EPÄLUOTTAMUKSEN TUNNELUKKO 

Epäluottamus. Kaltoinkohtelu. Hyväksikäyttö. Kuinka rumia sanoja ja inhottavia tunteita, joita kukaan ei haluaisi joutua kohtaamaan. Kuitenkin jotkut meistä elävät lapsuutensa näiden rumilusten varjossa. Pienen ihmisen tunteet menevät mykkyrälle ja vääntyvät solmuun. Syntyy tunnelukko.

Epäluottamuksen / kaltoinkohtelun / hyväksikäytön tunnelukko syntyy, kun ihmiset, joiden kuuluisi suojella sinua lapsena, eivät suojelleet, kuulleet tai nähneet. Mahdollisesti he joko vahingoittivat sinua tai eivät suojelleet vahingoittajalta. Sisimmässäsi on tunne, ettei keneenkään voi luottaa.

Todennäköisesti epäluottamuksen tunnelukko ja sen mukanaan tuoma luottamuspula aiheuttavat vakavia ihmissuhdeongelmia. Tunnelukko saa sinut olemaan varovainen niin rakkaudessa kuin ystävyydessä. Voi olla, että annat kohdella itseäsi huonosti tai kohtelet itse muita huonosti. Tunnistatko itsessäsi näitä piirteitä?  Voit halutessasi tehdä maksuttoman tunnelukkotestin tästä.

Hyväksikäyttö jättää lapseen hämmennystä ja syyllisyyttä. Aikuiseksi kasvaessa viha ja kärsimys kytevät pinnan alla. Itseinho on hallitseva tunne. Voit toistuvasti ajautua hyväksikäyttävien ja kaltoinkohtelevien ihmisten seuraan etkä osaa irrottautua suhteesta, jossa sinua kohdellaan huonosti tai käytetään hyväksi.

Kaltoinkohtelun tunnelukko kuuluu ns. ehdottomiin skeemoihin. Ehdoton skeema on tunnelukko, mikä syntyy jo hyvin varhain lapsuudessa, jopa ennen puhetta. Koska se on syntynyt niin varhain, se on olemassaolosi ydin, ehdoton uskomus itsestä ja muista. Muutos tuntuu mahdottomalta.

Tunnelukkojen otteessa eläminen johtaa seuraaviin käyttäytymismalleihin: antautuminen, välttäminen tai ylikompensointi.

Epäluottamuksen tunnelukolle antautuminen:
– valitset epäluotettavia ja kaltoinkohtelevia kumppaneita
– olet ylivarovainen ja epäluuloinen muita ihmisiä kohtaan

Tunnelukon välttäminen:
– välttelet läheisiä ihmissuhteita
– et avaudu tai uskoudu kenellekään

Ylikompensointi:
– kaltoinkohtelet tai hyväksikäytät itse muita
– käyttäydyt liioitellun luottavaisesti

Kaltoinkohtelun tunnelukko on yksi vaikeimmista ja vahvimmista skeemoista. Siitä on vaikea päästä omin voimin irti, sillä se vastustaa muutosta kynsin, hampain! Skeematerapialla on nähty muutoksen olevan mahdollista. Muutos odottaa sinua. Minä kuljen vierelläsi kohti muutosta. Pääset ajanvaraukseen tästä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *