Lojaalius vanhempia kohtaan voi estää tunnelukkotyöskentelyä.

lapsuuden skeemat

Jos tunnustat itsellesi, että tunnelukkosi ovat syntyneet lapsuudessa, voitko enää rakastaa vanhempiasi?

 

Estääkö lojaalius vanhempia kohtaan, sinua edelleen katsomasta omia tarpeitasi.

 

Mitätöityykö kaikki lapsuuden hyvät muistot, jos joudut myöntämään, että vaikeudet elämässäsi voivat olla tunnelukkoperäisiä.

 

Haitalliset ehdottomat tunnelukot syntyvät varhain lapsuudessa, ydinperheen parissa.  Hylkäämisen tunnelukko syntyy hyvin varhain, se ei synny aikuisena  parisuhteessa, jossa on tullut petetyksi. Tällaisesta kokemuksesta toki voi jäädä hetkellinen pelko mutta syväksi tunnelukoksi se ei muodostu vaan tunnelukko on syntynyt lapsuudessa. Katse tulisi kohdistaa kysymykseen miksi toistuvasti ajaudun haavoittavaan suhteeseen.

Halu arvostaa omia vanhempiaan ja nähdä omat vanhempansa hyvinä kasvattajina ja hyvinä ihmisinä on luonnollinen ajatus. Lapsi on lojaali vanhemmilleen loputtomiin, eikä tämä asia välttämättä ole muuttunut aikuisenakaan. Tunnelukkojensa tunnustaminen itselleen voi olla vaikeaa, koska halu säilyttää lojaalius vanhempiaan kohtaan myös aikuisiällä on voimakas.

Pelko, että menetät vanhempasi, jos katsot menneisyyteen voi estää sinua. Väitätkö itsellesi, että on liian helppo ratkaisu lähteä syyttämään äitiä omista vaikeuksistaan aikuisena.

On usein vaikea joutua kohtaamaan se tosiasia, että lapsuudessa vanhemmat ovat vaikuttaneet tunnelukkojesi syntyyn. Jos ei ole kysymys selvästi käsitettävästä kaltoinkohtelusta, sitä on vielä vaikeampi hyväksyä.

 

Haluamme ajatella, että minulla oli hyvä lapsuus. Voi herätä pelko siitä, että se ikään kuin katoaa jos katson, miten minua on kasvatettu.

 

Kuitenkaan nämä eivät ole toisiaan poissulkevia asioita. Sinulla on edelleen muistamasi hyvä lapsuus, vaikka toteaisit, että jokin vanhempien tavassa olla vanhempia, on synnyttänyt tunnelukkosi. Sen tunnustaminen, että vanhemmat ovat vajavaisia, tavallisia ihmisiä omine vikoineen ja omine traumoineen, ei ole halventamista vaan ymmärtämistä. Ymmärrys helpottaa sen hyväksymistä mitä on ollut.

Useimmiten ei ole kysymys mistään sen kummemmasta kuin tavallisesta elämästä. Elämästä niillä eväillä, mitä vanhemmilla oli antaa, silloin kun olit lapsi. Useimmiten vanhemmat ovat tehneet parhaansa, eikä heillä ole aavistustakaan, että olisit jotenkin kärsinyt.

Ja luultavasti et olekaan varsinaisesti kärsinyt lapsena tai et ole sitä ainakaan tiedostanut. Olet ehkä kuitenkin muodostanut itsestäsi jonkinlaisen kuvan suhteessa maailmaan ja muihin ihmisiin, joka nyt aikuisena ei toimi. Sinulle on voinut muodostua käsitys, että et ole arvokas ja riittävä. Vanhemmat ovat voineet vaatia sinulta enemmän kuin mihin lapsella on ollut mahdollisuuksia. Nämä vaativat vanhemmat ovat luultavasti ajatelleet lapsen parasta.

Tunnelukkojensa tunnistaminen ja tunnustaminen voi olla askel sukupolvien ajan jatkuneen mallin katkaisemiseen. Se ei ole mikään pikkujuttu. On erittäin ymmärrettävää, että mieleen nousee vastustus ja epäilys.

Vasta kun tunnistat omat tunnelukkosi, voit vaikuttaa omaan toimintaasi tietoisella tasolla.

 

Tunnelukkojen tunnistaminen alkaa siitä, että tunnistaa ensinnäkin tietyt kaavat, miten elämässä toimii. Alkaa tunnistaa ja huomioida niitä samoja ristiriitoja joihin tuntuu törmäävän toistuvasti. Alat oivaltaa, että muutos pitää lähteä sinusta, eikä auta sinua, että vaihdat toistuvasti kumppania ajatellen, että jos toiset ihmiset vain ymmärtäisivät muuttua niin sinun elämäsi muuttuisi.

 

 

 

-Anneli

 

Suosituimmat blogiartikkelit.

Tunnevajeen tunnelukko, rakastetuksi tulemisen este.

Onko tunnelukko pelkkä uskomus?

 Toistuvasti eroon päätyvät ihmissuhteet voivat johtua hylkäämisen tunnelukosta.

AVAAMON PALVELUT

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *