Uudet tilanteet aktivoivat hylkäämisen tunnelukon.

Aktivoituuko hylkäämisen tunnelukkosi uusissa tilanteissa?

Olet ehkä huomannut, että hylätyksi tulemisen pelkosi aktivoituu uusien elämän tilanteiden johdosta.

Näitä tilanteita voi olla muutto uuteen asuinpaikkaan, työpaikan vaihtaminen mutta ennen kaikkea, kun tapaat ihmisen, joka herättää mielenkiintosi jollain tasolla.

Kun elät omaan uomaansa sopeutunutta arkeasi, ehkäpä ilman parisuhdetta ja ilman merkittäviä muutoksia arkirutiineissa pysyttelee hylkäämisen pelkosikin rauhallisena ja taka-alalla.

Kuitenkin voi olla niin, että kaipaat tuohon urautuneeseen arkeesi muutosta.

Hylätyksi tulemisen pelko muutosten esteenä.

Oletko ehkä huomaamattasi haudannut kaikki uudenlaiset kokemukset elämästäsi, että et joutuisi tunteiden pyörteeseen?

Tunnelukot pysyttelevät kohtuullisen hiljaisina, jos järjestämme elämämme niin, että siihen ei kuulu vaihtelevia kokemuksia. Kun päätät pysytellä omissa pienissä ympyröissäsi, et käy ulkona, etkä tapaa ”ylimääräisiä” ihmisiä, voit olla rauhassa ja elämäsi kulkee tasaista latuaan.

Tasaisessa ei sinänsä ole mitään vikaa, ellet kaipaa jotain muuta. Voi kuitenkin olla, että tunnet itsesi yksinäiseksi tai tuntuu, että elämä jää elämättä. Voit kuunnella kaihoisasti muiden ihmisten kokemuksia viikonlopuista ja lomista, joihin on liittynyt uusia kokemuksia ja uusia kohtaamisia.

Ehkäpä mielessäsi haaveilet paikkakunnan ja työpaikan vaihtamista, mutta ajatuskin hirvittää. Voitko ottaa sitä riskiä, että sinut hyväksyttäisiin uudessa työpaikassa. Taikka entä jos uuden asuinpaikan naapurit jostain syystä eivät voisi hyväksyä sinua.

Voi olla, että olet kohdannut uuden kiinnostavan ihmisen ja huomaat, miettiväsi pitäisikö vain antaa olla. Ei tuo tyyppi kuitenkaan ole minusta kiinnostunut oikeasti. Ehkä ajattelet, että ei kannata nähdä vaivaa, pääsee helpommalla ja ilman turhia tunnekuohuja.

Tai tuo uusi ihminen saa sinut aivan sekaisin ja koet pakonomaista tarvetta olla häneen jatkuvasti yhteydessä. Menet pois tolaltasi, jos hän ei ole soittanut tai laittanut viestiä jo heti aamusta.

Koet olosi tuskaisen hankalaksi ja kaipaat jatkuvaa vakuuttelua siitä, että hän on edelleen kiinnostunut sinusta.

 

Huomaa tunnelukkosi aktivoituminen.

Tunnelukkojen aktivoitumisen huomaaminen on ensimmäinen tehtävä minkä kautta löydät hallittavuutta omaan oloosi.

Kun olet tutustunut ja tutkinut tunnelukkojasi ja miten ne sinussa näyttäytyvät olet tietoinen, kun lukko napsahtaa päälle.

Huomaa reaktiosi ja kerro itsellesi mitä sinussa tapahtuu. Rauhoittele mieltäsi. Kerro itsellesi, että kyse on ”vain” tunteista. Tunteet eivät ole vaarallisia.

Muistuta itseäsi mistä hylkäämisen pelkosi johtuu ja mitä se sinussa saa aikaan.

Huomaa, että pelkäät tunteita. Puntaroi mitä menetät, jos uskot pelkojasi ja mitä voit saavuttaa elämääsi, jos et antaudu hylätyksi tulemisen tunteen valtaan.

Katso myös rehellisesti mielenkiintosi herättävän ihmisen ominaisuuksia ja hänen käyttäytymistään. Muistaen, että hylkäämisen tunnelukko ohjaa myös toistuvasti hylkääviin suhteisiin, ellet ole tutustunut omaan tapaasi valita ihmissuhteita.

Pakonomainen tarve saada joku ihminen voi olla hälytysmerkki siitä, että olet astumassa ansaan jälleen kerran.

Tunnista pelkosi ja niiden lähtökohdat. Ole rehellinen itsellesi. Älä selitä asioita muuksi kuin mitä ne todella ovat.

Kun olet tutustunut tunnelukkoihisi, tiedät jo, miten ne juuri sinussa toimivat. Tällöin osaat katsella itseäsi ikään kuin näyttämönä, jossa asioita tapahtuu.

Voit ottaa ohjakset käsiisi, eikä sinun tarvitse mennä pelkojesi ja harhaan johtavien tunteiden ohjaamana.

Olet itse itsesi ohjaimissa. Et ole yhtä kuin ajatuksesi tai tunteesi. Sinä olet siellä jossain niiden alla ja itsesi löytäminen muuttaa elämäsi kokonaan.

Turha kärsimys poistuu, kun olet valmis lähtemään tutkimusmatkalle itseesi.

Onneksi olet jo sillä tiellä ja aikaa on koko loppu elämä. Hylkäämisen tunnelukkokurssin löydät täältä.

 

-Anneli

Yhteydenotot, ajanvaraus

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *