Hylätyksi tulemisen pelko ->sitä saat, mitä pelkäät?

tunnelukot

Yksi ehdottoma lempikirjojani on Anthony de Mellon Havahtuminen, tämä jesuiittaveli kirjoitti ja puhui suoraan ja ymmärrettävästi ihmisenä olemisesta. Myötunnolla mutta ilman sääliä.

Hänen kirjassaan Havahtuminen hän siteeraa muinaista kiinalaista tietäjää Tranxua näin:

”Kun jousiampuja ampuu ilman minkään erityisen palkkion toivoa, hänellä on hallussaan kaikki taitonsa. Kun hän ampuu voittaakseen pronssisoljen, hän on jo hermostunut. Kun hän ampuu kultaisen palkkion tähden, hän tulee sokeaksi, näkee kaksi maalia, ja joutuu pois tolaltaan. Hänen taitonsa ei ole muuttunut mutta palkinnot hajottavat hänet. Hän välittää! Hän ajattelee enemmän voittamista kuin ampumista ja voittamisen tarve sekoittaa hänet.”

 

sitä saat mitä pelkäät

 

Sama ilmiö tapahtuu kun pelkäät jatkuvasti vaikkapa parisuhteessa, että kumppanisi pettää tai jättää sinut.

Silloin huomiosi ei ole ihmissuhteen hyvinvoinnin ylläpitämisessä, eikä se ihminen ja persoona joka oikeasti todella olet pääse esiin.

Olet muuttunut joksikin, joka keskittää huomionsa vain siihen, että kumppani toimisi ja olisi sinun haluamallasi tavalla sinulle olemassa.

Tämä on tietysti inhimillistä mutta vie fokuksen pois olennaisesta, eli juuri siitä mitä toivoisit olevan, siis kestävä ja hyvä parisuhde.

Jos keskityt siihen, että et saa tulla petetyksi tai hylätyksi tai että et saa kokea suhteessa tai elämässä vaikeuksia niin silloin keskityt juurikin  näihin asioihin. Keskityt vahtimaan ja vaatimaan, että sinua ei hylätä.  Ajattelet, että jos et koko ajan ole varuillasi ja koita estää mahdollista hylkäämistä sinut hylätään. Kuvittelet, että voit estää hylätyksi tulemisen vahtimisella.

Näin alat jatkuvalla epäilyllä ja vahtimisella työntää toista pois päin, vaikka toiveesi on juuri päinvastainen.

Tietenkään kukaan ei halua tulla petetyksi tai jätetyksi.

Mutta et voi saada vahtimalla toteutumaan uskollista parisuhdetta. Voit vain antautua haavoittuvaksi jos olet mielestäsi löytänyt hyvän ja arvoisesi ihmisen.

onko sinulla uskomus, että sinä voit hallita toisen ihmisen tekoja.

 

Et voi, tulet hylätyksi taikka et tule hylätyksi, sitä ei voi tietää.

Mutta jos lakkaat huolehtimasta ja välittämästä sellaisesta mitä et voi hallita, niin silloin keskityt juurikin siihen mitä elämä on nyt ja miten haluaisit toimia suhteessa. Keskityt tekemään parhaasi omalta osaltasi ja vain omalta osaltasi koska muuta et voi.  Silloin olet oma viehättävä itsesi ja keskityt elämässä siihen mikä on hyvää ja mitä haluat vahvistaa.

 

Keskity siis siihen miten sinä toimit, älä siihen miten toinen toimii.

 

Siis huomaa, että  jos elät uskomuksessa, että sinun tulee keskittyä ihmissuhteissa ”voittamiseen” eli siihen, että ihmiset toimivat kuten sinä haluaisit kuvitellen, että toisten ihmisten tekemiset tekevät sinut onnelliseksi huomaa, että tämä on väärä tavoite ja pyrkimys.

Ja ala keskittyä siihen miten sinä voisit toimia, jotta sinulla ja läheisilläsi olisi mahdollisimman hyvä olla. Ala keskittyä siihen mikä on hyvää ja mitä toivoisit lisää. Mieti miten sinä omalla toiminnallasi voit kasvattaa tuota hyvää.

 

Hylkäämisen pelkoa itsessään voi alkaa tutkia ja keinutella  esim. skeematerapiasta tuttujen kysymysten avulla.

  

Lue lisää miten elämä muuttuu kun hylkäämisen tunnelukko alkaa hellittää.

-Anneli

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *