Milloin aloittaa tunnelukkotyöskentely, voiko olla väärää ajankohtaa?

Skeemat

Koska luet tunnelukkoihin liittyviä kirjoituksia, sinulla on todennäköisesti jokin ajatus, että kaipaat elämääsi jotain muutosta tai olet väsynyt jatkuvaan kriiseilyyn.

 

Voi olla, että olet jatkuvassa ristiriidassa puolisosi taikka muiden ihmisten kanssa.

 

Tai toistuvasti samankaltaiset tilanteet ja asiat kuormittavat jaksamistasi.

Voiko myös olla, että koet elämän jotenkin sinua henkilökohtaisesti haastavana.

 

Ajattelet ehkä, että elämä koettelee sinua ja elämän tapahtumat sekä sinun, että ympärilläsi olevat, tuntuvat kohdistuvan sinuun.

Tunnelukko ohjaa sinut toistuvasti elämääsi rajoittaviin taikka haavoittaviin valintoihin.

Sanotaan, että joka uniaan uskoo, se varjoaan pelkää. Tämän vanhan kansan sanonnan ajattelen tarkoittavan sitä, että ei pidä nähdä eikä tehdä ongelmia, jos ei niitä ole.

Mutta jos näet elämässäsi tietynlaisen kaavan, joka tuntuu toistuvan, on ehkä syytä pohtia sitä. Jos huomaat olevasi kerta toisensa jälkeen pakkaamassa tavaroitasi ja irrottautumassa parisuhteesta, joka osoittautui mahdottomaksi. Jos ihmettelet jatkuvasti, miksi sinua kohdellaan huonosti. Tai jos huomaat, että olet alkanut vältellä sosiaalisia tilanteita. Tai koet jatkuvaa pelkoa, että kumppanisi jättää sinut.

Tässä muutamia esimerkkejä, joiden läsnäolo antaa aihetta siihen, että tunnelukkoihinsa olisi hyvä tutustua.

Jos huomaat usein miettiväsi, miksi sinua kohdellaan kaltoin, olisi hyvä alkaa miettiä, miksi toistuvasti ajaudut kaltoin kohtelevaan ihmissuhteeseen. Jos koet kohtuutonta pelkoa puolison menettämisestä ja sen aiheuttamana koet suuria tunnekuohuja, jotka koettelevat parisuhdetta. Tällöin olisi hyvä alkaa miettiä mistä on kysymys.

Jos ylipäätään ajattelet, että lähelläsi olevien ihmisten tulisi olla toisenlaisia, jotta sinulla ei olisi niin vaikea olla. Tällöin olisi syytä alkaa asetella kysymys toisin. Miten sinä voisit tutustua paremmin sinussa herääviin tunteisiisi ja siihen, millaisten ihmisten läheisyyteen hakeudut.
Sosiaalisia tilanteita välttelevä kyllä väittää haluavansa olla mieluummin yksin mutta on tosiasiassa surullinen ja kokee elämänsä yksinäiseksi.

 

Välttelijä ei näe vaihtoehtoja yksinäisyydelle, eikä kykene hakeutumaan ihmisten seuraan.

Jos huomaat, että koet toisten ihmisten onnen taikka menetykset, jotenkin sinuun henkilökohtaisesti liittyvänä kohtalon antamana opetuksena, on aika pysähtyä kuuntelemaan ajatuksiaan.

Tunnelukkojen käsitteleminen ei ole koskaan liian myöhäistä.

Tunnelukkojen käsitteleminen kannattaa aloittaa heti kun alkaa oivaltaa, että oma elämä ohjautuu jotenkin sellaiseen suuntaan, mitä ei haluaisi.

Mitä varhemmassa vaiheessa käsittelyn aloittaa, sitä helpompaa on muutos. Toisaalta ikä tuo mukanaan ymmärrystä, joka taas auttaa muutoksessa. Eli aina on oikea aika, kun kokee olevansa valmis kohtaamaan lukkonsa.

Tunnelukkojen ymmärtäminen ja omien lukkojensa oivaltaminen, ei ole vaikeaa. Vaikeaa on muuttaa ajatus- ja toimintamallejaan. Sen vuoksi tarvitaan sinnikkyyttä ja halua muutokseen.

Kuitenkin halu muutokseen ja motivaatio työskentelyyn alkaa syntyä, kun oivallat millaista elämä olisi ilman tunnelukon ohjausta. Tunnelukkotyöskentelyn eteneminen on jokaiselle henkilökohtainen ja omanlaisensa prosessi. Siihen vaikuttaa myös elämän tilanne, jossa elää. Mutta aina se on eteenpäin vievää ja kannattavaa.

Työskentelyn aloittamisen oikea ajankohta tulee sinulle, kun olet siihen valmis. Tunnelukkojaan ei voi käskeä poistumaan, eikä omaa muutosprosessia voi nopeuttaa vasten tahtoisesti.

Siksi onkin ehdottoman tärkeää, että kuuntelet itseäsi ja vain itseäsi. Kukaan toinen ei voi sanoa mikä on oikea aika juuri sinulle.

Kuitenkin kun olet kiinnostunut tunnelukkoja käsittelevistä aiheista, prosessi on sinussa jo alkanut jollain tavalla. Olet jo alkanut sisäisesti tekemään tutkimustyötä ja muutos alkaa väistämättä, kun annat sille tilaa.

Anna ihmettelylle tilaa ja tuumaile vain mitä sinussa tapahtuu. Ole utelias tunteidesi ja ajatustesi suhteen. Ihmettele. Kyseenalaista. Kokeile olla ymmärtäväinen ja myötätuntoinen. Kokeile miltä tuntuisi olla sellainen tyyppi, jollaiseksi haluaisit tulla. Sellainen, jolla ei ole pelkoja, vihaa, katkeruutta ym. Esitä sellaista tunti päivässä. Miltä tuntuu?

Tunnelukot vastustavat muutosta, mutta sinä olet jo ottamassa askeleen muutoksen suuntaan. Muutos on väistämätöntä, kun alat tiedostaa.

 

Tunnekuohun keskellä ei luultavasti kannata useimmiten tehdä isoja päätöksiä. Tunnelukkotyöskentelyn sen sijaan voi aloittaa milloin vain.

 

Huippusuosittu Hylkäämisen tunnelukosta eroon kurssi poistuu tässä muodossa ja hinnassa saatavilta 28.2.2019!

 

Todellinen ”väärä” ajankohta aloittaa tunnelukkotyöskentely voisi olla akuutti trauma tai psykoottinen tila.

 

-Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *