Lisää työkykyä luopumalla vaativuuden tunnelukosta

Lisää työkykyä luopumalla vaativuuden tunnelukosta

Vaativuuden tunnelukko on erityisen hankala sen takia että, siitä on myös paljon hyötyä.

Kun sinulla on vaativuuden tunnelukko, olet usein hyvin pystyvä ja tehokas. Voit hallita useita asioita yhtä aikaa, saat asioita tehtyä ja hommat valmistuvat. Ikävää on kuitenkin, että jatkuva täydellisyyteen pyrkiminen alkaa ajan mittaan väsyttää ja uuvuttaa, koska et voi koskaan olla varma oletko tehnyt riittävästi.

Vaativuuden tunnelukon haittojen tunnistaminen motivoi irrottautumaan tunnelukon vallasta

Vaikka vaativuuden tunnelukko on ns. ehdollinen tunnelukko, se voi alkaa syntyä vaativan vanhemman seurauksena, jolloin lapsi ikään kuin sisäistää vaativan vanhemman mallin itseensä. Myöhemmin aikuisena hän toistaa tätä samaa mallia ja vaativuutta.

Toinen syntysyy on lapsuudessa syntynyt vajavuuden tunnelukko, jonka suojaksi vaativuus myöhemmin syntyy. Lapsena olet saanut usein kokea olevasi taitamaton ja riittämätön, jolloin sisällesi alkaa muodostua itsestäsi käsitys, että olet jotenkin vajavainen.

Aikuisena tuo käsittelemätön vajavuuden tuntemus pitää peittää vaativuudella, jotta kykenet toimimaan muiden ihmisten keskuudessa.

Lue lisää: Vaativuuden tunnelukko työuupumuksen taustalla

Useinkaan itse vaativuuden tunnelukosta kärsivä ei ymmärrä omaa vaativuuttaan

Vaativuuden tunnelukosta kärsivä ei useinkaan ymmärrä, että olisi erityisen vaativa. Hänestä on normaalia kiinnittää paljon huomioita yksityiskohtiin.

Vaativuus aiheuttaa usein työnarkomaniaa, mutta se voi kohdistua mihin tahansa elämän alueelle. Kuten ulkonäköön, ravintoon, varallisuuteen, terapiaan, vanhemmuuteen jne.

Kun alat tunnistaa ja oivaltaa miten vaativuuden tunnelukko vaikuttaa juuri sinun elämässäsi, alat vähitellen tunnistaa tunteesi. Tämän jälkeen voit alkaa ”keinuttelemaan” vaativuuden tunnetta pikkuhiljaa ja opetella sietämään epätäydellisyyttä.

Ehdit ajatuksen tasolla huomioida mitä sinussa tapahtuu ja silloin voitkin tietoisesti päättää reagoida ja toimia toisin kuin vanhan kaavan mukaisella tavalla. 

Voit huomata, kuinka vapauttavaa on, kun ei tarvitse raivota tai loukkaantua toisten tekemisistä. Huomaat, että voit kokea itsessäsi uudenlaista tasapainon ja helpotuksen tuntua, kun sinun ei tarvitse puuttua toisten tekemisiin tai olla niistä jotain mieltä.

Lue lisää: Vaativuuden tunnelukon ohjaama ihminen pyrkii perfektionismiin

Vaativuuden tunnelukon tunnistaminen ja tiedostaminen antaa sinulle uudenlaista ymmärrystä omaan olotilaasi

Kun vaativuuden tunnelukko alkaa irrottaa otettaan sinusta, jatkuva paineen tunne alkaa helpottaa ja alat nähdä asioita suurpiirteisemmin ja kevyemmin. Alat nähdä ja kuulla elämää uusin silmin ja korvin.

Vaativuuden tunnelukon aukeaminen ei tarkoita, että menettäisit kykysi tehdä asioita hyvin ja monipuolisti.

Vaativuuden tunnelukon helpottaessa opit nauttimaan tekemisistäsi uudella tavalla ja antamaan arvoa sekä itsellesi, että muille. Elämäsi voi edelleen olla monien asioiden taitamista, mutta se ei ole jatkuvaa arvostelua, eikä loputonta virheiden etsintää.

Vaativuuden tunnelukosta irrottautuminen antaa aivan uudenlaista puhtia ja näkemystä työn tekoon. Olet enemmän läsnä todelliselle tekemiselle, kun aikasi ei mene siihen, että jumitat arvostelevissa ajatuksissa toisten tekemisiä kohtaan. Taikka että. miettisit loputtomiin täydellistä tapaa tehdä jokin asia niin, että sen seurauksen et saa tehtyä lopulta päätöksiä.

Asiakaskokemuksia vaativuuden tunnelukko työskentelyn seurauksena:

”Ymmärrän nyt, että minussa oleva vaativuus arvostelee jatkuvasti tekemisiäni.” Helena 52 v.

”Olen oppinut rauhoittelemaan sisälläni olevaa lasta, joka pelkää arvostelua ” Johanna 44 v.

”Uusien näkökulmien tuominen ongelmiin sekä itsetuntemuksen ja omien reagoimisien analysointi on lisännyt itsetuntemusta” Timo 45 v.

”Olen tunnistanut äitini itsessäni, sen joksi en koskaan halunnut tulla.” Leena 39 v.

”On ollut vaikeaa käsittää vaativuuden vaikutuksia elämässäni. Mutta nyt kun olen alkanut ymmärtää sen, en halua olla sellainen ihminen.” Jaakko 33 v.

”Töissä en enää pilaa päivääni jumittumalla ärsyyntymisen tunteeseen, jos jollain on jäänyt kahvikuppi pesemättä.” Marja 34 v.

”En enää koko ajan pelkää, että joku tulee ja sanoo, että tekemäni työn jälki on jotenkin huonoa tai vääränlaista. Uskallan tehdä ja saan tehtyä aivan eri tavalla töitäni”. Pekka 41 v.

Tässä vain pieni osa siitä miten ihmiset ovat kokeneet oivalluksia, helpotusta ja ymmärrystä siitä mitä tapahtuu, kun tunnistaa tunnelukon vaikutukset. Vaikutusten tunnistamisen jälkeen on helppo haluta muutosta.

Miten vaativuuden tunnelukko näkyy sinun elämässäsi? Oletko työuupumuksen kourissa tai joutuuko perheesi olemaan koko ajan varpaillaan, kun mikään ei mene oikein mielestäsi?

2 thoughts on “Lisää työkykyä luopumalla vaativuuden tunnelukosta

 1. Johanna says:

  Mielestäni on ihan ok ”vaatia” itseltään niitä asioita joita haluaa. Mutta jos alkaa kritisoida tai haukkua itseään siksi, ettei olekaan pystynyt aivan kaikkiin suorituksiin, niin tällöin vaatimustaso on kenties hieman liian korkealla. Yleensä itsekriittiset ihmiset kritisoivat myös muita.

  Minä itse pidän siitä, että voin tehdä asiat hyvin ja huolellisesti. Nautin hyvästä työn tuoksesta, hyvästä jäljestä, kauneudesta ja siisteydestä. En aio luopua tästä nautinnosta minkään helvetin ”tunnelukon” vuoksi. Tiedän myös, etteivät kaikki halua olla yhtä ”täydellisiä” ja siihen heillä on oikeus.

  Mutta minullakin on oikeus nauttia omista nautinnoistani eikä laskea tasoani vain siksi, että se tuottaisi muille helpotusta. Aion jatkaa ”vaatimustatsoani” itseäni kohtaan, nostaa vaatimustasoani aina vain tasokkaammaksi ja se siitä. Sen sijaan lopetan itseni kritisoimisen – kute muidenkin kritisoimisen – ja keskityn omiin tekemisiini.

  Niin: työn ilo on se, mikä on minulle todellista iloa ja aion pitää sen ilon itselläni, sanotaan missä skeematerapiassa mitä hyvänsä!

  • Anneli Pohjola says:

   Johanna kiitos kommentistasi. Tunnelukkoperäinen käyttäytyminen on elämää haittaava tekijä. ELi Johanna se on hienoa, että olet ilmeisen tasapainossa itsesi kanssa kun pystyt nauttimaan osaamisestasi ja itsesi haastamisesta. Siinä ei liene mitään pahaa ja silloin ei ole kysymys haittaavasta tunnelukosta. On kuitenkin ihmisiä, joilla tunnelukko on voimakas ja jollain lailla kuormittava, ja sen hoitaminen tuottaa elämään huomattavaa helpotusta ja useimmiten myös työssä pystyvyys itse asiassa paranee. Kysymys ei tietenkään ole mitenkään minkään oman tason laskemisesta. Usein vaativuuteen liittyy juurikin uskomus,että jos ei ole kokoajan itseä kohtaan vaatimassa, niin ei tule hyvää jälkeä. Mutta kuten kerroitkin tämä ei koske sinua 🙂 . Oikein mukavaa kesän odotusta. /Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *