Mikä on tunnelukon ohjaamaa ja mikä ”normaalia”…

tunnelukot

 

Lukijan kysymys.

 

 

miten tunnelukon vaikutuksen huomaa ja erityisesti miten sen erottaa ”normaaleista” ajatuksista ja tunteista,

Itse haluaisin konkreettisia vastauksia siihen miten tunnelukon vaikutuksen huomaa ja erityisesti miten sen erottaa ”normaaleista” ajatuksista ja tunteista, jotka ovat totta. Itselleni oli silmiä avaava esimerkiksi se milloin teen asioita auttamisen ilosta ja milloin uhrautuvuuden tunnelukon vaikutuksesta. Se konkreettinen konsti; olenko tehdessäni iloinen tai hyvällä mielellä vai kiukkuinen tai ärsyyntynyt. Tunnelukkojen alainen käytös on itselle niin loogista ja sitä pitää itse ihan normaalina ja järkevänä tapana toimia ja on vaikea nähdä mistä milloinkin on kysymys.Onko tämä aikuismaista joustavuutta vai alistumisen tunnelukkoa, onko tämä rakkautta ja anteeksiantamista vai uhrautumisen  tunnelukkoa, onko tämä tervettä kunnianhimoa vai vaativuuden tunnelukkoa jne. Omia tunteitaan pitää kuunnella ja asioita keinutella mutta silti jos jotenkin voisi tietää tai saada edes vähän opastusta…

 

Tällaisen viestin sai lukijalta ja pohdinta ja kysymykset ovat erinomaisia. Olemme ihmisiä ja meillä on paljon erilaisia tunteita ja ajatuksia, uskomuksia, muistoja, ennakointia ja ajatuksia tulevaisuudesta jne. Tuntemuksemme lienevät aina normaaleja jos ja kun katsomme niitä siitä lähtökohdasta käsin mitä ja miten olemme oppineet katsomaan itseämme, muita ihmisiä ja maailmaa yleensäkin.

Liikkeelle kannattaa siis ylipäätään lähteä siitä, että se mitä tuntee on normaalia ja ymmärrettävää mutta se mitä ymmärtää itsestään ja tunteistaan voi olla puutteellista jos sitä ei ole pysähtynyt tutkimaan ja katsomaan. Omien tunteiden hyväksyminen helpottaa jo oloa hiukan ja antaa tilaa alkaa tutustumaan mistä onkaan kysymys. Samoin omien tuntemuksien hyväksyminen antaa mahdollisuuden hyväksyä myös toisten ihmisten olemusta.

 

Mikä on totta tänään?

Yksi peruskeino pysähtyä omien tuntemusten äärelle ja aloittaa tutustuminen siihen, onko se tunnelukon ohjaama reaktio vai ”normaali” reaktio tilanteeseen on kysyä itseltään aina uudelleen ja uudelleen, onko tämä totta tänään. Onko tämä epämiellyttävän tunteen luova ajatus totta tänään?

 

Kun annamme ajatuksillemme määräys- ja toimintavallan, olemme ajatustemme vankeja. Kuitenkin suurin osa ajatuksistamme on bulkkitavaraa, josta premiumtuotteet on vaikea erottaa jos uskoo kaiken mitä mieli tuottaa ajatusten muodossa.

Mielen tehtävä on tuottaa jatkuvaa ajatusten virtaa mutta se on kaukana siitä, että kaikki ajatukset olisivat millään tasolla totta tai ainakaan sen arvoisia, että niiden mukaan kannattaisi suoraan reagoida.

Syvällä sisimmässämme elävät traumat, uskomukset ja väärin käsitysten kautta muodostuneet uskomukset itsestämme saavat aikaan reaktioita, jotka pohjautuvat juurikin näihin traumoihin, uskomuksiin ja vääriin käsityksiin itsestämme ja muista ihmisistä. Ne pohjautuvat vanhoihin kokemuksiin ja tunteisiin ja usein kohdistuvat niihin täysin viattomiin ihmisiin, jotka sillä hetkellä vain sattuvat painamaan meissä jotain nappulaa mikä laukaisee reaktion jonkin opitun kaavan mukaan.

 

ymmärrä miksi

Se mitä voit ymmärtää itsestäsi, siitä miksi reagoit kuten reagoit on avain siihen, että et ole enää tunnelukkojesi ohjauksessa vaan toimit niin kuten haluat toimia.

Mitä voit siis ymmärtää siitä miten koet itsesi, kumppanisi, muut ihmiset. Mitä voit ymmärtää siitä miten koet sen mitä olet, miten määrittelet sen mitä olet ja miltä se kuulostaa?

Itsen ymmärtäminen on prosessi ja ymmärtämisen voi saavuttaa kohtuullisen nopeastikin mutta muutoksen saavuttaminen on työläämpää. Tutkimusten mukaan tunnelukot l. skeemat ovat vaikeita muuttaa. Se kaava, jonka kautta olet oppinut itseäsi katsomaan on usein niin syvä, että sen muuttaminen on vaikeaa.

Mutta mahdotonta se ei ole. Työkaluja ja apua se vaatii koska on niin helppo teoriaa lukemalla joutua yhä suurempaan itsesyytösten kierteeseen tai juuttua siihen, että oma katkeruus vain vahvistuu kun alkaa oivaltaa mistä tunnelukot ovat syntyneet. Suurin ja tärkein apuväline on myötätunto ja ymmärrys ja sitä on vaikea itsekseen muistaa ja ylläpitää. Tunnelukot vastustavat muutosta ja ne saavat pintaan monenlaisia selityksiä siitä miksi ei kannata yrittääkään mitään. Ne saavat herkästi aikaan sen, että juuttuu syyttämisen kierteeseen, joka ei auta itseä yhtään.

 

Jatkan tähän lukijan pohdintaan paneutumista tulevissa blogiteksteissäni.

 

-Anneli

 

 

SUOSITTUA BLOGISSA:

 

Toistuvasti eroon päätyvät ihmissuhteet voivat johtua hylkäämisen tunnelukosta. 

Ainon Tarina,

Hylkäämisen tunnelukko…

 

Suositut verkkokurssit:

 

Hylkäämisen tunnelukkoverkkokurssi

Tunnevajeen tunnelukkoverkkokurssi.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *