Miten selviän tunteista?

Miten selviän tunteista?

Vaikeiden ja pelottavien tunteiden hallinta ja säätely

Tunteiden sietäminen on ihmisen elämässä se olennaisin ja hankalin juttu. Pelkäämme tunteitamme. Pelkäämme luultavasti tunteitamme enemmän kuin fyysistä kipua.

Ainakin teemme monimutkaisia järjestelyjä välttääksemme kivuliaita taikka hankalia tunteita.

Ongelmaksi muodostuu se, että emme ymmärrä ja tiedosta tekevämme valintoja sen pohjalta, että haluamme välttää joitain tunteita. Useimmiten ellei aina käy kuitenkin niin, että tällä välttelyllä aiheutamme itsellemme vielä suurempaa ja todellista haittaa.

Hallinnoi itse tunteitasi

Ensimmäinen oivallus liittyy ymmärrykseen, että emme voi välttää tai poistaa tunteitamme. Olemme ihmisiä ja meillä on tunteet. Ei ole olemassa hyviä, huonoja, oikeita tai vääriä tunteita. On vain tunteita ja olet tehnyt jossain vaiheessa johtopäätöksen, että on joitakin tunteita, joita et halua kokea.

Tunteiden säätely on vaikeaa, jos tunnelukot ovat aktiivisia. Lapsi ei kykene säätelemään tunteitaan ja tunnelukkojen vallassa toimimme lapsen tunteiden tasolla.

Esimerkiksi hylkäämisen pelko saa sinut täysin pois tolaltaan jopa pienestäkin erosta kumppaniin.

Pelko hylätyksi tulemisen tunteen kokemisesta voi saada sinut takertumaan taikka välttämään kokonaan ihmissuhteita. Niin tai näin olet noidankehässä, jossa vahingoitat itseäsi ja ihmissuhteitasi sen takia, että pelkäät hylätyksi tulemisen tunnetta.

Ja mitä siitä seuraa? Joudut kokemaan jatkuvasti sitä pelkäämääsi tunnetta jos vetäydyt yksinäisyyteen tai tuhoat ihmissuhteesi tunnelukon ohjaamana.

Tunteidensa hyväksyminen johtaa tunteiden säätelyn oppimiseen.

Kun hyväksyt tunteen, et taistele sitä vastaan vaan voit oppia, että siihen ei kuole. Tunne ei vahingoita sinua. Kun tunnistat tunteet, voit lohduttaa itseäsi.

 

Miten selviydyt vaikeista tilanteista hajoamatta?

Olipa tilanne ja siihen liittyvä ahdistava tai pelottava tunne mikä tahansa, aina kun voit pysähtyä kohtaamaan tunteen, kokemus muuttuu siedettävämmäksi. Ennen kaikkea huomaat, että tunne ei tee sinulle mitään. Sinä itse teet itsellesi joko hyvää taikka pahaa tottelemalla tunnettasi.

Opettele sanottamaan tunne. Kerro ääneen miltä tuntuu. Kerro itsellesi jos sitä ei voi kertoa muille. Esimerkiksi esiintymisjännityksen perusoppi on, että kerro yleisöllesi olevasi jännittynyt. (Näyttelijät näyttämöllä eivät ehkä kuulu tähän kategoriaanJ)

Pienennä tunne sanomalla ääneen miltä tuntuu, mitä pelkäät, mitä koet. Kun nimeät tunteet, joita koet itsellesi selvästi, niin silloin voit myös arvioida onko tunne aiheellinen vai onko se reaktio jostain syvempää ja ei tarpeellinen tähän hetkeen.

Rauhoita itseäsi ennen pelottavaa tilannetta pohtimalla mikä kaikki siinä pelottaa. Mikä on pahinta mitä voi seurata tai tapahtua?

Kun räjähdät tai vetäydyt tilanteessa, mitä yrität välttää? Miltä yrität itseäsi suojella?

Esimerkiksi useimmiten hyökkäävän tai röyhkeän tai pilkkaavan käytöksen takana on pelko siitä, että sinua ei arvosteta tai hyväksytä.  Mitä ”pienempi” ja pelokkaampi on sisäinen, tiedostamaton itse, sitä uhkaavampaa ja uhoavampaa voi olla käytös. Eli aina jollain lailla ymmärrettävää, tavallaan siinä moottoripyöräjengin väkivaltainen jäsen suojelee pienempää, eli sitä sisällään olevaa pientä ja avutonta poikaa.

Kun menemme tunteidemme ohjaamina ilman, että ymmärrämme mistä on kysymys, voivat seuraukset olla katastrofaaliset.

 

Sinä voit olla tunteidesi ohjaimissa hyväksymällä tunteesi ja sitten miettimällä, mitä se sinussa herättää. Mihin tuo tunne sinua ohjaa ja haluatko mennä siihen suuntaan vai kiitätkö tunnettasi huolenpidosta ja vaihdat suuntaa?

Sitä vahvempi olet, mitä rehellisemmin kohtaat tunteesi. Kun tiedostat omat tunteesi, niin et ole ulkopuolisen maailman tapahtumien hallitsema.

Sinun ei tarvitse olla vihainen jos joku muu on vihainen. Voit vain huomata tuon ja havainnoida, mitä se sinussa herättää. Voit sallia toisille heidän tunteensa.

Tämä on erityisen merkittävä oivallus suhteessa omiin lapsiin. Sallitko lapsillesi heidän tunteensa ja siedätkö ne?

Kiinnitä huomiota siihen jos et kestä lastesi pahaa mieltä ja välillä raivokkaita tunteen purkauksia. Silloin yleensä on kysymys jostain omasta vaille jäämisestä jos lasten tunteen purkauksia on vaikea kestää.

Onneksi olet kiinnostunut tutkimaan ja tutustumaan itseesi syvemmin. Sillä luot hyvinvointia myös ympärillesi.

-Anneli

Tallenna

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *