HAITALLISET TUNNELUKOT

avaamo

Tunnetko usein olevasi surullinen, vihainen, toivoton tai ehkäpä lamaantunut?  Koetko usein selittämätöntä alakuloa vaikka kaikki on hyvin?

Näetkö kaikessa helposti mahdollisia uhkia ja vaaroja?  Koetko olevasi epäonnistunut tai arvoton?

Tuntuuko sinusta, että kukaan ei oikeasti ymmärrä eikä näe sinua?  Tunnetko usein olevasi ulkopuolinen ja erilainen kuin muut?

Pelkäätkö tulevasi hylätyksi, oletko helposti mustasukkainen, pelkäätkö jääväsi yksin tai pyritkö välttämään läheisiä ihmissuhteita?

 

Jos jokin edellisistä tuntuu tutulta voi olla, että ihmettelet mikä sinua vaivaa. Sinulla voi olla kaikki perusasiat kunnossa, mutta et silti nauti elämästä. Syynä saattaa olla tunnelukko eli skeema.

HAitalliset skeemat eli tunnelukot syntyvät varhain lapsuudessa

 

Skeemat eli tunnelukot ovat kehittyneet lapsuutesi aikana haitallisista kokemuksista. Aikuisuudessa ne kertautuvat ja vahvistuvat elämän kiemuroissa.  Lapsuuden selviytymiskeinot aiheuttavat sinun aikuisen ihmisen elämääsi jatkuvaa haittaa ja kärsimystä.
Tunnelukon syntyyn ja voimakkuuteen vaikuttaa oma perustempperamentti eli kahdelle ihmiselle samankaltainen kokemus synnyttää todennäköisesti erilaisen tunnelukon tai toiselle sitä ei synny ollenkaan haitallisessa voimakkuudessa.  Lue lisää vanhempien merkityksestä.

imeydyt toistuvasti samankaltaiseen tilanteeseen

 

Amerikkalainen psykoterapeutti Jeffrey Young alkoi kehittää skeematerapiaa (tunnelukkoterapia) huomatessaan, että kognitiivisesta terapiasta eivät kaikki hyötyneet riittävästi.

Tunnelukkojen kautta tutkiminen alkoi tuoda selkeästi ja ymmärrettäväsi esiin haitalliset kaavat, joita ihmiset tiedostamattaan toteuttavat ja näin ylläpitävät lapsuuden haitallisten kokemusten tuottamaa kärsimystä elämässään.

Kirjassaan Avaa tunnelukkosi, vapaudu elämään täydesti Young kuvaa oivallisesti tunnelukko vetoista käyttäytymistä eli hänen mukaansa ihminen i m e y t y y tilanteisiin, jotka vahvistavat tunnelukkoja entisestään. 
Skeema eli tunnelukko aiheuttaa sen, että tavalla taikka toisella toistat elämässäsi lapsuudesta tuttua tunnemaailmaa.

Esim.  alkoholistin lapsi avioituu alkoholistin kanssa tämä on kai se tutuin esimerkki. Mutta tokikaan asia ei ole juuri noin yksioikoinen. 
Skeemavetoisen käyttäytymisen tunnistaminen ei ole useinkaan näin yksinkertaista ja suoraviivaista.
Skeema, siis se tunnelukko ei suinkaan ole välttämättä suora käytösmalli mitä toteutat omassa elämässäsi vaan tunnelukot ovat pakottaneet sinut luomaan erilaisia selviytymsikeinoja ja nämä selviytymiskeinot ovat se, mikä on ongelmallista tänä päivänä ja tuottaa hankaluuksia.

selviytymiskeinot

 

Voi olla, että selviytymiskeinosi on antautua skeemalle vaikkapa alistumalla ja hakeutumalla toistuvasti tilanteisiin, jossa kokee halveksuntaa tai alistamista, eli tuttua ja ”turvallista”, teidän paikkani elämää. 
Kun taas toinen henkilö voi ylikompensoida skeemaa olemalla kylmä ja ylenkatseellinen muita ihmisiä kohtaan, eli suojaat itseäsi olemalla torjuva ja etäinen.  On olemassa vielä välttelymalli, joka voi opastaa sinua välttämään läheisiä ihmissuhteita, että et joutuisi kokemaan hankalia tunteita.

Kuitenkin olipa kysymyksessä mikä tahansa selviytymismalli, tunnemaailmasi on usein surullinen, vihainen, toivoton, lamaantunut. Voit olla vaativa ja näet kaikessa ensimmäisenä jotain arvosteltavaa.
Voi olla, että ihmettelet mikä sinua vaivaa. Sinulla voi olla kaikki perusasiat kunnossa, mutta et nauti elämästä.

tunnelukkojen ohjauksessa elämä tuntuu vaikealta

 

Tässä hieman yksinkertaistettuna tunnelukkojen toimintamalli. Tunnelukko ohjaa sinua toimimaan monella eri tavalla, mikä onkaan itselle se selviytymiskeino skeeman aiheuttaman epämiellyttävän tunnetilan välttämiseksi.
Seuraus on kuitenkin se, että et voi hyvin. Et koe elämän iloa tai elät jonkinlaisessa hylätyksi tulemisen taikka muussa pelossa. Et elä kuten toivoisit voivasi elää.

Tunnelukkokartoituksen tekemällä pääset jyvälle, mitä tunnelukkoja sinulla on. Kuitenkin koska olemme ihmisiä ja testit ovat suoraviivaisia, ne eivät kerro koko mutkikasta totuutta.
Esimerkiksi hyvin usein vaikka sinulla olisi voimakas vajavuuden lukko, saattaa olla, että se ei ollenkaan näy testissäsi. Tällöin usein voimakkaana näkyy vaativuus.

tunnelukkojen vallasta voi päästä irti

 

Tunnelukoista johtuvasta käyttäytymismallista voi kuitenkin päästä irti tiedostamalla omat tunnelukkonsa ja sitä kautta ymmärtämällä omaa elämäänsä ja siitä seuraa vähitellen muutoksen mahdollisuus.

Itse tunnelukko todennäköisesti säilyy sisimmässäsi mutta voit oppia hallitsemaan ja tunnistamaan sen aiheuttamaa haitallista käyttäytymistä.
Tämä vaatii tunnelukon tunnistamista, siitä seuraavan käyttäytymisen tunnistamista, sekä rohkeutta heittäytyä työskentelemään tunnelukkonsa kanssa ja kohtaamaan kipua aiheuttavat tunteet.
-Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *