Tunnelukon synnystä.

tunnelukkotesti

Skeematerapian on kehitellyt kollegoidensa kanssa amerikkalainen tohtori Jeffrey E. Young. Hän on yli kahdenkymmenen vuoden ajan hoitanut, kouluttanut ja luennoinut kognitiivisesta – sekä skeematerapiasta.

 

 

Skeemat eli tunnelukot kehittyvät lapsuuden aikana haitallisista kokemuksista ja aikuisuudessa ne kertautuvat ja vahvistuvat elämän kiemuroissa.  Tunnelukon syntyyn ja voimakkuuteen vaikuttaa oma perustempperamentti eli kahdelle ihmiselle samankaltainen kokemus synnyttää todennäköisesti erilaisen tunnelukon tai toiselle sitä ei synny ollenkaan haitallisessa voimakkuudessa.

Kirjassaan Avaa tunnelukkosi, vapaudu elämään täydesti Young kuvaa oivallisesti tunnelukkokäyttäytymistä eli hänen mukaansa ihminen i m e y t y y tilanteisiin, jotka vahvistavat tunnelukkoja entisestään.  Skeema eli tunnelukko aiheuttaa sen, että toistat tavalla taikka toisella elämässäsi lapsuudesta tuttua tunnemaailmaa.

Esim.  alkoholistin lapsi avioituu alkoholistin kanssa tämä on kai se tutuin esimerkki. Mutta tokikaan asia ei ole monestikaan juuri noin yksioikoinen; itseäni kiinnostaa skeematerapiassa juurikin skeemavetoisen käyttäytymisen tunnistaminen.

Skeema, siis se tunnelukko ei suinkaan ole välttämättä suora käytösmalli mitä toteutamme omassa elämässämme vaan skeema aiheuttaa tietynlaista käyttäytymistä. Esim. skeema voi olla syntynyt vaikka, lapsuuden kokemuksesta  toistuvasti koulukiusattuna olemisesta. Toinen voi toteuttaa sitä antautumalla skeemalle, alistumalla ja hakeutumalla toistuvasti tilanteisiin, jossa kokee halveksuntaa tai alistamista kun taas toinen henkilö voi ylikompensoida skeemaa olemalla kylmä ja ylenkatseellinen muita ihmisiä kohtaan.  Molemmissa tapauksissa henkilö todennäköisesti kärsii yksinäisyyden ja erillisyyden tunteesta aikuisena.

 

Tässä hieman yksinkertaistettuna skeeman toimintamalli. Mutta siis periaate on se, että skeema l. tunnelukko synnyttää selviytymiskeinoja, jotka kuitenkin aikuistuessa haittaavat elämääsi. , mikä onkaan sinulle  se selviytymiskeino skeeman aiheuttaman epämiellyttävän tunnetilan välttämiseksi.

Hylkäämisen tunnelukko on yksi yleisimmistä tunnelukoista ja sen aiheuttama  selviytymiskeino voi olla vaikkapa hylkään ennen kuin minut hylätään toimintamalli parisuhteissa.

Tunnelukoista johtuvasta käyttäytymismallista voi kuitenkin päästä irti tiedostamalla, että itsellä on tietty skeema ja sitä kautta ymmärtämällä omaa elämäänsä ja siitä seuraa vähitellen muutoksen mahdollisuus.

Itse tunnelukko  todennäköisesti säilyy sisimmässäsi mutta opit hallitsemaan ja tunnistamaan sen aiheuttamaa haitallista käyttäytymistä.

Tämä toki vaatii ensinäkin skeeman tunnistamisen, siitä seuraavan käyttäytymisen tunnistaminen sekä rohkeutta heittäytyä työskentelemään tunnelukkonsa kanssa ja kohtaamaan kipua aiheuttavat tunteet.

-Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *