TUNNEVAJEEN SKEEMA  

Tunnevajeen skeema, eli tunnelukko, on hyvin yleinen. Lapsuudessa rakkautta ja huomiota vaille jääminen näkyy aikuisena tunnevajeena. Hylkäämisen skeeman ohella se on yksi vaikeimmista sekä tunnistaa että hoitaa.

Tunnevajetta ei yleensä itse tiedosta. Pohjimmiltaan on kysymys huomatuksi tulemisesta tunnetasolla. Jos tunnetasolla ei ole koskaan tullut huomatuksi, on vaikea ymmärtää tai tunnistaa mitä vaille on jäänyt. Sanontakin kuuluu, että mistä ei tiedä, sitä ei osaa kaivata. Eli jos lapsuudessa jäit vaille rakkautta, lämpöä, huomiota, normaalia fyysistä hoivaa ja kosketusta, et aikuisenakaan osaa olla niitä vailla. Koet olevasi yksinäinen ja yksin. Koet, että kukaan ei oikeasti ymmärrä eikä kuule sinua.

Tunnevajeesta kärsivänä hyvin todennäköisesti kysyttäessä kertoisit sinulla olleen ihan normaalin lapsuuden. Et välttämättä ole tiedostanut, että olisit jäänyt jotain vaille. Emotionaalista vajetta ei tunnista, koska ei ole oppinut kokemaan emotionaalista lämpöä.

Kun aikuisena hakeudut parisuhteeseen, voi olla, että kumppanisi ovat varattuja, tunnemaailmaltaan kylmiä tai muuten eivät sitoudu sinuun ja yhteiseen arkeenne. Suhteesi ovat lyhyitä ja kumppanit vaihtuvat usein. Ajaudut kiihkeisiin ja riipiviin rakkaustarinoihin ja vähemmän intohimoja herättävät kumppanit tuntuvat sinusta tylsiltä. Voi myös olla, että vältät kokonaan läheisiä suhteita, koska se aktivoi tunnelukkosi, etkä tiedä mistä tunnemylläkässä on kysymys ja se käy liian ahdistavaksi.

Jos löydät rakastavan kumppanin, todennäköisesti sabotoit suhteen niin, että toiselle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin jättää sinut. Tai katkaiset suhteen itse. Käyttäydyt niin, että kumppanisi ei voi tietää mitä haluat, et kerro tarpeistasi etkä tunteistasi, mutta koet voimakasta pettymystä, kun hän ei täytä odotuksiasi. Todellisuudessa et tiedä itsekään, mitä haluat.

 

 

 

Sekä tunnevajeen että hylkäämisen tunnelukon hallitsemassa parisuhteessa on paljon samankaltaista käyttäytymistä. Olet itse suhteen suurin sabotoija, vaikka sinusta tuntuu, että toinen ei täytä tarpeitasi.

Jeffrey Youngin ”Avaa Tunnelukkosi” -kirjassa on muutama esimerkkikysymys, joilla voi arvioida tunnevajeen mahdollisuutta:

– Tunsitko läheisyyttä äitisi kanssa?

– Olitko rakastettu?

– Rakastitko äitiäsi?

– Oliko äitisi lämmin ja rakastettava?

– Pystyitkö kertomaan äidillesi, mitä tunsit ja kykenikö hän antamaan sinulle sen, mitä tarvitsit?

Voit tehdä maksuttoman tunnelukkotestin tästä.

Miten tunnevajeen skeemaa voi hoitaa? Avain muutokseen on tunnelukon tunnistaminen. Sisäisen lapsen lohduttaminen ja hoivaaminen on hyvä alku. Tunnevajeen tiedostaminen ja täyttäminen on pohja sille, että opit ilmaisemaan tunteitasi ja ennen kaikkea ottamaan vastaan lämpöä ja rakkautta. Rakkauden vastaanottaminen on yllättävän vaikeaa! Mutta se on jotain, mihin kannattaa pyrkiä. Tunnevajeen lukon auki työstäminen on siihen käytetyn ajan ja vaivan väärti.

Ajanvaraukseen tästä>>>>>

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *