Tunnistan itsessäni vaativuuden tunnelukon, mitä voin tehdä sille?

Vaativa ihminen

 

Vaativuuden tunnelukko on yksinkertainen ja selkeä tunnistaa jatkuvasta paineen tunteesta.

Aamulla heti herätessäsi sinulla on jo olo, että olet ikään kuin menettänyt jotain, et ole tehnyt tarpeeksi tai voit ehkä tunnistaa ajatuksen, että et saa kuitenkaan tehtyä tänäänkään tarpeeksi.

Jos sinulla on perhettä, sinun voi olla hankala antaa heidän esimerkiksi viikonloppuna nukkua pidempään. Sinulla on tunne, että jostain syystä pitäisi nousta aikaisin ylös ja alkaa tehdä jotain….

Riippuen siitä, minkä tunnelukon kaveriksi ja suojaksi vaativuus juuri sinuun on syntynyt, vaihtelee ajatukset ja uskomukset siitä, mitä vaadit itseltäsi ja muilta.

 

Vaativuus syntyy selviytymiskeinoksi, mutta uuvuttaa kantajansa.

Vaativuus on voinut syntyä sinulle suojaksi esimerkiksi vajavuuden tai epäonnistumisen tunnelukkoon. Olet lapsena saanut tuntea olevasi jotenkin riittämätön ja taitamaton. Lapsena olet voinut joutua liiallisten vaatimusten kohteeksi.

Vaativuus voi syntyä myös mallioppimisesta. Vanhempasi olivat vaativia itseään ja muita kohtaan ja sinä ehkä olet sisäistänyt tuon mallin. Vaativuus saa aikaan uskomuksen, että vain tietyllä tavalla toimiminen ja eläminen, on oikea tapa. Voit olla herkkä arvostelemaan muiden tapaa tehdä asioita.

Vaativuuden hankaluus on siinä, että et voi olla koskaan tyytyväinen tekemiseesi. Aina on uusi projekti odottamassa. Tai tunnet suorastaan sisäistä tuskaa, kun yrität sietää toisten erilaista tapaa tehdä asioita. Voi olla, että jotta välttyisit arvostelemisen halulta, teet entistäkin enemmän itse. Silloin asiat on tehty sinun tavallasi.

Kuitenkaan et saa sisäistä tyydytystä, vaikka tekisit kuinka paljon. Työnarkomania ja täydellisyyteen pyrkiminen ovat uuvuttamassa sinut täysin. Voi olla, että sinun on vaikea tunnistaa vaativuuttasi, koska se on sinulle luonnollista. Voit kuitenkin tunnistaa uupumista, jatkuvaa painetta, alakuloa ja ilottomuutta.

Elämässä on yhä vähemmän iloa.

Toisaalta voi olla myös, että et saa oikein mitään tehtyä. Tarttuminen asioihin on vaikeaa. Voit tunnistaa ajatuksen, että ei se kuitenkaan kannata, en onnistu siinä kuitenkaan.

Vaativuus voi näyttäytyä myöskin tekemisen välttelynä. Arvostelun pelossa jätät asiat tekemättä.

Arvostelija on tietenkin vain omassa päässäsi, mutta se on sitäkin ankarampi.

Epäonnistumisen pelossa voit laistaa, vaikka laihduttamisen tai liikuntaharrastuksen. Jos sisäinen äänesi kertoo sinulle, että et sinä kuitenkaan onnistu, sama antaa olla.

Kerää todistusaineistoa.

Vaativuuden tunnelukon keinuttelu alkaa tunnistamisesta.

Jos mietit voisiko sinulla olla vaativuuden skeema, kysy puolisoltasi, ystäviltä, lapsilta.

Tutki olotilaasi, millainen olo sinulla on aamulla herätessäsi.

Oletko iloinen?

Nautitko osaamisestasi, milloin viimeksi olit tyytyväinen johonkin tekemiseesi?

Viihtyvätkö ihmiset seurassasi. Annatko arvoa toisten tekemisille?

Mitä hyötyä vaativuudestasi on? Mitä haittaa siitä on?

Onko ystäväpiirissäsi ihmisiä, joita ihailet heidän elämän asenteensa ja onnellisuutensa takia? Millaisia he ovat, miten he toimivat?

Vaativuuden tunnelukko on usein (mielestäni lähes aina) työuupumuksen taustalla. Miten jaksat työssäsi?

Usein vaativuuden tunnelukon murtaminen edellyttää omien arvojensa tarkistamista. Mikä on elämässä oikeasti arvokasta ja millaista elämää haluaisit elää.

Se, että olet tunnistamassa itsessäsi vaativuutta, on jo iso askel. Vaativuuden tunnelukko pitää kiinni asemastaan ja joudutkin usein ristiriitaan opetellessasi uudenlaista tapaa ajatella.

Kiinnitä huomiosi arvostelun haluun. Tutki mitä tämä kirjoitus sinussa herättää. Tyypillisesti vaativuuden tunnelukosta kärsivä, joka ei tiedosta sitä, ärsyyntyy kaikesta mikä viittaa hänen mielestään löysäilyyn.

Vaativuuden tunnelukko väittää, että jos asioista ei jatkuvasti huomauta tai ei koko ajan pyri eteenpäin, se on yhtä kuin huonosti tekemistä.

Sinä onneksi olet tunnistamassa itsessäsi tämän piirteen ja katsot rohkeasti sitä päin.

Vaativuuden voi valjastaa oikeasti tehokkaaseen työskentelyyn ja ajan käyttöön, kun olet tietoinen asiasta.

 

-Anneli

Ps. Vaativuuden tunnelukkokurssi uudistuu syksyn aikana ja hinta tulee olemaan 79,90 e. Kurssin saa tässä muodossa vielä hintaan 49,90 e. Kurssin ostaneet saavat uudistetun kurssin automaattisesti itselleen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *