Miksi tunnelukot aktivoituvat uusissa tilanteissa ja miten niihin voi varautua?

skeematerapia

Miksi tunnelukot aktivoituvat uusissa tilanteissa ja miten niihin voi varautua?

Vetäydyt kuoreesi esimerkiksi työhösi liittyvissä koulutus-, kokous-tai tiimipalavereissa.

Mietit jälkeenpäin, että ei olisi pitänyt olla niin kärkevä ja kovasti äänessä.

Rakastut yltiöpäisesti ja intohimoisesti ja huomaat eläväsi kohta jatkuvassa tuskassa ja draamassa pelkojen ja mustasukkaisuuden kanssa.

Aloitat innoissasi jotain uutta kuten harrastuksen taikka opiskelun, mutta huomaatkin kohta vaipuvasi epäuskoon, että voisit edetä ja kehittyä asiassa.

Jos tiedostat jo kaavan mitä sinussa tapahtuu erilaisissa tilanteissa, olet jo pääsemässä kärrylle tunnelukon aktivoitumisen huomaamisesta.

Mitä oikein tapahtuu? Mitä voit tehdä?

Olet kehittänyt lapsena tai varhaisessa vaiheessa elämääsi selviytymiskeinoja tunnelukkosi kanssa pärjäämiseksi. Nuo selviytymiskeinot tuottavat aktivoituessaan hankaluuksia aikuisen elämässä, koska ne eivät ole aiheellisia tämän hetken tilanteissa.

Toimit siis tunnelukkosi ohjaamana menneisyyden tilanteista käsin, jolloin toiminta on ikään kuin ”väärää” tämän hetkiseen tilanteeseen nähden.

Riippuen tunnelukosta ja oman temperamentin perusteella kehittyneestä suojasta, toiminta on esimerkiksi vetäytymistä tai ”uhoamista”. Tällöin voisi olla kyseessä vajavuuden, ulkopuolisuuden, oikeutuksen jne. tunnelukot.

Hillitön kaiken nielevä ja intohimoinen rakastuminen, jossa on päällimmäisenä tunne, että ilman tätä ihmistä en voi enää elää ja voimakas seksuaalinen vetovoima usein kertoo hylkäämisen tunnelukon aktivoitumisesta.

Innokkaasti uuden aloittaminen ja nopeasti siihen ”kyllästyminen” voi olla merkki vaativuuden ja tai ulkopuolisuuden tunnelukkojen aktivoitumisesta.

Kaikki tämä toistuu kaavan lailla elämässäsi ja kun alat kiinnittää siihen huomiota, voit nähdä ja tavoittaa tuon kaavan. Kun näet kaavan voit ymmärtää toimiasi ja ennen kaikkea voit ymmärtää, että asialle voi tehdä jotain.

Tunnelukot vaikeuttavat ennen kaikkea ihmissuhteita ja aiheuttavat kärsimystä, yksinäisyyttä ja rikkinäisyyttä elämässä.  Kaikkein ehkä perustavaa laatua oleva tunnelukko on hylätyksi tulemisen pelko, jonka voi tavalla taikka toisella ajatella olevan kaikkien tunnelukkojen äiti.

Olipa kokemuksesi ulkopuolisuus tai vajavuus, jollain lailla se on myös aina hylkäämisen kokemus. Jos olet kokenut, että sinua ei hyväksytä sellaisena kuin olet, on se myös hylkääminen.

Irrottautuminen tunnelukkojen vallasta

Tunnelukoistamme emme pääse koskaan eroon. Mutta niiden synnyttämiä selviytymiskeinoja voimme muuttaa, kun tunnistat tunnelukkosi ja lähdet tutustumaan siihen ja hoitamaan sen syntysyiden aiheuttamia vaille jäämisiä.

Tärkeintä on siis ymmärtää mitkä tunnelukot itsellä ovat ja tutkia mistä ja minkä takia ne ovat syntyneet itselle. Tällä matkalla vähitellen alat ymmärtää myös sitä miksi sinä olet kehittänyt juuri sinussa toiminnassa olevan selviytymiskeinon, eli tutustut itseesi yhä syvemmin.

Tunnelukkojen tunnistamisen jälkeen alat tutkia tarkemmin kaavaa, miten tunnelukko elämässäsi vaikuttaa, toistuu ja näyttäytyy.

Tunnelukkojen synnyttämien selviytymiskeinojen tunnistaminen ja niiden muuttaminen mahdollistavat toisenlaisen suhtautumisen itseen ja muihin.

Alat ymmärtää miksi sinun on vaikea olla yhteisissä tilaisuuksissa työroolissa tai sukujuhlissa.

Alat ymmärtää omia tunteitasi ja reaktioitasi. Voit oppia tuntemaan myötätuntoa kokemuksiasi ja toimintaasi kohtaan.

Alat ymmärtää, että sillä on väliä, ajaudutko vai valitsetko ihmissuhteesi. Ja että, tunnelukko vaikuttaa niin, että ikään kuin imeydyt haitallisiin ihmissuhteisiin, jotka vain vahvistavat tunnelukkoasi.

Taikka sabotoit sitä hyvää ihmissuhdetta riippuvaisuudella, mustasukkaisuudella taikka itse hylkäämällä.

Kaikki tuo on mahdollista muuttaa

Tunnelukot nostavat päätään usein uusien tilanteiden myötä. Mieli pyrkii suojaamaan sinua suojakeinoilla ja selviytymiskeinoilla. Mutta mielen keinot ovat muodostuneet menneisyydessä ja ne samat keinot aiheuttavat harmia nykyisyydessä, jos antaudut niiden valtaan.

Mitä enemmän tunnistat noita selviytymiskeinoja itsessäsi nyt, sitä selvempää on, että mielesi elää lapsen tunteissa ja se aiheuttaa sinulle kärsimystä elämään, koska et ole enää lapsi.

Aikuisen tasapainoisen ja itsensä hyväksyvän ihmisen mieli ei tuota jatkuvaa arvostelun halua itseä eikä muita kohtaan. Tasapainoisen ja tunnelukkojen vallasta vapaa mieliala ei vaihtele ympäristön tapahtumien ja viestien mukaan. Se ei myöskään ylläpidä omaa kärsimystään pysyttelemällä haavoittavissa ihmissuhteissa taikka hylkää hyviä ihmissuhteita.

Sinulla on täysi oikeus ja mahdollisuus eheytyä ja tulla sinuiksi itsesi kanssa tekemällä sinnikkäästi tutkimustyötä ja hoivaamalla sinussa olevaa vaille jäämisen aukkoa. Voit löytää elämään ilon ja tasapainon ja rakastavia ihmissuhteita, kun tutustut itseesi ja tapaasi olla elämässä.

 

-Anneli

 

Suosituimmat blogiartikkelit

Entä jos hylkäämisen pelko onkin aiheellinen…  

 

Hylkäämisen tunnelukon parina uhrautuvuus ja tunnevaje.

Toivotko vain, että joku rakastaisi sinua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *