Miten kestää pettymys, jos tunnelukko ei aukea?

Miten estää pettymys, jos tunnelukko ei aukea?

Kun olet tunnistanut itsessäsi tunnelukkoja ja alat ymmärtää miten ne haittaavat elämääsi, alat innoissasi tutkia, miten niistä pääsee eroon. Toiveikkaana ajattelet, että vihdoinkin sinun tuntemuksillesi on löytynyt oikea kuvaus ja nimi.

Oivallat miksi elämä tuntuu niin hankalalta ja nyt tiedät mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä. Huomaat kuitenkin, että tunnelukko pitää tiukasti kiinni otteessaan eikä aio luovuttaa.

Miten kestää pettymyksen tunteita, jos tunnelukosta ei pääse heti irti?

Sinulla, kuten suurimmalla osalla ihmisistä voi olla käsitys, että on olemassa tunteita, joita ei saisi olla. Kuten pettymys. Jos ja kun väistämättä huomaat, että tunnelukon ohjaamasta käyttäytymisestä ja kokemisesta ei pääse eroon kovin helposti, koet Miten estää pettymys, jos tunnelukko ei aukea?pettymystä. Koet ehkä olevasi taas epäonnistunut ja huono.

Tällöin on hyvä yrittää muistaa, että juuri nuo ajatukset ja tunteet ovat tunnelukon aikaan saamia ja ravitsevat sitä entisestään. Pettymys on tunne, joka ei ole niin mukava tunne.

Kuitenkin se on vain tunne. Kun ajattelet, että olet tutkimusmatkalla tunnelukon selättämiseksi, voit nähdä takapakit aina vain uutena tietona, miten tunnelukko toimii ja kuinka tiukasti se pitää alueestaan kiinni.

Tunnelukko on kuin mielen punkki, jos joudut paniikkiin ja otat siitä väärällä tavalla kiinni, se sylkäisee myrkkynsä sinuun.

Pettymyksen tunne on usein kipeä ja sitä haluaa välttää. Pettymys sisältää myös häpeän tunteita ja epäonnistumisen kokemusta. Pettymys voi pahimmillaan viedä pohjan kaikelta siltä työltä, mitä olet jo tehnyt. Sinulla voi olla uskomus, että pettymyksen tunteita ei saisi olla, että se on yhtä kuin epäonnistuminen.

Miten hyödynnät pettymyksen?

Kun tunnet pettymystä huomatessasi, että tunnelukon valta sinuun ei ole hellittänyt, kokeile kääntää se tiedoksi, mitä voit mennä tästä eteenpäin.

Kun huomaat, että koet pettymyksen tunteita, olet jo oppinut jotain. Et voi olla pettynyt, ellet tiedä miksi. Olet siis tietoinen, miten tunnelukko sinussa toimii ja huomaat, että et voinut vastustaa sen imua ja olet siitä pettynyt.

Miten estää pettymys, jos tunnelukko ei aukea?Tämä kertoo sitä, että olet oikealla tiellä. Sinussa on jo jotain tapahtunut. Nyt ala tutkia mitä tapahtui, miksi toimit, kuten toimit. Mikä sai aikaan sen, että tunnelukon imu voitti?

Pettymys antaa sinulle taas uudet askelmerkit, joita voit hyödyntää. Ilman pettymyksen tunnetta et voisi tietää, että tunnelukko on vielä voimakkaana. Pettymyksen tunne ei ole epäonnistuminen, se on merkki siitä, että olet tietoinen,  miten lukkosi toimii.

Tutki tilannetta mielessäsi ja huomioi, missä kohtaa tunnelukko otti vallan. Seuraavalla kerralla olet vahvempi, kun olet taas oppinut itsestäsi uutta. Tunnelukkosi toivoo, että antaudut pettymykselle ja jatkat vanhaan malliin. Huomaa, että suurin riski tunnelukkotyöskentelyn jatkamiselle on pettymyksen tunne. Siis tunne! Pelkäämme tunteitamme. Se on aika hassua.

Pelkäämme useimmiten enemmän tunteitamme, kuin tunnelukon aiheuttamaa kärsimystä

Mutta onneksi sinä huomasit pettymyksen tunteesi ja olet siis tietoinen, että tunnelukko on vallassa vielä.

Sanon onneksi, koska muuten et voisi oppia. Voit lohduttaa itseäsi siitä, miten epämiellyttävältä pettymyksen tunne tuntuu. Huomaa, että se on vain tunne.

Tunnelukkosi yrittää väittää, että ei kannata enää yrittää. Et onnistu kuitenkaan. Mutta sinä onneksi huomaat, kun tunnelukko huutelee.

Juuri sen takia, että tunnet pettymystä, voit onnitella itseäsi. Pettymys kertoo sinulle, että tiedät mitä tapahtui ja tiedät mitä olisit halunnut tapahtuvan omalta osaltasi, miten olisit halunnut toimia.

Kokeile miltä tuntuu vain tuntea pettymyksen tunne. Kokeile miltä se tuntuu. Kokeile sietää sitä. Älä yritä, vaan kokeile. Yrittäminen on yrittämistä ja usein se jää yrittämiseksi.

Kokeilu on toimintaa, jossa kokeillaan jotain. Kokeile miltä tuntuu tuntea pettymystä. Huomaat, että selviät siitä. Pettymyksen tunne on itse asiassa paras ystäväsi. Se kertoo sinulle, että nyt mennään harhaan ja olisi hyvä vaihtaa suuntaa.

Siis onneksi olkoon, että osaat kokea pettymyksen tunnetta tässä asiassa. Ota se kaveriksi.

– Anneli

AJANVARAUS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *