Miten suhtautua vanhempiinsa, kun oivaltaa heidän vaikutuksen tunnelukon synnyssä?

Miten suhtautua vanhempiin

Tunnelukkotyöskentely usein saa aikaan isoja kysymyksiä oivallusten myötä. Jossain vaiheessa, kun alat ymmärtää omien tunnelukkojesi syntymekanismia, herää monenlaisia mietteitä omaa lapsuuttaan kohtaan.

Siitä oivalluksesta miten ja miksi juuri nämä tunnelukot ovat sinulle syntyneet, tulee eteen kysymys, miten kohdata omat vanhempansa tästä eteenpäin? Miten kohdata heidät, tietäen, että he ovat osaltaan olleet tunnelukkoasi synnyttämässä?

Miten suhtautua vanhempiin, kun oivaltaa heidän vaikutuksen tunnelukon synnyssä?

Lapsi on vanhempiaan kohtaa lojaali käsittämättömän vahingollisissakin tilanteissa. Lapsella on sisäsyntyinen oletus, että oma vanhempi on aina oikeassa, että vanhempi tietää mikä on lapselle oikein ja hyväksi.

Lapsi ei voi käsittää, että vanhempi tekisi jotain lasta haavoittavaa. Vanhemman viestintä lapselle lapsesta itsestään on lapsen kannalta kaikkein tärkein viesti. Lapsi lähtee olettamuksesta, että se miten vanhemmat häntä kuvaavat ja millaisen peilin he antavat lapselle, se on juuri se oikea kuva.

Kuitenkin tosiasia on se, että vanhemmalla itsellään on voinut olla hyvinkin rikkinäinen peili ja hän siirtää tiedostamattaan tuota samaa kuvaa omille lapsilleen.

Tämä tietynkaltainen lojaalius säilyy meissä jollain tasolla myös aikuisena. Vaikka olisimme ymmärtäneet jo, että vanhemmatkin ovat vain vajavaisia ihmisiä, niin silti voimme tavoittaa toiveen, että omat vanhemmat olisivat ne maailman parhaimmat ja viisaimmat.

Tunnelukkotyöskentelyssä joudumme väistämättä kohtaamaan sen, että vanhempien ymmärrys ja taito on ollut rajallista ja joskus myös vahingollista lapsen itsetunnon kehityksen kannalta. Tällöin joutuu pysähtymään, sen asian äärelle uskallanko ja olenko valmis katsomaan tuota vanhempien taitoa olla vanhempia silloin kun olit itse lapsi.

Miten hyväksyä se, että vanhemmat ovat haavoittaneet?

Varsinkin jos, olet syntynyt 60-luvulla tai aiemmin, on silloinen kasvatuskulttuuri ollut enemmänkin lannistavaa kuin kannustavaa. Olet voinut kuulla useinkin sanonnan ”joka vitsaa säästää, se lastaan vihaa.”

Näiden kauhistuttavien elämän ohjeiden saattelemana vanhemmat ovat voineet toimia, koska eivät ole muusta tienneet, eivätkä ymmärtäneet. Se on ollut jotain, mihin he ovat oppineet.

Vitsa ei ole välttämättä ole ollut konkreettisesti se mitä on käytetty. Sanallinen väheksyntä ja ruodussa pitäminen on aivan yhtä, jos ei jopa enemmänkin vahingollista.

Miten suhtautua vanhempiin, kun oivaltaa heidän vaikutuksen tunnelukon synnyssä?Voit vähitellen alkaa ymmärtää sitä, miksi vanhempasi ovat käyttäneet niitä keinoja, mitkä voit tunnistaa nyt kannaltasi haitallisiksi.

Tämän jälkeen on sitten tärkeää oivaltaa, että kuitenkaan ymmärrys vanhempien toimintaa kohtaan, ei vähennä sinun kärsimystäsi. Ne eivät sulje toisiaan pois.

Jos on mahdollista, kuuntele ja katsele ilmapiiriä, kun olet vanhempiesi kanssa tekemisissä. Miltä se tuntuu ja kuulostaa nyt? Miltä se on kuulostanut ja tuntunut, kun olit lapsi?

Aiheesta lisää: Jos lasta vähätellään, hänelle syntyy todennäköisesti vaativuuden tunnelukko

Onko se edelleen samanlaista, kuin silloin kun olit lapsi?

Mitä nyt kun olet aikuinen, miten voisit siihen suhtautua?

Kokeile ajatella tuossa tilanteessa sitä, kun olit lapsi ja kokeile voitko tuntea myötätuntoa sitä lasta kohtaan?

Voit kokeilla myös, voitko tuntea myötätuntoa vanhempiasi kohtaan. Kun nyt ymmärrät itse miten tunnelukot syntyvät, voitko tuntea jotain myötätuntoista vanhempiesi paikalleen juuttunutta ajatusmaailmaa kohtaan?

Kuitenkin jos haava sinussa on avoin ja suuri, ei ole syytä pakottaa itseään seuraan, joka ylläpitää haavaa. Tunnista milloin on aika vetäytyä eheytymään ja milloin on voimaa kohdata tilanteet haavoittamatta itseään.

Mitä sinä ajattelet, siitä onko omien vanhempien vaikutuspiiristä joskus oikeus vetäytyä oman hyvinvoinnin takia?

Lue lisää: Hylkäämisen tunnelukko – Muuri rakkautesi ympärillä

Tämä on iso ja vaikea asia, ja anna itsellesi lupa ajatella asiaa. Sen ei tarvitse johtaa vanhempien hylkäämiseen, mutta jo pelkkä ajatus voi vapauttaa sinua tunnetasolla.

Oletko kiinnostunut henkilökohtaisesta ohjauksesta, varaa aika tästä.

Alat huomata, että et ole syyllinen mihinkään ja oikeastaan lopulta kukaan muukaan ei ole syyllinen. On vain ihmisiä, joilla on tunnelukkoja. Sinä olet kuitenkin alkanut tehdä tutkimusmatkaa omiin lukkoihisi ja se vain eteenpäin.

– Anneli

2 thoughts on “Miten suhtautua vanhempiinsa, kun oivaltaa heidän vaikutuksen tunnelukon synnyssä?

    • Anneli Pohjola says:

      Hei Anne, kiitos kommentistasi. Mukavaa kesää sinulle.

      -Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *