Tunnelukot ja narsismi

Viimeviikon viikkokirjeeni, jossa aloitin narsismin käsitteen avaamista  herätti valtavasti ajatuksia ja tunteita. Sain tulvan tarinoita elävästä elämästä sekä myös hämmentyneitä viestejä liittyen ymmärrykseen narsismista.

Narsismia määritelmänä käytetään helposti ja yleistävästi, ymmärtämättä mitä se todellisuudessa tarkoittaa.

On vaikea usein käsittää, että tietynlaista narsistista käytöstä ei ole pelkästään näkyvästi itsekäs ja vahingoittava käytös. Narsistisiin piirteisiin viittaa esimerkiksi jatkuva uhrautuvuus.  Oman edun tavoittelua keinoin, jotka vaikuttavat ”hvyyydeltä”.  Uhrautuja tavoittelee omaa etuaan tarpeella kuulla ja kokea olevansa tärkeä ja merkityksellinen niiden uhrauksien kautta mitä hän tekee toisten eteen.

Viitteitä narsismityyppisestä käytöseksestä on esimerkiksi että vaadit toisilta jotain vedoten omaan huonoon tilaasi tai koitat sitoa toisen ihmisen itseesi vedoten johonkin omaan tarpeeseesi.  Tai odotat jatkuvasti ääneen lausuttuja kehuja tekemisistäsi, koet kateutta kun kuulet jotain toista kehuttavan.  Suutut ja loukkaannut herkästi kun sinun ehdotuksiasi ei oteta heti vastaan. Loukkaannut jos ystäville ei sovi tapaaminen ehdottamanasi aikana jne.

Voisi siis sanoa, että narsistisuutta itsessään olisi hyvä pohtia jos kokee usein loukkaantuvansa ja kovansa vääryyttä useiden ihmisten taholta.

 

Narsistinen persoonallisuushäiriö on oma lukunsa ja silloin on selkeästi kyseessä vahinkoa aiheuttava ja haavoittava persoona.

 

Narsististyppistä toimintaa on vaikea itsessään tunnistaa ja vielä vaikeampi tunnustaa. Narsismiin viittaa myös se, että ikään kuin käytät omaa kärsimystäsi oman merkityksellisyyden symbolina. Kun alkaa pohtia omaa olemistaan ihmissuhteissa sitä kautta, että se voi viitata narsistimaiseen käytökseen se voi auttaa ottamaan vastuuta omista tunteistaan ja siitä miten suhtautuu elämään.

 

 

 

Narsististyyppiseen käyttäytymiseen liittyy voimakkaasti tunnelukot Vajavuus ja Tunnevaje. 

Tunnelukkotestin tekemällä pääset käsitykseen onko sinulla kyseisiä tunnelukkoja. Oikeutuksen tunnelukko on ylikompesointia vajavuudelle ja tunnevajeelle.

 

Merkittävin kysymys, jolla narsistisuuttaan voi mitata on kysymys kuinka narsisti mielestäsi olet asteikolla 0-10?

Mitä arvelet millaiset vastaukset mahtavat kertoa narsistisuudesta.

 

 

 

 

-Anneli

AJANVARAUS

4 thoughts on “Tunnelukot ja narsismi

 1. Alice Josefsson says:

  Varmaan jotain 7 luokkaa joissakin asioissa voi pienempi tai suurempi

 2. Andy says:

  Ehkä siinä puolivälissä, ainakin uhrauruvuus vähän kolahti, samoin vahva tunne vaje.. Mutta kärsimyksellä pelaamista en itsessäni tunnusta ja mielestäni olen empaattinen ja ajattelen muiden hyvinvointia, ja tietysti omaanikin, ja toivon läheisten ihmisten voivan hyvin. Kiinnostaisi tietää mitä narsistinen ihminen tähän sitten vastaa?

  • Anneli Pohjola says:

   Kiitos Andy kommentistasi. Kuten koitan tekstissä tuoda esiin kaikilla meillä on myös narsistisia piirteitä ja niiden tiedostaminen on hyvin vapauttavaa ja silmiä avaavaa. Ja kuten usein tämän tiedostaminen on tietysti sitä vaikeampaa mitä voimakkakkaampaa narsismityyppinen ajattelu itsessä on.

   -Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *