ANNA ITSELLESI MAHDOLLISUUS RAKASTAA, LUOTTAA JA OLLA ONNELLINEN

Skeemat

Toistuvasti eroon päätyvät ihmissuhteet voivat johtua hylkäämisen tunnelukosta. Hylkäämisen tunnelukko voi ilmetä esimerkiksi loputtomana yksinäisyyden kokemuksena, jota ei osaa kuvailla muutoin kuin tunteena, että on totaalisen yksin.

Hylkäämisen tunnelukkoa kantavalle ihmiselle parisuhteet ovat usein raastavia, koska ei ole mahdollista saada tunnetta, että suhde kestää. Elämää hallitsee jatkuva menetyksen pelko. Epävarmuuden tunne maalaa mielen mustaksi ja jo lyhyeenkin eroon kumppanista voi reagoida kohtuuttoman rajusti.

Hylkäämisen tunnelukko aiheuttaa suunnatonta kärsimystä, joka korostuu nimenomaan parisuhteissa. Vaikka suhde olisi kuinka hyvä, eikä todellista syytä kumppanin menettämiseen olisi, mieltä piinaa jatkuva epäilys, että kumppani jättää ja löytää paremman. Siitä seuraa, että toistuvalla epäluulolla ja syyttelyllä työntää hiljalleen kumppaniaan loitommaksi. Lopulta usein tunnelukon kahleissa kamppaileva itse katkaisee suhteen, koska on varma, että se joka tapauksessa loppuisi ja on parempi jättää kuin tulla jätetyksi.

Hylkäämisen tunnelukko luetaan ns. ehdottomiin skeemoihin ja se syntyy jo varhaisessa vaiheessa lapsuutta. Jos tilanne on otollinen, tunnelukko syntyy jo ennen puheen kehittymistä. Hylätyksi tulemisen pelko on oikeastaan kaikkien ihmissuhteisiin liittyvien pelkojen taustalla ja näin ollen hylkäämisen tunnelukko on ikään kuin kaikkien lukkojen perusta.

 

HYLKÄÄMISEN TUNNELUKKO AKTIVOITUU

Kun hylkäämisen tunnelukko aktivoituu, esimerkiksi lyhyen eron johdosta, hylätty, pieni, sisäinen lapsi ottaa vallan ja käytös on kirjaimellisesti lapsen käytöstä. Kuohuvana ja myrskyisänä saattaa ihmispolo kiukutella, syytellä, huutaa ja itkeä: ”En selviä yksin, miksi jätät minut taas?!”

Hylkäämisen tunnelukossa tyypillistä on ns. hylkäämisen kehä: ensin tulee paniikki, sitten suru ja kun kumppani palaa kotiin, tulee viha.

Täältä voit lukea lisää Eroon hylkäämisen tunnelukosta -verkkokurssista.

 

NELJÄ TYYPILLISTÄ OLOTILAA

Tohtori Jeffrey E. Youngin mukaan tunnistettavissa on neljä eri lapsimoodia, joihin saatamme upota skeeman (tunnelukon) aktivoituessa. Nämä moodit ovat:

  • haavoittuva lapsi
  • vihainen lapsi
  • impulsiivinen/kuriton lapsi sekä
  • tyytyväinen lapsi

Haavoittuva lapsi

Haavoittuvan lapsen moodissa henkilö vaikuttaa pelokkaalta, surulliselta, avuttomalta tai jotenkin siltä kuin olisi hukkumaisillaan. Sisäinen lapsi kaipaa epätoivoisesti vanhempaa, joka pitäisi huolta ja rakastaisi. Lapsi on valmis sietämään melkeinpä mitä tahansa saadakseen välittävää huomiota ja huolenpitoa.

Haavoittuvuus on voinut syntyä lapsuudessa pahoinpitelevän läheisen, hylkäävän vanhemman tai kritisoivan vanhemman johdosta.

Haavoittuvan lapsen moodiin voi liittyä melkein mikä tahansa tunnelukko, riippuen haavoittuvuuden syntysyistä. Tämän vuoksi haavoittuvan lapsen moodi on tervehtymisen kannalta tärkein hoidettava moodi.

Vihainen lapsi

Vihaisen lapsen moodissa ihminen on suorastaan raivostunut. Tässä moodissa ihminen reagoi vihalla, kun hänen tarpeisiinsa ei vastata ja hylkäämisen, tunnevajeen, epäluottamuksen tai alistumisen tunnelukot aktivoituvat.

Kun tunnelukko aktivoi vihaisen lapsen moodin, henkilö voi olla hyvin suorasanainen ja loukkaava tai räyhätä raivon vallassa.

Oma minä jää tunnelukon aktivoiman ärsykkeen alle, eikä toimi niin kuin todella haluaisi, vaan automaattisesti ohjautuu toimimaan sen tunnereaktion määrittämänä, mitä tunnelukko kertoo ja viestittää.

Impulsiivinen/kuriton lapsi

Tässä moodissa henkilö toimii impulsiivisesti täyttääkseen tarpeensa ja saadakseen mielihyvää ilman, että hänen tarvitsee noudattaa rajoja tai huomioida toisia. Turhautumisen sietokyky on matala.

Tässä moodissa henkilö voi vaikuttaa hemmotellulta, vihaiselta, huolettomalta, laiskalta, kärsimättömältä, tarkkaamattomalta tai kontrolloimattomalta. Moodiin yhteydessä oleviin skeemoihin kuuluvat sekä tekojen oikeutus että riittämätön itsekontrolli/itsekuri.

Tyytyväinen lapsi

Tyytyväinen lapsi moodissa mikään haitallinen selviytymismalli ei aktivoidu, koska lapsi kokee saaneensa tarpeeksi rakkautta, huomioita ja turvaa.

 

OMAN TUNNELUKON TUNNISTAMINEN LISÄÄ ITSEYMMÄRRYSTÄ

Hylkäämisen tunnelukon takia useita rikkonaisia ihmissuhteita taakseen jättänyt Niina alkoi nähdä itsensä aivan uusin silmin tutustuttuaan hylkäämisen tunnelukkoonsa: ”Opin aivan uuden näkökulman tapaan ajatella itsestäni, tämä oli käänteentekevä muutos voinnissani.” – Niina 30 v.

Kun Niina ymmärsi ja oivalsi, että hänellä on hylkäämisen tunnelukko, hän hyväksyi sen aiheuttaman pelon tunteen eikä yrittänyt enää päästä siitä väkisin irti.  Hän huomasi kaavan, joka hänen parisuhteissaan oli toistunut ja että hän oli usein jättänyt kumppanin, kun kiintymys oli alkanut kasvaa.

Nyt hän opettelee sietämään pelon tunnettaan ja kertoo siitä myös kumppanilleen. Hän myös käyttää terapiassa oppimiaan keinoja ja tutkii, mikä on totta ja mikä on mielen tuottamaa uskomusta.

Itseymmärryksen ja itsearvostuksen myötä Niina on seesteisempi ja ymmärtäväisempi omia pelkojaan kohtaan. Myös parisuhde on kestänyt nyt pari vuotta ja hän on toiveikas tulevaisuuden suhteen.

Skeeman vallassa olevan Jaanan 39v. mietteitä: ”Miksi sitä ei voisi olla normaali, miksi pitää murehtia ja tuskailla, analysoida ja pohtia. Miksi pitää harmitella ja märehtiä…”

Jaana kurssin jälkeen: ”Olen oppinut pysähtymään ja muistuttamaan itseäni siitä, että aina ei ole kysymys minusta, jos puolisolla on huono päivä.  Se, että minä en lähde dramatisoimaan puolison omissa ajatuksissa taikka pahalla tuulella olemista, on tuonut aivan perustavaa laatua olevan muutoksen perhe-elämäämme.

Muistutan itseäni siitä, että puolisolla on myös omia työasioita ym. mitkä vaikuttavat hänen mielentilaansa ja se ei tarkoita, että hän on jättämässä minut, jos hänen huomionsa ei ole koko ajan minussa.

Minulle tämä on tuonut rauhaa ja tasapainoa ja on kuin raskas taakka olisi nostettu harteilta, kun ei tarvitse kokopäivätoimisesti olla huolissaan… Välillä aina humpsahdan hetkeksi takaisin skeeman valtaan, mutta kaivan tasaisin väliajoin kurssimateriaalit esiin ja vahvistan taas omaa olotilaani.”

Lähde sinäkin muutosmatkalle, polun alkupää löytyy täältä.

 

KUN OLEMME TUNNELUKON VALLASSA, OLEMME LAPSEN TUNTEIDEN VALLASSA

Hylkäämisen tunnelukko on yksi yleisimmistä ja hankalimmista. Hylätyksi tulemisen pelko on myös hyvin inhimillinen ja herättää voimakkaasti tunteen lapsesta, joka tavalla tai toisella on joutunut kokemaan hylkäämistä.

Hylkäämisen tunnelukon vallalla ollessa, voi olla, että valitsee aina uudelleen kaltoin kohtelevan tai tunnekylmän tai jopa varatun kumppanin. Jos on ollut onnekas ja tavannut mukavan ja rakastavan kumppanin, mutta tunnelukko aktivoituu, saattaa lähes tiedostamatta alkaa sabotoida suhdetta.

Mikään vakuuttelu ei saa uskomaan, että kaikki on hyvin. Kalvava pelko yksin jäämisestä raastaa sisintä ja pelkoa peittääkseen kumppania voi kohdella ylimielisesti ja halveksivasti.

Hylätyksi tulemisen pelko ei välttämättä näy yksistään parisuhteessa, vaan voi olla, että mustasukkaisuutta esiintyy myös ystäviä tai työkavereita kohtaan. Tunnelukko suistaa kokemaan marttyyrimaisia tunteita, jolloin tuntee tulevansa sivuutetuksi ja esimerkiksi nähdyksi työkavereitaan vähempiarvoisena esimiehen silmissä. Pahimmillaan voi olla vihainen jopa sisaruksille ja vanhemmille, vaikka ei oikein tavoita, että miksi.

Uhriasenne kertoo aina jonkinlaisesta vaille jäämisestä, jota on usein vaikea itse ymmärtää tai tiedostaa. Lapsi on jäänyt jossain vaiheessa vaille jotain, mitä tarvitsee kasvaakseen vakaaksi aikuiseksi, tai hän on kokenut jonkinlaista hylkäämistä tavalla tai toisella.

Hankalinta on, että useinkaan ei tule ajatelleeksi, että pelko ja epätoivo ovat vain oman pään sisällä. Jatkuvaa kärsimys elämässä onkin oman, sisäisen maailman luomaa. Onneksi tunnelukko voi avautua, jonka jälkeen elämä näyttäytyy valoisampana ja lempeämpänä.

Anna itsellesi mahdollisuus rakastaa, luottaa ja olla onnellinen. Minä autan sinua. Lunasta Hylkäämisen tunnelukosta eroon -verkkokurssi täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *