Myötätunto on parantava taito.

Skeematerapia

Itsemyötätunto mahdollistaa eheytymisen.

Olen saanut olla mukana lukemattomien ihmisten elämän langan löytymisessä ja aina se isoin hyppy tapahtuu siinä vaiheessa, kun alkaa löytyä mahdollisuus tuntea myötätuntoa itseään kohtaan.

 

Itsemurhayritysten, raunioituneiden ihmissuhteiden, masennuksen jne. kaiken tämän olen saanut nähdä jäävän taakse sinnikkään, usein useamman vuoden työn kautta, löytyneen ymmärryksen itsemyötätuntoon johdosta.

 

Tai murheellisen mielen avautuminen valoa kohti, kun ymmärrys murhetta ylläpitävään ajatukseen ja sen aiheuttamaan olotilaan löytyy.

 

Tänä päivänä meille syötetään ajatusta yksilöllisyyden tärkeydestä ja joka paikassa ja myöskin kirjallisuudessa korostetaan, että olet upea sinä ja sinua on vain yksi.

 

Yksilöllisyydestä on tullut mantra, jota korostetaan jatkuvasti. Totta on, että jokainen meistä on yksilö ja arvokas juuri sellaisenaan. Kuitenkin jos keskitymme siihen, että olemme erilaisia ja, että se on tärkein tavoitteemme elämässä, mitä siitä seuraa?

 

Samanlaiset vai erilaiset?

 

Todempaa kuitenkin on, että ihmisinä olemme ympäri maailmaa enemmän samanlaisia, kuin erilaisia.

 

Myös traumojen ja tunnelukkojen kanssa elämään opettelemisen taito lähtee ymmärryksestä, että et ole yksin.

 

Ei ole todellisuudessa mitään niin kauheaa tai niin ihanaa, mitä ei olisi tapahtunut sadoille ja tuhansille muillekin ihmisille ja tapahtuu koko ajan.

 

Jos ylläpidät ajatusta, että sinulle tapahtunut paha on jotain ainutkertaista, mitä ei kukaan muu voi käsittää, teet asiasta merkityksellisen itsessään. Pidät kiinni ajatuksesta, että tämä on jotain niin erityistä, että en voi saada kenenkään ymmärrystä.

 

Mutta jos ajattelet, että haluat antaa ymmärrystä ja myötätuntoa mielessäsi kaikille niille, jotka ovat joutuneet tai joutuvat kokemaan samankaltaista pahaa, niin silloin avaat oven tuon kärsimyksen mennä. Myötätunnon opetteleminen on joskus helpompaa aloittaa kohdistamalla se muihin ihmisiin.

 

Mitä enemmän ajattelemme, että olemme kaikki ihmiset enemmän samanlaisia kuin erilaisia, sitä helpompaa on myötätunnon kokeminen.

 

Mitä enemmän ylläpidämme ajatusta erilaisuudesta, sitä suuremmassa mittakaavassa paha ja itsekkyys maailmassa lisääntyy.

 

Yksilönä samassa veneessä.

 

Erilaisuutta ja ainutlaatuisuutta, jatkuvaa omaan itseen keskittymistä korostavassa maailmassa, pahoinvointi ja masennus koko ajan lisääntyy.

 

Jotain siinä viestissä tuntuu olevan, mikä ei vie aivan oikeaan suuntaan?

 

Tiedetään, että tyytyväisimpiä ovat ihmiset, jotka kykenevät ”unohtamaan” itsensä.

Heillä on kyky ihmetellä ja uppoutua tapahtumiin ja muihin ihmisiin.

 

Tällöin jatkuva oman itsen miettiminen ei ole pääroolissa. Et tuhlaa energiaasi sen miettimiseen, miltä näytät, mitä sinusta ajatellaan, osaanko olla oikein jne.

Itsemyötätunnon löytäminen vaatii ensin sen ymmärtämistä, mikä aiheuttaa pahaa oloa.

 

Tapahtumat menneisyydessä ovat tietysti usein pahan olon lähteitä, mutta nuo tapahtumat eivät varsinaisesti tänä päivänä ylläpidä huonoa oloasi, vaan omat ajatuksesi.

 

Mutta et voi päästä kärsimyksestäsi ennen kuin ymmärrät syyn.

 

Voit ladata itsemyötätuntotesti täältä.

 

Usein emme edes ymmärrä mistä puhutaan, kun puhutaan itsemyötätunnosta.

 

Arvostelevat ajatukset itseään kohtaan ovat niin automatisoituneita, että et tule edes hoksanneeksi kuinka vahvoja ne ovat.

 

Itsemyötunnon opetteleminen on kuin lihasten harjoittamista, se vaatii työtä ja tiedostamista.

 

Kaikilla meillä on oikeus omiin tunteisiimme. Myös sinulla.  Opettele antamaan myötätuntoa itsellesi, kun huomaat mitä ajatuksillasi itsellesi aiheutat.

 

-Anneli

 

Suosituimmat blogikirjoitukset: 

 

Tunnistatko rakkauden?

Tunnevajeen tunnelukko, rakastetuksi tulemisen este.

Onko tunnelukko pelkkä uskomus?

 Toistuvasti eroon päätyvät ihmissuhteet voivat johtua hylkäämisen tunnelukosta.

 Ainon Tarina,
Toistuvasti eroon päätyvät ihmissuhteet….
Hylkäämisen tunnelukko…
Tärkein neuvoni sinulla, joka kärsit hylkäämisen tunnelukosta.
Onko tunnelukko pelkkä uskomus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *