Milloin on hyvä aloittaa tunnelukkojen käsittely?

Vaativuuden tunnelukko ohjaa jatkuvaan ”jonkin” tavoitteluun

Jos sinulla on haitallisia tunnelukkoja, ne vaikuttavat elämässäsi nimensä mukaisesti, haitallisesti.

Tunnelukot ohjaavat sinua elämässäsi suuntaan, joka on usein uuvuttava tavalla taikka toisella. Voit toistuvasti hakeutuaihmissuhteisiin, joissa haitallinen tunnelukkosi vahvistuu entisestään.

Tai voit uuvuttaa itseäsi täydellisyyteen pyrkimisellä taikka voit katkeroitua uhrautumisen nimissä. Jatkat elämääsi saman kaavan mukaan hoksaamatta, että kaikki avaimet muutokseen ovat olemassa.

Milloin on hyvä aloittaa tunnelukkojen käsittely?

Ehdottomat tunnelukot syntyvät varhain lapsuudessa. Ne ovat syvälle juurtuneita uskomuksia itsestä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ymmärtää, että itsellä on tunnelukkoja, sitä varhaisemmin voi käsittelyn aloittaa.

Myöhemmin syntyneet tunnelukot ovat helpompia avata ja aika usein on myös helpompi alkaa työstää pinnallisempaa lukkoa, joka on syntynyt syvemmän päälle. Tunnelukkojen työstäminen kannattaa aloittaa, kun on oivaltanut lukkojen olemassaolon.

Kuitenkin on hyvä ajatella, että silloin jos on akuutti henkinen kriisi tai muu mielen hyvinvointia uhkaava olotila voimakkaasti päällä, täytyy osata edetä sen mukaan, mikä on juuri nyt tärkeintä oman jaksamisen kannalta.

 

Usein paradoksaalisesti kaikkein suurimman hyödyn tunnelukkotyöskentelystä saa silloin, kun elämä on kohtuullisen hyvällä mallilla. Akuutit elämän kriisit tarvitsevat hoitoa juuri niihin asioihin ja silloin ei ole tilaa hoitaa varsinaisesti tunnelukkojaan.

Usein hyvä ja otollinen hetki on esimerkiksi eron jälkeen, kun kaikkein pahin kipu ja hätä on lievittynyt. Tällöin on erittäin hyvä aika tutkia tunnelukkojaan, jotta ei enää päätyisi taas samanlaiseen haavoittavaan suhteeseen. Silloin on hyvä hetki tutkia mitä tapahtuu ja millaisia suhteita elämän varrella on ollut. Onko niissä toistuva kaava jne.

Tunnelukkotyöskentelyn voi aloittaa, kun kokee olevansa siihen valmis. Jos olet valmis ja halukas kohtaamaan omat kipupisteesi ja haluat jotain muuta, aloita tunnelukkotyöskentely.

Hyvä aika aloittaa on siis silloin kun ei ole kriisi päällä ja ennen kuin uusi kriisi koittaa. Myös silloin, kun ei välttämättä ole kyse isoista elämän kriiseistä vaan olet tullut johtopäätökseen, että joudut usein riitoihin tai koet usein asiat hyvin henkilökohtaisella tasolla, jolloin lähes kaikki tuntuu kuormittavan sinua.

Miten tietää milloin on oikea aika aloittaa?

Kun huomaat olevasi kiinnostunut lukemaan aiheesta, se on merkki siitä, että sinua mietittää aiheen ympärillä olevat asiat.

Oikea aika tulee lähemmäs, kun tutkit ja luet aiheesta ja makustelet, onko sinun elämässäsi tunnelukkokäyttäytymistä kuvaavaa teemaa. Voit tehdä tunnelukkotestin ja tehdä siitä johtopäätöksiä. Jos testin aiheet koskettavat ja tuntuvat kuvaan sinun elämääsi niin taas olet askeleen lähempänä aloittamista.


Voit yrittää tutkia tunteitasi ja ajatuksiasi, mitä sinussa herää, kun mietit työskentelyä.

Oikea aika kuitenkin on aina, kun olet sitä mieltä, että elämäsi kiertää sellaista kehää josta et pidä. Kun elämä tuntuu koko ajan olevan vastavirtaan menemistä ja ajaudut usein ristiriitaisiin tilanteisiin. Eli mitä enemmän tunnet kaipaavasi toisenlaista olotilaa, silloin on hyvä aika alkaa valmistautua tunnelukkotyöskentelyn aloittamiseen.

Joka tapauksessa jo se, että olet kiinnostunut aiheesta, on merkki, että jokin muutos sisimmässäsi pyrkii ulos. Olet jo kenties pidempäänkin miettinyt mikä on pielessä tai miten voisi elämässä olla toisenlainen tunnelma. Olet ottamassa jo askelia itsesi ymmärtämiseen ja valmistautumassa ottamaan vastuun tämän päivän tunteistasi ja elämän laadustasi.

Miettimällä oletko valmis ja mitä siitä voisi seurata, että ei olisikaan jatkuvaa negatiivista virettä ja kipeitä tuntemuksia, voit kartoittaa todellista haluasi muutokseen.

Kun valmistaudut lähtemään mielenkiintoiselle matkalle, otat askeleen kohti hyvinvointia ja mielenrauhaa.  Otat määränpääksi tulla omaksi itseksesi ja se on juuri täsmälleen oikein ja oikea.

AJANVARAUS

– Anneli

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *