Miten voi tunnistaa itsenäisesti erilaisia tunnelukkoja?

Miten voi tunnistaa erilaisia tunnelukkoja-

Olen saanut paljon hyviä kysymyksiä liittyen tunnelukkoihin ja niiden työstämiseen.

Yksi kysymys on, miten voi tunnistaa erilaisia tunnelukkoja?

Tunnelukkojen tunnistamisessa on selkeintä käyttää Tunnelukkojen kartoituslomaketta. Siinä on kuvattu kaikki tunnelukot väittämien muodossa ja annat oman ”arvosanasi” jokaiseen väittämään kuinka hyvin se kuvaa mielestäsi juuri sinua.

 

Kaikki ryhmät missä saat arvosanoja 4 – 6 (asteikolla 1 – 10) kuvaa, että sinulla todennäköisesti on kyseinen tunnelukko. Jo yksikin korkea arvosana yhdessä ryhmässä on usein merkki tunnelukon olemassaolosta.

Tämä on selkeä ja yksinkertainen tapa saada joku käsitys itsellä olevista tunnelukoista. Voit vahvistaa käsitystäsi lukemalla eri tunnelukkojen kuvauksia esimerkiksi Avaamon blogista.

Saat sieltä syvempää käsitystä, miten kukin tunnelukko näyttäytyy ja voit paremmin tunnistaa, onko itselläsi saman kaltaisia tunne- ja käyttäytymismalleja.

Toki koska olemme ihmisiä mikään ei ole ihan niin suoraviivaista, eikä yksinkertaista.

Tunnelukkoja voi olla useita

Tunnelukkoja voi olla useita, jopa melkein kaikki ja silloin sitä ymmärrettävämpää on vaikeutesi ihmissuhteiden saralla.

Usein  on hyvä ottaa avuksi ulkopuolinen  jonka kanssa voit päästä alkuun työskentelyssä. Voi olla myös, että olet persoonaltasi pidättäytyväinen taikka sinulla voi olla voimakas emotionaalisen estyneisyyden tunnelukko, tällöin voi myös tunnelukkolomakkeeseen antamasi pisteet olla huomattavan alhaiset.

Kuitenkin sinulla voi olla useitakin tunnelukkoja mutta sinun on vaikeaa ajatella, että tunteesi olisivat voimakkaita. Voit siis arvioida tunnelukot asteikolla 1-3 ja kuitenkin voi olla niin, että kolmonen kuvastaa sinulle voimakasta tunnetta.

Tässä tapauksessa tulee elämän tarinasi kautta pohtia, onko siinä ollut aineksia tunnelukkojen kehittymiselle. Ja jos se vaikuttaa todennäköiseltä, niin silloin sinun tapasi arvioida väittämiä on merkittävä huomio.

Tai voi olla, että arvioit kaikki väittämät 1-2 arvioilla, jolloin herää ajatus oletko tunteidesi kanssa ollenkaan kosketuksissa.

Ajattelen, että näissä tilanteissa on hyvä aloittaa kysymyksellä, miksi kiinnostuit tunnelukoista?

Jokin sai sinun pohtimaan näitä asioita

Tunnelukkojen tunnistaminen on päällisin puolin yksinkertaista.

Toisaalta ne lomittuvat ja limittyvät toisiinsa monella tavalla. On aina eduksi, jos haet tietoa ja ymmärrät tunnelukkojen toimintamekanismia. Vääriin asioihin huomion keskittäminen vain vahvistaa lukkoasi.

Tunnelukkojen vaikutusten sisäistäminen ja varsinkin niiden työstäminen on sitten se paljon työläämpi vaihe ja vaatii sitkeyttä. Ja nimenomaan siinä vaiheessa tarvitset rohkaisua, kannustusta ja oikeita kysymyksiä.

Tunnelukkojen tunnistamisesta on kuitenkin tosi paljon hyötyä. Se on aika selkeä ja yksinkertainen tapa saada nimi ja ymmärrys monille itselle vaikeille ja useinkin toistuville elämän tilanteille.

Tunnelukkojen tunnistamisessa auttaa, kun pysähdyt miettimään, miten toimit ja miten reagoit eri tilanteissa.

Tärkeintä on kuitenkin, kun teet tunnelukkotestiä, että mietit minkä tunteen kukin väittämä herättää sinussa.

Älä niinkään mieti onko tuo väittämä konkreettisesti totta. Esimerkiksi voit tuntea itsesi yksinäiseksi, vaikka sinulla olisi ympärilläsi ihmisiä ja läheisiä.

Se tunne, mikä meissä elää voimakkaana, on se joka ohjaa toimintaamme, kunnes tutustumme tuohon tunteeseen ja ymmärrämme sen syntysyyt.

Ihmisen toiminta on aina jollain lailla perusteltua ja oikeaa

Mutta tämän hetkisen toiminnan liikkeelle paneva voima voi olla vääristynyt.

Tunnelukot ovat nimenomaan sitä vääristynyttä liikkeelle panevaa voimaa. Tunnistat tunnelukkojasi juurikin tunteidesi kautta ja avulla. Ne ovat kaikkein tärkein tunniste.

Mutta sinun on ensin opeteltava tunnistamaan tunteitasi. Me toimimme usein automaattiohjauksella ja emme huomaa tunteita, jotka pistävät toiminnan liikkeelle. Lue lisää tunnelukkotyöskentleyn aloittamisesta.

Esimerkiksi kumppanisi ilmoittaa lähtevänsä työ- tai kaverireissulle. Hermostut tai suutut. Voit jopa itkeä ja pyytää, että älä lähde. Kumppanisi kuitenkin lähtee reissulleen ja sinä olet surkeana ja kun hän palaa luultavasti hän saa tuta raivosi ja vihasi ennen kuin rauhoitut.

Tässä tilanteessa usein puheessasi kuulee vain sen, miten väärin kumppanisi toimii sinua kohtaan. Uskot itsekin tuon asian niin kauan kuin et pysähdy miettimään mitä kaikkea tuossa tilanteessa koet ja tunnet. Kun pysähdyt miettimään, voit tunnistaa pelkoa, surua, hylkäämistä, arvottomuutta jne.

Tämä on alku tunnelukon tunnistamiselle ja sille, miten se sinussa toimii. Kumppanisi ei ole syypää noihin tunteisiisi, tunnelukko vain loksahtaa päälle, kun tilanne on sopiva.

Eli aloita tunnelukkojesi tunnistaminen tekemällä testi ja alkamalla tunnistaa tunteitasi.

– Anneli

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *