Miten tunnelukoista voi vapautua kokonaan?

Miten vapautua tunnelukoista

Lukot tuntuvat aktivoituvan aina uusissa tai haastavissa elämäntilanteissa?

Suomeksi käännettynä puhumme tunnelukosta, josta tulee hiukan eri mielikuva, kuin alkuperäisestä skeema sanasta.

Tunnelukko -> tunteet lukossa -> avaamme lukot, ja tunteet vapautuvat.

Skeema -> on jotain, jonka kautta, jonka tulkitsemana näemme ja kuulemme asiat -> ymmärrämme skeemamme ja näin ollen tulkintamme muuttuu enemmän tämän hetken tosi asioihin nojaavaksi.

Skeema sanan ymmärtäminen tuo ehkä enemmän näkyviin sen, mitä tunnelukoilla tarkoitetaan.

Sen voi siis ajatella olevan enemmänkin vääristymä tulkinnassa. Väärin ymmärrys sen tulkitsemisessa, mitä juuri nyt tapahtuu. Tämä tulkinta tapahtuu kuitenkin niin nopeasti ja automaattisesti, että sen havaitseminen ja reagoimisen uudelleen oppiminen vaatii kovasti paneutumista omiin skeemoihinsa ja niiden vaikutusten seurauksien ymmärtämistä.

Kaikki on mahdollista.

 

Kaikki on meille ja niin myös sinulle mahdollista. Suurin ongelma syntyy useimmiten vaikeudesta kohdata ja myöntää se kuinka paljon asiat vaativat työstämistä. Ja se, että asiat eivät muutu, ellei ala tehdä jotain toisin.

 

Tunnelukkojen ja ylipäätään tunteiden ja omien automaattisten reagointitapojen muuttamisen suurin ongelma on alkaa tehdä harjoituksia ja ottaa vastaan tietoa ja katsoa itseään rehellisesti.

 

Toiminnan aloittaminen on vaikeaa ja haastavaa.

Sen ymmärtäminen, että se on vaikeaa, on jo ensimmäinen askel omien tunteidensa ymmärtämiseksi. Huomaat tunteen.

Tunnelukot aktivoituvat aina helpommin uusissa, haastavissa tilanteissa. Kun olet työstänyt lukkojasi ja luulet olevasi voittanut ne, huomaatkin yhtäkkiä olevasi naamallasi tunnelukon kamppaamana.

Kun olet väsynyt ja stressaantunut, menet helposti automaattiohjaukselle ja vanhat toiminta – ja tulkintamallit nostavat päätään, koska et jaksa olla skarppina.

Tämä on ihan normaalia ja kuuluu prosessiin. Sinun ei tarvitse ajatella, että olet epäonnistunut tai, että sinulle ei ole mahdollista oppia hallitsemaan tunteisiisi reagoimista.

Uuden mallin oppiminen.

 

Kun työstät omia tunnelukkojasi, opit ymmärtämään niiden syntysyitä ja opit huomaamaan miten ne sinussa vaikuttavat, opit myös mihin sinun tulisi kiinnittää huomiota, että toimisi tunnelukon määrittämällä tavalla.

Opit mikä on vanhaa ja ei tähän hetkeen kuuluvaa pelkoa tai muita hankalia tunteita. Opit ehkäpä ihan uuden puolen itsestäsi. Voit oppia huomaamaan, että olet itse asiassa aivan erilainen ihminen kuin mitä tunnelukkojesi ohjauksessa olet oppinut.

Tunnelukko l. skeema, ei enää tulkitse puolestasi tilanteita, vaan tulkitset itse tämän hetken tosiasioiden perusteella.

Sinun tunnetilasi eivät heittelehdi sen mukaan, miten ihmiset lähelläsi käyttäytyvät, vaan voit rauhassa huomioida, että tuo on sinun tunne, ei minun.

Hyvinvointisi ei ole enää riippuvainen ympäristön ja muiden ihmisten mielialoista ja fiiliksistä, vaan olet itse omien tunnelmiesi takana.

Huomaat myös, että vaikka mielessäsi olisi jokin tunne, joka vaatii tai väittää, että sinun kuuluisi nyt masentua tai menettää mielen rauhasi, voitkin sanoa sille ei kiitos, tänään minulla on kaikki hyvin, enkä suostu tuohon. Valitset tehdä jotain mikä vahvistaa mielihyvän tunnetta, eikä mielipahan tunnetta.

Näin murrat pala palalta tuota tunnelukon valtaa sinuun.

Tunnelukkosi eli ne tilanteet, jotka ovat synnyttäneet sinulle tunnelukon määrittelemän toimintamallin, eivät poistu mihinkään. Mutta toimintamallisi muuttuu toisenlaiseksi, joten tunnelukkosi ei enää määrittele sitä eikä sinua.

 

Sinä voit ja pystyt. Voit kysyä itseltäsi, haluatko ja miksi et haluaisi?

 

Avuksi muutoksessa kursseja löydät täältä.

Valtaisan suosion on saanut hylkäämisen tunnelukkokurssi.

 

Jos mietit, tarvitsetko ohjausta tunnelukkojen työstämiseen, voit lukea lisää täältä ja pohtia löydätkö omin voimin uuden näkökulman vai vaatisiko se laajempaa ymmärrystä.

 

-Anneli

2 thoughts on “Miten tunnelukoista voi vapautua kokonaan?

 1. Tiina Jaakkosela says:

  Kiitos opeistasi,hylkäämisen tunnelukkokurssi oli hyvä. Tuntuu että nyt on avaimia, mutta en osaa kääntää avaimia lukossa. Harjoittelen♥️

  • Anneli Pohjola says:

   Hei Tiina, kiitos viestistäsi. Hyvin sanottu, että avainten kääntäminen on vielä opittava <3. Näin se juuri on ja se vie aikaa ja on loppu elämän projekti tietyllä tapaa. Siihen voisi ehkä myös koittaa suhtautua uteliaisuudella, katsoa ja tutkia ihmetellen miltä uudenlaiset ajatukset ja huomiot alkavat tuntua. Kurssi antaa ikään kuin työkalut, joita sitten pitää opetella käyttämään 🙂

   -Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *