Hylkään tai tulen hylätyksi.

Tunnelukoista haitallisimmat saavat alkunsa lapsuuden haitallisista kokemuksista.  Aikuisiässä tunnelukot näyttäytyvät niiden suojaksi syntyneiden selviytymiskeinojen aktivoitumisena elämäntapahtumien johdosta. Tunnelukot aktivoituvat läheisissä ihmissuhteissa mutta myös ylipäätään sosiaalisten tilanteiden myötä.

 

 

HYLKÄÄMISEN TUNNELUKKO on kuin muuri, josta et tiedä kummalla puolella olisit

 

Ihmissuhteet saavat tunnelukkosi ponnahtamaan aktiivisiksi. Lapsuuden aikana luodut selviytymiskeinot ottavat tilanteen haltuun ja sinä toimit pelkojen ja uskomusten mukaan, Ongelma syntyy siitä, että et ole enää lapsi ja lapsen selviytymiskeinot ylläpitävät kärsimystä ja hankaluuksia elämässäsi.

Tunnelukon ohjaamana ajaudut aina samankaltaisiin suhteisiin ja tilanteisiin. Voit olla sitä mieltä, että kaikki ihmiset ovat pettureita ja samanlaisia.

Et tule edes ajatelleeksi, että hakeudut toistuvasti samankaltaiseen seuraan ja ympäristöön. Et tiedä muunlaisesta, kun et muuta kokenut.

 

Kenen muutos?

 

Tunnelukko aiheuttaa sen, että toistat tavalla taikka toisella elämässäsi lapsuudesta tuttua tunne maailmaa.  Hakeudut siihen tuttuun ja sillä tavalla turvalliseen ilmapiiriin, että tiedät paikkasi. Tiedät kuinka selviydyt näistä tunteista draamasta toiseen. Odotat toistuvasti, että seuraava ihmissuhde olisi se, joka tuo sinulle rauhan ja onnen.

Näin ei kuitenkaan todennäköisesti tule tapahtumaan koska hylkäät ne ihmiset, jotka olisivat toisenlaisia ja tulet toistuvasti hylätyksi niiden samankaltaisten taholta.

Lue lisää:  Sitä saat mitä pelkäät.

 

 

Hylkäämisen tunnelukko voi syntyä lapsena erilaisista syistä ja myös alttius lukon syntymiseen on riippuvainen itsekunkin omasta temperamentista.

Tunnelukon voi synnyttää vaikkapa eroon joutuminen vanhemmista esim. vanhemmalla ikäpolvella lapsena sairaalaan joutuminen on voinut olla erittäin traumatisoiva kokemus.

Aina ei suinkaan syyn tarvitse olla edellä mainitun konkreettinen hylkääminen, vaan se voi olla toistuva kokemus lapsena, jolloin äiti ei huomannut lapsen tarvitsevuutta tai hätää jollain hetkellä ja se jää lapsen mieleen voimakkaana hylkäämisen kokemuksena.

 

KOLME SELVIYTYMISKEINOA

 

Tunnelukkojen aiheuttamia selviytymiskeinoja on todennettu kolme erilaista: antautuminen, välttäminen ja ylikompensointi.

Antautuja

Hylkäämisen tunnelukolle antautujan todennäköisimmät puolisot ovat usein

  • varattuja
  • arvaamattomia
  • eivät ole halukkaita sitoutumaan.

Myös muihin läheisiin ihmissuhteisiin, kuten ystävyys tai oman lapsen kasvattamiseen, saattaa liittyä arvaamattomuutta.

Välttelijä

Hylkäämisen tunnelukkoa välttelevän selviytymiskeinoja ovat usein valita eläminen ilman kumppania. Hylkäämisen pelosta ihminen ei yritäkään hakeutua läheisiin suhteisiin jolloin  hylkäämisen tunnelukko ei pääse aktivoitumaan eikä pelonsekaisia tunteita tarvitse kestää.

Ylikompensoija

Hylkäämisen tunnelukkoa ylikompensoiva henkilö ylireagoi jatkuvasti pieneenkin eroon, hän on hyökkäävä, epäilevä ja toisaalta ripustautuu kumppaniinsa. Näillä keinoilla hän työntää itse toista kauemmas kontrolloimalla kaikkea tekemistä.

Jokaiselle ”valikoituu”  se tapa selvitä tunnelukon aiheuttamasta ahdistuksesta, mikä on itselle ollut luontainen selviytymiskeino lapsena hylätyksi tulemisen tilanteessa tai mikä on omalle persoonalle sopivin ratkaisu.

 

TIEDOSTa, oivalla, ymmärrä ja ota käyttöön

 

Keino päästä eroon tunnelukon aiheuttamasta suojautumiskäyttäytymisestä  on tiedostaa, että se on osa itseä ja tutkia sen syntymiseen johtaneita syitä ja tapahtumia.

Vähitellen aikuinen sinussa voi ottaa tilanteen haltuun ja ymmärtää, että ei ole kyse samasta asiasta kuin lapsena. Aikuinen voi valita sekä seuransa, että  käyttäytymisensä.  Voi alkaa valita luotettavia ja välittäviä ihmisiä ympärillesi.

Voit oppia, että on myös toisenlaisia ihmisiä.

Skeematerapiassa ajatellaan, että meissä elää aina sisäistettynä se pieni lapsi sekä vanhempiemme äänet. Lapsi ja sisäistetty vanhempi käyvät jatkuvaa keskustelua siitä, miten asioihin suhtaudutaan.

Sisäistetty vanhempi puhuu yleensä sen oikean vanhemman äänellä ja tavalla jota kuulit lapsena. Joskus se voi olla myös joku muu ihminen kuka on vaikuttanut voimakkaasti lapsuudessamme.

MILLAISTA ELÄMÄSI ON TÄLLÄ HETKELLÄ

 

Jos lapsuutesi oli tasapainoista ja onnellista, sisälläsi elää tyydyttynyt lapsi jolla ei ole täyttämättömiä tarpeita, joten vastuullinen aikuinen sinussa on elämässäsi pääroolissa.

Olet todennäköisesti tyytyväinen elämääsi ja osaat tavoitella itsellesi tärkeitä asioita rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Sinulla ei ole siinä tapauksessa sisäisiä lukkoja, jotka väheksyvät tai epäilevät kykyjäsi tai arvoasi taikka kuiskivat korvaasi, että kaikki ihmiset pettävät tai jättävät.

Jos taas jossain vaiheessa lapsuuttasi koit toistuvasti olevasi hylätty ja näkymätön tavalla taikka toisella tai koit kaltoin kohtelua tai vähättelyä, sisälläsi oleva lapsi kokee niitä tunteita edelleen.

Kun tilanne on sopiva, lapsen suojakäyttäytyminen, joka on lukkiutunut sisään, aktivoituu ja siitä seuraa, että emme käyttäydy tilanteessa aikuisen tavoin, vaan sisäinen lapsemme ottaa roolin ja käyttäydymme lapsen tavoin.

Tämän artikkelin tarkoituksena on avata sinulle hylkäämisen tunnelukon verhoa. Jos et ole tietoinen olemassa olevasta tunnelukoista, olet saattanut huomata, että käyttäydyt ”lapsen tavoin” tietyissä tilanteissa.

Kun ymmärrät, että kyseessä on lapsena oppimasi selviytymiskeino, jota et enää tarvitse alat nähdä toisenlaisia tapoja reagoida.  Sisäinen lapsesi ei muidenkaan lasten tavoin ole väärässä, se on vain nälkäinen sitä kohtaan mitä vaille on jäänyt.

Kun tunnistat hylkäämisen tunnelukon itsessäsi, olet jo matkalla kohti itseymmärrystä ja alat pikkuhiljaa murtaa muuria, joka kätkee sisäänsä sen todellisen sinän, jolla on paljon annettavaa ja paljon saatavaa elämältä.

 

Alat oppia, että se muuri minkä puolelta toiselle olet pomppinut,  toisella puolen oli  hylkääminen omasta aloitteesta tai hylätyksi tuleminen ja toisella puolen kiihkeä toive ja halu pysyviin ihmissuhteisiin. Se muuri alkaa sulaa ja opit ottamaan vastaan ja antamaan rakkautta ilman jatkuvaa säätöä ja draamaa.

Opit, että rakkauden ja parisuhteen ei ole tarkoitus olla tuskaa ja kärsimystä vaan juuri päinvastoin.

 

-Anneli

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *