Uskallanko myöntää, että minulla voi olla tunnelukkoja.

avaa tunnelukkosi

Voiko tunnelukon tunnistaminen itsessään olla jotenkin pelottavaa tai ahdistavaa?

Voiko olla, että et ikään kuin uskalla myöntää, että sinulla voi olla tunnelukkoja?

Kyllä ilman muuta sen myöntäminen, että itsessä on jokin syvällä oleva tunne, jokin haitallinen suoja, joka aktivoituu arvaamatta, voi aiheuttaa jo ajatuksena vastustusta.

Siihen, että myöntää itselleen tunnelukkojen olemassaolon, voi liittyä monenlaisia epämiellyttäviä tunteita.

Jo pelkästään se, kun alat tunnistaa jonkin käyttäytymisen tai tunteiden kehän, antaa viitettä siihen, että tunteesi syntyvät sinussa.

Tässä kohtaa on usein helpompaa sulkea silmänsä siltä ja keskeyttää omien olojensa tutkiminen.

Ihmisinä meille on luontaista etsiä syyllistä. Me haluamme, että meissä olevalle vaikealle tunteelle on joku jota syyttää siitä. On täysin ymmärrettävää, että mieluummin ajattelemme, että joku toinen ihminen aiheuttaa meille tunteemme.

On paljon helpompaa uskoa, että jos jokin minun ulkopuolinen asia tai ihminen muuttuu, niin minun on helpompi olla. Kuitenkaan niinhän se ei ole.

Tunteemme ovat aina meidän omia tunteitamme. Tapamme reagoida kulkee aina mukanamme, vaikka ihmiset ympärillä vaihtuisivat. Tämä ajatus herättää helposti vastustusta.

Sen tunnustaminen, että tunteesi ovat sinun omiasi, on vaikeaa. Se on vaikeaa sen takia, että sen tunnustamisesta seuraa se, että sinun on itse tehtävä niille jotain. Alat oivaltaa, että sen toisen ihmisen muuttuminen ei tule helpottamaan oloasi.

Tunnelukkotyöskentely usein nostaa pintaan myös hankalia tunteita omia vanhempiasi kohtaan.

 

Oman lapsuuden tutkiminen on avain tunnelukkojen ja niiden aiheuttamien selviytymiskeinojen syntymiseen. Tämä on monille ihmiselle este työskentelylle antautumiseen. Koet ehkä, että on väärin etsiä syyllisiä. Syyllisten etsiminen ei olekaan se pääasia vaan ymmärtäminen.

 

Jos et uskalla katsoa ja myöntää, että lapsuudessasi ympärilläsi olleet ihmiset ja omat vangemmat  ovat myös olleet vajavaisia ihmisiä ja kenties vanhempina ymmärtämättömiä, et pääse alkulähteelle, joka voisi antaa oivalluksia tämän päivän valinnoillesi.

Tunnelukkotyöskentelyssä ei ole kysymys syyllisistä vaan ymmärryksen löytymisestä.

 

 

 

 

 

 

 

-Anneli

Suosituimmat blogiartikkelit.

Tunnevajeen tunnelukko, rakastetuksi tulemisen este.

Onko tunnelukko pelkkä uskomus?

 Toistuvasti eroon päätyvät ihmissuhteet voivat johtua hylkäämisen tunnelukosta.

 AVAAMON PALVELUT

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *