Tunnelukkojen vallassa  toistamme tavalla taikka toisella elämässämme lapsuudesta tuttua tunnemaailmaa.

 

MITen tunnelukko ohjailee elämääsi.

 

Tunnelukkojen ohjaamassa  elämässä toistat tavalla taikka toisella lapsuudestasi tuttua tunne maailmaa.  Hakeudut arvostelevien, kaltoinkohtelevien tai hylkäävien ihmisten pariin. Tunnet toistuvasti vetoa jollain tavalla samankaltaisiin ihmisiin. Et välttämättä tavoita tätä ennen kuin alat todella tutkia mitä ihmissuhteissasi tapahtuu.

Toisaalta jos ihmissuhteesi on se hyvä ja rakastava, se voi tuntua kestämättömältä ja näin ollen alat sabotoida suhdettasi ja suorastaan odotat ja toivot, että se päättyisi, jotta sinun ei tarvisi kestää pelkoa suhteen päättymisestä. Olet varma, että se joka tapauksessa päättyy.

 

Lue lisää: Toistuvasti eroon päättyvät ihmissuhteet voivat johtua hylkäämisen tunnelukosta

Lue lisää: Peloista suurin

 


Hylkäämisen tunnelukko on lähes aina jollain lailla aktiivinen lukko jos tunnelukkoja on. Hylkäämistä on kaikenlainen kaltoinkohtelu, sivuuttaminen, arvostelu, laiminlyönti, tunnekylmyys jne.

Hylkäämisen tunnelukon synnyttää myös tahaton hylkääminen kuten vanhemman tai muun perheen jäsenen vakava pitkäaikainen sairaus, jolloin jouduit jotenkin toisarvoiseen asemaan.  Tai sinulla voi olla iso sisarusparvi, jolloin myös olet saattanut jäädä vaille jotain erityistä huomaamista. Mikä tahansa pitkäaikainen ero vanhemmista herkässä iässä on voinut aiheuttaa hylätyksi tulemisen pelkoa jos siihen ei ole osattu kiinnittää huomiota.

 

KOLME erilaista SELVIYTYMISKEINOA

Tunnelukkojen aiheuttamia selviytymiskeinoja on todennettu kolme erilaista: antautuminen, välttäminen ja ylikompensointi.

Antautuja

Hylkäämisen tunnelukolle antautujan todennäköisimmät puolisot ovat usein

  • varattuja
  • arvaamattomia
  • eivät ole halukkaita sitoutumaan.

Myös muihin läheisiin ihmissuhteisiin, kuten ystävyys tai oman lapsen kasvattamiseen, saattaa liittyä arvaamattomuutta.

Välttelevä

Hylkäämisen tunnelukkoa välttelevän selviytymiskeinoja ovat usein valita eläminen ilman kumppania. Hylkäämisen pelosta ihminen ei yritäkään hakeutua läheisiin suhteisiin jolloin  hylkäämisen tunnelukko ei pääse aktivoitumaan eikä pelonsekaisia tunteita tarvitse kestää.

Ylikompensointi

Hylkäämisen tunnelukkoa ylikompensoiva henkilö ylireagoi jatkuvasti pieneenkin eroon, hän on hyökkäävä, epäilevä ja toisaalta ripustautuu kumppaniinsa. Näillä keinoilla hän työntää itse toista kauemmas kontrolloimalla kaikkea tekemistä.

Jokaiselle ”valikoituu”  se tapa selvitä tunnelukon aiheuttamasta ahdistuksesta, mikä on itselle ollut luontainen selviytymiskeino lapsena hylätyksi tulemisen tilanteessa tai mikä on omalle persoonalle sopivin ratkaisu.

TIEDOSTAMINEN ON AVAIN TUNNELUKON AVAAMISEEN    

Kuitenkin ainoa keino päästä irti tästä tunnelukosta on tiedostaa, että se on osa itseä ja tutkia sen syntymiseen johtaneita syitä ja tapahtumia. Kun tunnelukkoa alkaa aktiivisesti hoitaa, sisällä oleva pieni hylätty lapsi saa jälleen rakkautta ja tunnelukko hellittää.

Tämän jälkeen aikuinen meissä voi ottaa tilanteen haltuun ja ymmärtää, että ei ole kyse samasta asiasta kuin lapsena. Aikuisena voimme valita seuramme ja voimme valita luotettavia ja välittäviä ihmisiä ympärillemme, kun vain annamme itsellemme luvan luottaa.

Skeematerapiassa ajatellaan, että meissä elää aina sisäistettynä se pieni lapsi sekä vanhempiemme äänet. Lapsi ja sisäistetty vanhempi käyvät jatkuvaa keskustelua siitä, miten asioihin suhtaudutaan.

Sisäistetty vanhempi puhuu yleensä sen oikean vanhemman äänellä ja tavalla jota kuulit lapsena. Joskus se voi olla myös joku muu ihminen kuka on vaikuttanut voimakkaasti lapsuudessamme.

koetko elämäsi turvalliseksi ja täydeksi?

Jos lapsuutesi oli tasapainoista ja onnellista, sisälläsi elää tyydyttynyt lapsi jolla ei ole täyttämättömiä tarpeita, joten vastuullinen aikuinen sinussa on elämässäsi pääroolissa.

Olet todennäköisesti tyytyväinen elämääsi ja tunnet olevasi oikeassa paikassa elämässi. Sinulla ei ole siinä tapauksessa sisäisiä lukkoja, jotka väheksyvät tai epäilevät kykyjäsi tai arvoasi taikka kuiskivat korvaasi, että kaikki ihmiset pettävät tai jättävät.

Jos taas jossain vaiheessa lapsuuttasi koit toistuvasti olevasi hylätty ja näkymätön tavalla taikka toisella tai koit kaltoin kohtelua tai vähättelyä, sisälläsi oleva lapsi elää edelleen niissä tunteissa.

Kun tilanne on otollinen ottaa, lapsena luomasi suojakäyttäytyminen vallan ja ongelmia alkaa ilmetä. Koet syvää ja kaiken kattavaa menettämisen ja yksinjäämisen pelkoa. Et hallitse tunteitasi etkä toimintaasi. Kuten lapsi menet tolaltasi ja antaudut pelkosi valtaan.

Tämän kirjoituksen  tarkoituksena on avata sinulle hylkäämisen tunnelukon verhoa. Jos et ole tietoinen olemassa olevasta tunnelukoista, olet saattanut huomata, että käyttäydyt ”lapsen tavoin” tietyissä tilanteissa.

Kyseessä on lapsena oppimasi selviytymiskeino, jota et enää tarvitse. Sisäinen lapsesi ei muidenkaan lasten tavoin ole väärässä, se haluaa sinulta sen mitä vaille on aikoinaan jäänyt ja vain sinä voit nyt täyttää tuon lapsen tarpeet.

 

>>>Kun haluat päästä irti hylkäämisen tunnelukon hallinnasta, lue lisää täältä>>>

AJANVARAUS

 

-ANNELI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *