Ovatko tunnelukot aina haitallisia?

Onko tunnelukot aina haitallisia?

Tunnelukoista puhuttaessa, puhumme lähes aina niistä haitallisista seurauksista, mitä tunnelukoista aiheutuu.

Kuten elämässä usein, huomaamme ja kiinnitymme helpommin negatiiviseen kuin positiiviseen. Tunnelukkojenkin kohdalla on samoin. Puhumme eniten siitä, mikä tuottaa elämään hankaluuksia ja haittaa. Puhumme siitä, mikä on huonosti ja mikä ei suju.

Kuitenkin on olemassa myös positiivisia tunnelukkoja. Niitä emme useinkaan koe tarpeelliseksi huomioida ja nostaa esille, koska kuten kaikki, mikä on haasteellista vie helpommin huomiomme.

Mitä hyötyä on huomata positiiviset tunnelukot?

Jos mietit elämääsi ja lapsuuttasi, niin todennäköisesti on aina jotain mitä voit muistaa hyvillä mielin. On joku ihminen, jonka voit ymmärtää välittäneen sinusta. On joku paikka, missä olit onnellinen. On jotain mikä tuntui mukavalta, turvalliselta ja hyvältä. Tai voit huomata, että näitä asioita on itseasiassa aika paljonkin, jopa ehkä enemmän kuin huonoja muistoja.

Tunnelukkotyöskentelyssä onkin tärkeää, että jossain vaiheessa alat huomioida näitä positiivisia muistoja ja oppeja. Alat miettiä miten ne ovat sinua auttaneet elämäsi varrella ja miten voisit niitä hyödyntää yhä enemmän elämässä.

Positiivinen tunnelukko on jotain, mikä ylläpitää toivoa. Jotain mikä vie eteenpäin. Positiivinen tunnelukko aiheuttaa sinussa toimintaa, joka antaa positiivisia kokemuksia.

Esimerkiksi

Haitallinen tunnelukko voi aiheuttaa uskomuksen, että olet vähäpätöinen ja häpeällinen. Tästä voi seurata, että vetäydyt yksinäisyyteen, koska ajattelet, että kukaan ei sinun seuraasi halua.

Positiivinen tunnelukko saa aikaan ”uskomuksen”, että olet yhtä arvokas kuin kaikki ihmiset. Tästä seuraa se, että olet avoin ja saat helposti ystäviä ja hakeudut uusiin kokemuksiin.

Toki sitten oman temperamentin mukaan toiminta tulee esille. Mutta kuitenkin se minkä uskomme itsestämme olevan totta, sen mukaan oletamme muidenkin meistä ajattelevan.

Sitä toteutamme, minkä uskomme olevan totta. Positiivinen uskomus (tunnelukko) aiheuttaa positiivista toimintaa ja negatiivinen uskomus aiheuttaa itsemme kannalta negatiivista toimintaa.

Miten positiivinen tunnelukko syntyy?

Positiivinen tunnelukko syntyy myös varhain lapsuudessa, jo ennen kouluikää. Olet saanut kasvaa kannustavassa, rakastavassa ja turvallisessa ilmapiirissä. Tai olet saanut ainakin jotain noista em. asioista.  Meillä on sekä haitallisia, että positiivisia tunnelukkoja.  Mitä varhemmin on syntynyt positiivisia tunnelukkoja, sitä helpompi sinun on selviytyä myöhemmin elämässä vastoinkäymisistä.

Myöhemmässä vaiheessa elämää, kuten kouluiässä sinulla on paljon hyviä selviytymiskeinoja haastavista tilanteista.

Mutta voi olla, että positiivisia tunnelukkoja on saanut aikaan vaikkapa ala-asteen mukava ja ymmärtäväinen opettaja. Hän on voinut olla suuressakin roolissa siinä, että olet saanut itsetuntosi vahvistukseksi tärkeää positiivista huomiota ja kannustusta.

Positiivisten tunnelukkojen syntymiseen on riittänyt, että on ollut se joku asia, mikä on tuottanut toistuvasti positiivisen kokemuksen. Tai on ollut se yksikin ihminen, joka on ilmaissut sinulle arvostusta ja välittämistä. Tai, että vanhempi on jossain asiassa ollut johdonmukaisesti kannustava ja välittävä.

Tunnelukkotyöskentely ei keskity vain huonoihin ja epämiellyttäviin muistoihin ja kokemuksiin. Tärkeimpään rooliin nousee, työskentelyn edetessä, se mikä on ollut hyvää.

Voit olla turvallisin mielin myös siis tässä asiassa. Se mikä on ollut hyvää, on kantanut sinua tänne asti ja kantaa yhä eteenpäinkin. Opit kiinnittymään positiiviseen.

Opit näkemään sen arvon, mikä on auttanut sinua eteenpäin. Opit näkemään ne vahvuudet, mitä sinuun on kehittynyt positiivisten tunnelukkojen kautta.

On normaalia ja ymmärrettävää, että negatiiviset muistot ja tapahtumat vievät huomiomme pois positiivisista muistoista. Siitä ei tarvitse itseään soimata, jos huomaa muistellessaan, että itse asiassa lapsuudessa on ollut todella enemmän hyvää kuin huonoa.

Kuitenkin se haavoittava mitä on ollut, on myös totta. Se ei pienene eikä poistu, vaikka tiedostaa myös sen hyvän.

Ymmärrys ja myötätunto itseä kohtaan lisääntyy, kun nämä molemmat puolet alkaa oivaltaa ja ymmärtää.    Lue lisää miten suhtautua vanhempiinsa …

 

AJANVARAUS

– Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *